Спортистка с харманлийски корени допринася за златни успехи по света

Милена Митева
От Милена Митева февруари 26, 2018 09:08

Спортистка с харманлийски корени  допринася за златни успехи по света

Акценти

  • Вестник Сакарнюз, #8/88, 23 февруари - 1 март 2018

Свързани публикации

Спортистка с харманлийски корени допринесе за първа награда на световното по гребане.
Изабела Кракич стана на първо място на европейското по гребане през май, което се проведе в Полша и на първо на световното през август в Литва в отбор с още три жени.
През това лято Изабела ще се състезава в четворка за жени и в двойка за юноши на олимпийските игри.
Седемнасетгодишната спортистка Изабела Кракич е дъщеря на харманлийката Дарина, която е омъжена в Хърватия от 1994 години. Тя живее в Света Неделя, предградие на столицата Загреб.
Изабела се занимава със спорт още от детската градина. В момента няма време за развлечение. Нейната цел е да бъде добра в гребането. Момичето има амбиции да кандидатства за стипендия, но, за да я извоюва, трябва да се яви на американската матура, което е част от заниманието й сега.
„Най-напред я водих на фигурно пързаляне, защото на мене ми харесва този спорт. Но тя през по- голямата част от тренировката ядеше пуканки в кафенето. Бързо разбрах, че фигуристка няма да стане”, каза майка й Дарина Кракич.
„На гребане тръгна, защото там бяха по-големите й брат и сестра”, допълва тя.
Изабела тренира от 9 години в Загреб в клуб по гребане „Трешневка“. Нейн треньор е Александър Вукоичич.
Още от самото начало момичето започва да получава медали. Най-големите й успехи са през лятото на 2017-та, когато завоюва с други три гребкини първо място на европейското и световното за жени.
През 2018-та ще участва на световно, европейско и олимпиада за младежи в Буенос Айрес.
Майката на младата спортистка споделя, че според нея амбициите я мотивират да се състезава. Тя има влияние от по големите си брат – Иво и сестра – Жана, които също имат големи спортни успехи. Американските треньори ги забелязали на световното първенство във Пловдив през 2010-та. През тази година те завършват факултет в САЩ. Жана ще направи опит да се класира за олимпийските игри в Токио. Те са получили стипендии за спортни успехи и сега Изабела има техните амбиции.
Бела, както я наричат близките й, обича да идва в Харманли при вуйна си Стефка и вуйчо си Милко, при баба си и дядо си и своите братовчеди, но за съжаление доста рядко, защото през лятото, когато е по-свободна, участва в състезания и се бори за челни места в световните класации.

Милена Митева
От Милена Митева февруари 26, 2018 09:08
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.