Средноазиатски митове и легенди

Сакар нюз
От Сакар нюз ноември 22, 2019 11:26

Средноазиатски митове и легенди

Харманли | Петко Петков

Като научен работник по бубарство и в последствие главен директор на целия отрасъл (наука, черничеви насаждения, производство на бубено семе, пашкулопроизводство от преработката му и свилоточенето в страната), ми се налагаше, било като специализации, уреждане на търговски въпроси и съгласуване на програма по линия на СИВ в страни нечленки на икономическата общност, да посетя голяма част по пътя на коприната.
Наред с научната ми работа и стопанската дейност, посещавайки тези държави – Далечния, Средния и Близкия изток, се натъквах на любопитни факти, парадокси и легенди, които са малко известни. Някои от тях искам да споделя в малка поредица с читателите на вестника.

След залеза и разпадането на най-голямата империя на Ченгис Хан, който е владеел цяла Азия и части от Европа, мюсюлманският владетел Тимур обединява всички мюсюлмански племена и владения в Средна Азия в една солидна империя. Той непрекъснато води войни за завземането на нови и нови територии.
При похода си срещу Индия за разширение на империята си, той тръгва с огромна войска и заедно със себе си взема държавната хазна. Тя му е необходима, за да плаща на войската и да я попълва от плячката на завоюваните земи.
Съгласно мюсюлманските закони – Корана, владетелят има право на 4 законни съпруги и според материалните си възможности, харем от много жени, които нямат съпружеско наследнически права.
В легендата се разказва, че негова любимка е била последната му, четвърта жена, богата китайска принцеса, Биби Ханъм. Той изключително много я обичал, а тя била лудо влюбена в него.
В знак на голямата си и непреходна любов към него тя събрала всички архитекти на империята и поръчала в името на тази голяма любов и преданост към своя съпруг да бъде изграден величествен паметник. Паметникът да е джамия, с размери 60 м дължина и 40 м ширина, с каменна поставка за Корана. Архитектите са изумени от това е невъзможно, защото империята няма толкова пари, понеже хазната е с Тимур във военния поход. Тогава Биби Ханум изважда зестрата от баща си в множество ковчежета от злато и скъпоценности. Архитектите са изумени от това несметно богатство, но един по един се отказали от изпълнението на начинанието, тъй като за покривната конструкция е било невъзможно да се намерят толкова дълги греди, понеже в джамията не трябва да има колони, които да пречат на прякото виждане на четеца на Корана. Накрая един млад 26-годишен архитект се наема с изпълнението на строежа. Той е много талантлив, но изключително беден и като гаранция за изпълнението, залага главата си.
Строителството започва, а Биби Ханъм ежедневно е на строежа и дава указания. За да избегне невъзможността за търсене на дълги греди, той измисля куполната форма на храмовата покривна конструкция. Под вещите указания на Биби Ханъм и тайната на младия архитект много бързо се издига великолепен храм(за около 2 години), но малко преди завършването му, строежът започва необяснимо да се бави. Биби Ханъм, разтревожена от това, че Тимур ще се завърне и строежът няма да е завършен, иска обяснение от архитекта защо е така.
Той отговаря:
– Ваше Величество, Вие имате толкова богати хрумвания и идеи, че, за да ги реализирам, аз трябва отново и отново да преработвам плановете, за да се сместя в стойността на генералната сметка. А тя го пита:
– Колко средства са ти необходими, за да не се бавиш?
Той заявява една баснословна сума. Тя му я дава. Минава седмица, но строежът отново се бави. Пак го вика, отново същия въпрос и същите отговори. За втори път го пита колко още средства са му необходими, за да не се бави. И съответно му дава заявената сума. Това се повтаря още два пъти. Тогава тя се усъмнява, че той шикалкави и под смъртна заплаха го принуждава да признае истината. Тогава той разкрива, че е влюбен в нея и тъй като ежедневно инспектира строежа, нарочно го бави, за да я вижда по-дълго време. Възмутена и оскърбена от наглостта и дързостта на архитекта, тя му заявява:
– Прощавам ти тези дръзки слова към императрицата и няма да ти отрежа главата. Завърши строежа, избери най-красивата девойка на империята и ще ти дам толкова много пари, че цял живот да живеете щастливо и охолно. Само се скрийте в дън земята, да не ви виждам и чувам!
Архитектът е упорит и казва, че приема всичко това при едно условие – една прощална целувка. Размишлявайки, императрицата Биби Ханъм помислила, че ако му отреже главата, строежът ще остане незавършен и се съгласява на това условие. Смаяна от упористта му, тя извиква една придворна дама, пошушва й нещо на ухо и след малко придворната се завръща с един поднос от 40 различно обагрени яйца.
Биби Ханъм се обръща към архитекта:
– Ти си велик художник, аз също имам претенции, че от своята родина съм получила високо образование и искам да сверя моите познания с твоите. Кое според теб е най-красивото яйце? – той посочва едно. Тя пита защо това. Той казва, че тук има най-добро съчетание на форми и багри. Тя казва:
– И аз съм на същото мнение. А кое е най-грозното? – и той посочва.
– А защо?
– Защото това е жива цапаница и пълна безвкусица.
– Отново сме на едно и също мнение. От мен запомни едно – така сме всички жени, по външност сме различни, а по същина – еднакви. Отново ти повтарям – завърши строежът, избери най-красивата девойка и се скрийте в дън земята, да не ви виждам и да не ви чувам!
Архитектът се обръща към нея:
– Ваше Величество, може ли за един момент?
Излиза навън и след малко се връща, носейки по една чаша във всяка ръка, пълна с някаква безцветна течност.
– Ваше Величество, какво е това?
Тя му отговаря:
– Някакви безцветни течности.
– Моля опитайте – и й поднася едната чаша.
– Най-обикновена вода – тя му отговаря.
Подава й втората чаша – А това?
– Вино – бяло вино.
Смаяна от неговата антитеза, тя разсъждава, че външният вид да е еднакъв, но същността – различна.
На неговото остроумие, тя разсъждава. Ако му отреже главата, заради това оскърбление, строежът ще остане незавършен. Решава да приеме условието му – една целувка. Но когато той посяга към нея, тя прилага една хитрост, подлага дланта си между устните му и бузата си.
В легендата се казва, че целувката е била толкова жарка, че през дланта му тя обгаря и бузата й. В това време се чува рог, известяващ пристигането на Тимур. Тя изблъсква архитекта и се отправя към огледалото. Изпада в ужас, когато вижда, че страната й е обгорена от жарката целувка. Тича и се заключва в покоите си.
Тимур, съзирайки отдалеч този величествен паметник (джамията), казва:
– Това може да бъде единствено и само дело на моята жена – и бърза към двореца да я поздрави.
Тук Биби Ханъм, там Биби Ханъм, няма я из целия дворец. Влиза в покоите й и тя, разплакана, му разказва цялата история. Тогава той заповядва да отрежат главата на архитекта и да му я донесат.
Търсейки го, стражата пита един от работниците на строежа не е ли виждал архитекта. Той се пошегувал с тях, като им казал, че архитектът току-що си сложил крила и литнал в небесата. Стражата докладва това на Тимур и той тогава издава заповед, за да няма повече нещастни влюбвания и разводи, всички девойки над 16-годишна възраст да ходят със закрити лица (фереджета).
Това се спазва и до днес в целия мюсюлмански свят.

 

Сакар нюз
От Сакар нюз ноември 22, 2019 11:26
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама