Стотици се поклониха пред паметта на загиналите тракийски деца

Сакар нюз
От Сакар нюз юни 16, 2018 17:51

Стотици се поклониха пред паметта  на загиналите тракийски деца

С молитва за упокой на душите на невинно загиналите над 200 деца и едноминутно мълчание започна съборът на Илиева нива.
Тя се състоя пред Мемориалния комплекс край село Глумово, а на Националния младежки тракийски събор – Ден на тракийското дете, присъстваха стотици тракийци, дошли от цялата страна за поредна година да сведат глави пред невинно избитите жертви.
На събитието звучаха силните и разтърсващи стихове на Ивайло Балабанов.
За да се поклонят пред земята, попила яркочервената детска и майчина кръв, пред земята, свидетелка на майчиното страдание присъстваха кметът на община Ивайловград Диана Овчарова, председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов, областният управител на област Хасково Станислав Дечев, областния управител на област Кърджали Никола Чанев, депутати от 44-то Народно събрание – д-р Георги Станков и Виолета Желева, представители от побратимения на Ивайловград френски град Лонго, ръководители на държавни и местни институции, представители на тракийски дружества от цялата страна, потомци на бежанци, граждани.
Преклонението завърши с тържествена проверка-заря под звуците на „Шуми Марица”.
Тази година Денят на тракийското дете започна с магическо шоу и арт-работилничка. Бяха отворени през целия ден етнографските сбирки при читалищата в с. Свирачи и кв. „Лъджа“.
Местни състави и гостуващи тракийски дружества взеха участие в издигнатата сцена в градината пред музея в Ивайловград.
Венци и цветя в памет на загиналите признателни българи поднесоха пред паметните плочи на Капитан Петко войвода, вр. Черни рид, паметника на войводата в с. Плевун.

Местността Илиева нива се намира в покрайнините на село Глумово, община Ивайловград. На това място на 3 октомври 1913 г. по време на Междусъюзническата война, редовна турската войска убива над 200 бебета и деца, които са скрити на южния бряг на р. Арда. Това били деца на българи, бягащи от преследващата ги турска войска.

Сакар нюз
От Сакар нюз юни 16, 2018 17:51
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама