Стотици почетоха паметта на 2000 избити тракийци край Маджарово

Ива Вангелова
От Ива Вангелова октомври 4, 2018 10:01

Стотици почетоха паметта на 2000  избити тракийци край Маджарово

Поклонение по повод 105 години от злокобната за тракийци есен през 1913 година извършиха много българи.
На 29 септември пред Пантеона-костница в Маджарово венци на признателност поднесоха областният управител Станислав Дечев, председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов, председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев, народният представител инж. Никола Динков, кметове на общини, представители на тракийските дружества от цялата страна, наследници на тракийските бежанци, граждани и гости на Маджарово.
Програмата започна със заупокойна молитва и продължи с доклад за геноцида над тракийци през 1913 година, изнесен от научният секретар на Тракийския научен институт д-р Ваня Стоянова.
По-късно официалните лица и участниците в поклонението поднесоха цветя пред паметниците на воеводите Руси Славов, Димитър Маджаров и Капитан Петко войвода.
Красимир Премянов приветства участниците в поклонението и прочете поздравителни адреси от президента Румен Радев и Делян Добрев – народен представител от ПП ГЕРБ в 44-тото Народно събрание.
„Стотици са страниците от историята на България, които са написани с кървави букви. Но само една страница от нашето минало е заредена с толкова дълбока мъка, че думите са безсилни да я опишат. Трагедията на тракийските бежанци от 1913 година няма аналог по своята жестокост”, заяви в словото си пред стотиците наследници на тракийци областният управител Станислав Дечев.
Програмата продължи с концерт на тракийски състави и изпълнители в НЧ „Н.Й. Вапцаров 1961”.
Организатори на събитието са Съюзът на тракийските дружества в България и община Маджарово.

Снимка: ОблА

Ива Вангелова
От Ива Вангелова октомври 4, 2018 10:01
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 285 831 преглеждания