Средноазиатски митове и легенди

Сакар нюз
От Сакар нюз ноември 22, 2019 11:26

Средноазиатски митове и легенди

Харманли | Петко Петков

Като научен работник по бубарство и в последствие главен директор на целия отрасъл (наука, черничеви насаждения, производство на бубено семе, пашкулопроизводство от преработката му и свилоточенето в страната), ми се налагаше, било като специализации, уреждане на търговски въпроси и съгласуване на програма по линия на СИВ в страни нечленки на икономическата общност, да посетя голяма част по пътя на коприната.
Наред с научната ми работа и стопанската дейност, посещавайки тези държави – Далечния, Средния и Близкия изток, се натъквах на любопитни факти, парадокси и легенди, които са малко известни. Някои от тях искам да споделя в малка поредица с читателите на вестника.

След залеза и разпадането на най-голямата империя на Ченгис Хан, който е владеел цяла Азия и части от Европа, мюсюлманският владетел Тимур обединява всички мюсюлмански племена и владения в Средна Азия в една солидна империя. Той непрекъснато води войни за завземането на нови и нови територии.
При похода си срещу Индия за разширение на империята си, той тръгва с огромна войска и заедно със себе си взема държавната хазна. Тя му е необходима, за да плаща на войската и да я попълва от плячката на завоюваните земи.
Съгласно мюсюлманските закони – Корана, владетелят има право на 4 законни съпруги и според материалните си възможности, харем от много жени, които нямат съпружеско наследнически права.
В легендата се разказва, че негова любимка е била последната му, четвърта жена, богата китайска принцеса, Биби Ханъм. Той изключително много я обичал, а тя била лудо влюбена в него.
В знак на голямата си и непреходна любов към него тя събрала всички архитекти на империята и поръчала в името на тази голяма любов и преданост към своя съпруг да бъде изграден величествен паметник. Паметникът да е джамия, с размери 60 м дължина и 40 м ширина, с каменна поставка за Корана. Архитектите са изумени от това е невъзможно, защото империята няма толкова пари, понеже хазната е с Тимур във военния поход. Тогава Биби Ханум изважда зестрата от баща си в множество ковчежета от злато и скъпоценности. Архитектите са изумени от това несметно богатство, но един по един се отказали от изпълнението на начинанието, тъй като за покривната конструкция е било невъзможно да се намерят толкова дълги греди, понеже в джамията не трябва да има колони, които да пречат на прякото виждане на четеца на Корана. Накрая един млад 26-годишен архитект се наема с изпълнението на строежа. Той е много талантлив, но изключително беден и като гаранция за изпълнението, залага главата си.
Строителството започва, а Биби Ханъм ежедневно е на строежа и дава указания. За да избегне невъзможността за търсене на дълги греди, той измисля куполната форма на храмовата покривна конструкция. Под вещите указания на Биби Ханъм и тайната на младия архитект много бързо се издига великолепен храм(за около 2 години), но малко преди завършването му, строежът започва необяснимо да се бави. Биби Ханъм, разтревожена от това, че Тимур ще се завърне и строежът няма да е завършен, иска обяснение от архитекта защо е така.
Той отговаря:
– Ваше Величество, Вие имате толкова богати хрумвания и идеи, че, за да ги реализирам, аз трябва отново и отново да преработвам плановете, за да се сместя в стойността на генералната сметка. А тя го пита:
– Колко средства са ти необходими, за да не се бавиш?
Той заявява една баснословна сума. Тя му я дава. Минава седмица, но строежът отново се бави. Пак го вика, отново същия въпрос и същите отговори. За втори път го пита колко още средства са му необходими, за да не се бави. И съответно му дава заявената сума. Това се повтаря още два пъти. Тогава тя се усъмнява, че той шикалкави и под смъртна заплаха го принуждава да признае истината. Тогава той разкрива, че е влюбен в нея и тъй като ежедневно инспектира строежа, нарочно го бави, за да я вижда по-дълго време. Възмутена и оскърбена от наглостта и дързостта на архитекта, тя му заявява:
– Прощавам ти тези дръзки слова към императрицата и няма да ти отрежа главата. Завърши строежа, избери най-красивата девойка на империята и ще ти дам толкова много пари, че цял живот да живеете щастливо и охолно. Само се скрийте в дън земята, да не ви виждам и чувам!
Архитектът е упорит и казва, че приема всичко това при едно условие – една прощална целувка. Размишлявайки, императрицата Биби Ханъм помислила, че ако му отреже главата, строежът ще остане незавършен и се съгласява на това условие. Смаяна от упористта му, тя извиква една придворна дама, пошушва й нещо на ухо и след малко придворната се завръща с един поднос от 40 различно обагрени яйца.
Биби Ханъм се обръща към архитекта:
– Ти си велик художник, аз също имам претенции, че от своята родина съм получила високо образование и искам да сверя моите познания с твоите. Кое според теб е най-красивото яйце? – той посочва едно. Тя пита защо това. Той казва, че тук има най-добро съчетание на форми и багри. Тя казва:
– И аз съм на същото мнение. А кое е най-грозното? – и той посочва.
– А защо?
– Защото това е жива цапаница и пълна безвкусица.
– Отново сме на едно и също мнение. От мен запомни едно – така сме всички жени, по външност сме различни, а по същина – еднакви. Отново ти повтарям – завърши строежът, избери най-красивата девойка и се скрийте в дън земята, да не ви виждам и да не ви чувам!
Архитектът се обръща към нея:
– Ваше Величество, може ли за един момент?
Излиза навън и след малко се връща, носейки по една чаша във всяка ръка, пълна с някаква безцветна течност.
– Ваше Величество, какво е това?
Тя му отговаря:
– Някакви безцветни течности.
– Моля опитайте – и й поднася едната чаша.
– Най-обикновена вода – тя му отговаря.
Подава й втората чаша – А това?
– Вино – бяло вино.
Смаяна от неговата антитеза, тя разсъждава, че външният вид да е еднакъв, но същността – различна.
На неговото остроумие, тя разсъждава. Ако му отреже главата, заради това оскърбление, строежът ще остане незавършен. Решава да приеме условието му – една целувка. Но когато той посяга към нея, тя прилага една хитрост, подлага дланта си между устните му и бузата си.
В легендата се казва, че целувката е била толкова жарка, че през дланта му тя обгаря и бузата й. В това време се чува рог, известяващ пристигането на Тимур. Тя изблъсква архитекта и се отправя към огледалото. Изпада в ужас, когато вижда, че страната й е обгорена от жарката целувка. Тича и се заключва в покоите си.
Тимур, съзирайки отдалеч този величествен паметник (джамията), казва:
– Това може да бъде единствено и само дело на моята жена – и бърза към двореца да я поздрави.
Тук Биби Ханъм, там Биби Ханъм, няма я из целия дворец. Влиза в покоите й и тя, разплакана, му разказва цялата история. Тогава той заповядва да отрежат главата на архитекта и да му я донесат.
Търсейки го, стражата пита един от работниците на строежа не е ли виждал архитекта. Той се пошегувал с тях, като им казал, че архитектът току-що си сложил крила и литнал в небесата. Стражата докладва това на Тимур и той тогава издава заповед, за да няма повече нещастни влюбвания и разводи, всички девойки над 16-годишна възраст да ходят със закрити лица (фереджета).
Това се спазва и до днес в целия мюсюлмански свят.

 

Сакар нюз
От Сакар нюз ноември 22, 2019 11:26
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.