Спортистка с харманлийски корени допринася за златни успехи по света

Милена Митева
От Милена Митева февруари 26, 2018 09:08

Спортистка с харманлийски корени  допринася за златни успехи по света

Акценти

  • Вестник Сакарнюз, #8/88, 23 февруари - 1 март 2018

Свързани публикации

Спортистка с харманлийски корени допринесе за първа награда на световното по гребане.
Изабела Кракич стана на първо място на европейското по гребане през май, което се проведе в Полша и на първо на световното през август в Литва в отбор с още три жени.
През това лято Изабела ще се състезава в четворка за жени и в двойка за юноши на олимпийските игри.
Седемнасетгодишната спортистка Изабела Кракич е дъщеря на харманлийката Дарина, която е омъжена в Хърватия от 1994 години. Тя живее в Света Неделя, предградие на столицата Загреб.
Изабела се занимава със спорт още от детската градина. В момента няма време за развлечение. Нейната цел е да бъде добра в гребането. Момичето има амбиции да кандидатства за стипендия, но, за да я извоюва, трябва да се яви на американската матура, което е част от заниманието й сега.
„Най-напред я водих на фигурно пързаляне, защото на мене ми харесва този спорт. Но тя през по- голямата част от тренировката ядеше пуканки в кафенето. Бързо разбрах, че фигуристка няма да стане”, каза майка й Дарина Кракич.
„На гребане тръгна, защото там бяха по-големите й брат и сестра”, допълва тя.
Изабела тренира от 9 години в Загреб в клуб по гребане „Трешневка“. Нейн треньор е Александър Вукоичич.
Още от самото начало момичето започва да получава медали. Най-големите й успехи са през лятото на 2017-та, когато завоюва с други три гребкини първо място на европейското и световното за жени.
През 2018-та ще участва на световно, европейско и олимпиада за младежи в Буенос Айрес.
Майката на младата спортистка споделя, че според нея амбициите я мотивират да се състезава. Тя има влияние от по големите си брат – Иво и сестра – Жана, които също имат големи спортни успехи. Американските треньори ги забелязали на световното първенство във Пловдив през 2010-та. През тази година те завършват факултет в САЩ. Жана ще направи опит да се класира за олимпийските игри в Токио. Те са получили стипендии за спортни успехи и сега Изабела има техните амбиции.
Бела, както я наричат близките й, обича да идва в Харманли при вуйна си Стефка и вуйчо си Милко, при баба си и дядо си и своите братовчеди, но за съжаление доста рядко, защото през лятото, когато е по-свободна, участва в състезания и се бори за челни места в световните класации.

Милена Митева
От Милена Митева февруари 26, 2018 09:08
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама