Стипендии радват ученолюбиви деца от областта

Милена Митева
От Милена Митева ноември 11, 2017 09:37

Стипендии радват ученолюбиви деца от областта

Стипендиите на фондация „Комунитас” радват ученолюбивите деца.
Сред тях е Дейвид Лавчев от Харманли, който спечели поредната си награда. Бившият възпитаник на ОУ ”Иван Вазов” и настоящият на компютърна школа “Вале“, към читалище „Заря“ – Хасково, е отличени за успехите си в Международни и национални конкурси по дигитална графика и живопис.
Този път той получи една от наградите на проект 1 000 стипендии на фондацията в категория „Изобразително изкуство“. Наградата на момчето е основна, защото талантът показа отличното представяне с есе и портфолио на първи кръг и успешна защита на проведеното интервю за финалния кръг за отпускането на стипендии. Със сумата от 500 лева Дейвид ще има правото да закупи каквото пожелае в сферата на образованието. Момчето сподели, че има намерение да закупи графичен таблет, с който да усъвършенства уменията си.
През януари тази година Дейвид бе удостоен с плакет на Осмия международен конкурс “Хайдерабад” – Индия. На него се представи с детска рисунка „Аромата на разцъфващото изкуство”. Тогава ученикът на хасковската компютърна школа взе една от шестте награди.
Неговата творба участвала в изложбата с рисунки на още 20 възпитаници на учителя Людмила Стайкова.
Дейвид се гордее и с награда от XIII Международен конкурс „Цветовете на есента” в Румъния. Там той печели второ място. Момчето се бори упорито да заеме страница от луксозният алманах на “Успелите деца на България – 2016”, открити от фондация „Димитър Бербатов“. Сред успехите му за 2016 -та са: първа награда (по-делена) – категория „Компютърна рисунка”, ВГ 13-14 г. – VII Международен конкурс за компютърна рисунка и колаж „Творчество без граници” – Хасково, 13 май 2016 г.,
второ място (поделено) – категория „Компютърна рисунка“, ВГ 12-14 г. – VI Общонационален конкурс за компютърна рисунка, колаж и фотография “Виртуална пролет 2016” с тема “Какъв прекрасен свят” – Бургас, 2016 г.
Името на Дейвид можете да откриете в миналгодишното издание на алманаха „Успелите деца на България 2015“.
Седмокласничката Мерием Юмер от ОУ ”Иван Вазов” също получи награда от 1000 стипендии. Момичето заслужи признанието с много труд и упоритост. През изминалата година тя бе единствена в областта с оценка 6.00 на последния кръг на Олимпиадата по литература, бе оценена и в различни конкурси. Възпитаничката на Диана Петрова получи основна стипендия от 500 лева за цялата учебна година – 200 лева под формата на кредит за книги, писмени консултации с видни български учени и специалисти, достъп до виртуалното пространство на „1000 стипендии” – „Общество 1000“.
В Свиленград сред признатите със стипендии деца се записаха учениците Христиан Желязков и Ясен Дрънгов от СУ „Д-р Петър Берон“. Христиан получи основна стипендия, а Ясен -поощрителна.

Милена Митева
От Милена Митева ноември 11, 2017 09:37
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.