Стипендии радват ученолюбиви деца от областта

Милена Митева
От Милена Митева ноември 11, 2017 09:37

Стипендии радват ученолюбиви деца от областта

Акценти

  • Вестник Сакарнюз, брой 43/74, 27 10-16 ноември 2017

Свързани публикации

Стипендиите на фондация „Комунитас” радват ученолюбивите деца.
Сред тях е Дейвид Лавчев от Харманли, който спечели поредната си награда. Бившият възпитаник на ОУ ”Иван Вазов” и настоящият на компютърна школа “Вале“, към читалище „Заря“ – Хасково, е отличени за успехите си в Международни и национални конкурси по дигитална графика и живопис.
Този път той получи една от наградите на проект 1 000 стипендии на фондацията в категория „Изобразително изкуство“. Наградата на момчето е основна, защото талантът показа отличното представяне с есе и портфолио на първи кръг и успешна защита на проведеното интервю за финалния кръг за отпускането на стипендии. Със сумата от 500 лева Дейвид ще има правото да закупи каквото пожелае в сферата на образованието. Момчето сподели, че има намерение да закупи графичен таблет, с който да усъвършенства уменията си.
През януари тази година Дейвид бе удостоен с плакет на Осмия международен конкурс “Хайдерабад” – Индия. На него се представи с детска рисунка „Аромата на разцъфващото изкуство”. Тогава ученикът на хасковската компютърна школа взе една от шестте награди.
Неговата творба участвала в изложбата с рисунки на още 20 възпитаници на учителя Людмила Стайкова.
Дейвид се гордее и с награда от XIII Международен конкурс „Цветовете на есента” в Румъния. Там той печели второ място. Момчето се бори упорито да заеме страница от луксозният алманах на “Успелите деца на България – 2016”, открити от фондация „Димитър Бербатов“. Сред успехите му за 2016 -та са: първа награда (по-делена) – категория „Компютърна рисунка”, ВГ 13-14 г. – VII Международен конкурс за компютърна рисунка и колаж „Творчество без граници” – Хасково, 13 май 2016 г.,
второ място (поделено) – категория „Компютърна рисунка“, ВГ 12-14 г. – VI Общонационален конкурс за компютърна рисунка, колаж и фотография “Виртуална пролет 2016” с тема “Какъв прекрасен свят” – Бургас, 2016 г.
Името на Дейвид можете да откриете в миналгодишното издание на алманаха „Успелите деца на България 2015“.
Седмокласничката Мерием Юмер от ОУ ”Иван Вазов” също получи награда от 1000 стипендии. Момичето заслужи признанието с много труд и упоритост. През изминалата година тя бе единствена в областта с оценка 6.00 на последния кръг на Олимпиадата по литература, бе оценена и в различни конкурси. Възпитаничката на Диана Петрова получи основна стипендия от 500 лева за цялата учебна година – 200 лева под формата на кредит за книги, писмени консултации с видни български учени и специалисти, достъп до виртуалното пространство на „1000 стипендии” – „Общество 1000“.
В Свиленград сред признатите със стипендии деца се записаха учениците Христиан Желязков и Ясен Дрънгов от СУ „Д-р Петър Берон“. Христиан получи основна стипендия, а Ясен -поощрителна.

Милена Митева
От Милена Митева ноември 11, 2017 09:37
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама