Стотици почетоха паметта на 2000 избити тракийци край Маджарово

Ива Вангелова
От Ива Вангелова октомври 4, 2018 10:01

Стотици почетоха паметта на 2000  избити тракийци край Маджарово

Поклонение по повод 105 години от злокобната за тракийци есен през 1913 година извършиха много българи.
На 29 септември пред Пантеона-костница в Маджарово венци на признателност поднесоха областният управител Станислав Дечев, председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов, председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев, народният представител инж. Никола Динков, кметове на общини, представители на тракийските дружества от цялата страна, наследници на тракийските бежанци, граждани и гости на Маджарово.
Програмата започна със заупокойна молитва и продължи с доклад за геноцида над тракийци през 1913 година, изнесен от научният секретар на Тракийския научен институт д-р Ваня Стоянова.
По-късно официалните лица и участниците в поклонението поднесоха цветя пред паметниците на воеводите Руси Славов, Димитър Маджаров и Капитан Петко войвода.
Красимир Премянов приветства участниците в поклонението и прочете поздравителни адреси от президента Румен Радев и Делян Добрев – народен представител от ПП ГЕРБ в 44-тото Народно събрание.
„Стотици са страниците от историята на България, които са написани с кървави букви. Но само една страница от нашето минало е заредена с толкова дълбока мъка, че думите са безсилни да я опишат. Трагедията на тракийските бежанци от 1913 година няма аналог по своята жестокост”, заяви в словото си пред стотиците наследници на тракийци областният управител Станислав Дечев.
Програмата продължи с концерт на тракийски състави и изпълнители в НЧ „Н.Й. Вапцаров 1961”.
Организатори на събитието са Съюзът на тракийските дружества в България и община Маджарово.

Снимка: ОблА

Ива Вангелова
От Ива Вангелова октомври 4, 2018 10:01
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама