Гръцките власти конфискуват стотици български коли

Милена Митева
От Милена Митева февруари 6, 2015 11:05

Гръцките власти конфискуват стотици български коли

Акценти

  • Онези които работят в южната ни съседка трябва да знаят, че след 6 месеца колите им трябва да получат гръцка регистрация

Свързани публикации

Стотици коли с български регистрации стоят на митницата в Орестиада за нарушение на гръцкото законодателство. Те са конфискувани от гръцката държава заради това, че са пребивавали в южната ни съседка повече от 6 месеца.

Началникът на митницата в Орестиада – Христос Накос заяви: „Когато хората започнат да работят и живеят в Гърция, и вече имат данъчен номер, подават данъчни декларации и плащат осигуровки според нашите закони. След 6 месеца колите им трябва да получат гръцка регистрация или да напуснат страната.“

Пред екипа на Сакар нюз шефът на митницата сподели, че някои от нарушенията се допускат от незнание, но има и такива, които го правят умишлено.

До 8 хиляди евро достига глобата за нарушител, чиято кубатура на превозното средство е от 2 000 до 3 000 кубика. За такива до 1 400 кубика тя е 2 500 евро. За да си върнат вече конфискуваната кола, българите трябва да платят глобата до 4 месеца, след което да я изведат извън страната. Ако не го направят, тя остава в полза на гръцката държава.

„Всички, които посещават Гърция като туристи, нямат подобни проблеми“, успокои той.

Господин Накос заяви, че службите в Гърция работят в синхрон и за кратък период може да се разбере за колко време човек е пребивавал в страната, дали е плащал осигуровки, както и други подробности.

За период от 5 месеца гръцките власти са разкрили 5 случая на контрабанда на алкохол и гориво в големи количества.

Господин Накос обясни, че България и Гърция са съседни християнски държави и когато в едната има криза, другата съчувства и помага. „Искаме българите, които дойдат в Гърция, да си прекарват добре, да се чувстват като у дома си, защото и двете страни са съседни и гостоприемни”. Той пожела да се съхранят традициите.

конфискувани коли (2) конфискувани коли (1)

Милена Митева
От Милена Митева февруари 6, 2015 11:05
Напиши коментар

2 коментара

  1. Petyr февруари 6, 16:23

    Иване, колите не са стотици, а са десетки. Коригирай си дописката.

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.