Спортът в Харманли е застрашен, въпреки успехите на клубовете

Милена Митева
От Милена Митева декември 22, 2016 08:18

Спортът в Харманли е застрашен,  въпреки успехите на клубовете

Все по-малко спортисти ще тренират през новата година, ако не се подобрят условията на стадиона и по залите. Спортовете са застрашени, въпреки успехите на клубове. Това констатират треньори и състезатели, като изтъкват причината за лошата материалната база.
През годината спортистите от клуб „Будо“ – Харманли са завоювали двойно повече медали в сравнение с миналата година – 22. Броят на децата, които тренират при тях се е увеличил също с 50% през 2016-та. Това е най-голямата радост за треньорите от клуба – Господин Бабамов, Кирил Халваджиев и техният помощник Валентин Руменов. Впечатляващото тази година е, че все повече деца на възраст 5-6 години започват да посещават залата.
„Похвално е и разбирането на родителите, които са основния двигател на детския интерес към спорта“, споделя сенсей Бабамов.
В определени дни в графика за възрастни залата се изпълва с 10-15 мъже на възраст от 20 до 50 години, което е постижение за малък град като Харманли.
„Нацията има желание да спортува, но няма къде и как при това устройство на проекта за нов закон за спорта и лошата база“, допълва той.
Това е и първият проблем при всички спортове.
„Каквото и да се говори за спорта функциите на институциите опират до това как да не дават, а не как да развиват. Има много начини, които да развиват спорта, ако се извърши промяна на закона и има данъчни облекчения за подпомагащи спортовете“, обосновава се той.
„Будо“ може да спечели още толкова трениращи деца и да се превърне в малко училище за спортисти и спортни услуги за гражданите. Клубът в голяма степен има възможност, макар и ниските доходи на местните граждани да се развива и само- финансира единствено, ако има приятна база за спортуващите. Надеждите на спортистите и ръководителите е през новата 2017–та година, активисти, граждани, родители и НПО да помогнат за развитието на спорта, който е във възход.
С липсата на зала за спорт тръгва и проблема не само на клуб „Будо“, но и на всички спортни клубове. Те не могат да кандидатстват по никакви проекти и да вложат собствени средства заради липсата на имот с договор. Никакви спонсори не могат да инвестират, тъй като спортистите няма как да получат средствата, заради липсата на документ за стопанисване на обект.
Според сенсей Бабамов до няколко години в града няма да има кадри, които да възпитават младото поколение с толкова желание, ентусиазъм и безвъзмезден труд.
В национален мащаб тенденцията е същата. Той има това наблюдение като председател на Българската кудо федерация и от създадените контакти с колеги от други спортове.
Много спорен е и новият проектозакон за спорта, според който съществуването на спортни организации е сведено до изпълнението на куп неизпълними условия.
Димитър Карамфилов от Спортен клуб по лека атлетика (СКЛА) е доволен от резултатите на спортистите. Общо за година спортистите са спечелили 24 златни медала, 17 сребърни и 16 бронзови отличия. Медалите от Държавни първенства са: 3 златни, 1 сребърен и 1 бронзов. С 16 златни, 15 сребърни и 12 бронзови се хвалят спортистите от турнири през годината. От ученически игри – 5 златни, 1 сребърен и 1 бронзов.
„В заключение мога да кажа, че всички състезатели от СКЛА „Хеброс” – Харманли тренират с много хъс и желание за постигане на още по-високи резултати. Те ще продължат традициите в леката атлетика в града. През 2017 г. предстои Световно първенство за юноши и девойки старша възраст в Найроби – Кения, за което състезание Илия Сивков може да покрие норматив за участие.
Преслава Пачеманова и Георги Демирев ще гонят нормативи на скок височина за Балкански игри в Истанбул през зимата. За по-малките до 16 г. – Ивет Тодорова и Анелия Асенова имат шанс за класиране на първо място в своите дисциплини на Национален шампионат в Добрич през зимата и да попаднат в Националния отбор за деца, които ще участват на Европейски фестивал в Коня – Турция.“, сподели Димитър Карамфилов – треньор по лека атлетика.
„Надеждите за новата 2017- та година са за спечелване на проектите за ремонтиране на лекоатлетическата писта на стадиона.“, допълни той.
През годината малките атлети участваха на три състезания, от които спечелиха 34 медала. От тях 14 са златни, 13 са сребърни, а останалите 7 са бронзови.
„Това е най-успешната година за малките атлети. Те са с общо 51 медала, като се прибавят и медалите от последното – „Голямото Коледно препускане“ в София, сподели един от треньорите Иван Еджиев. За следващата година той се надява успехите да продължат да се увеличават.

Милена Митева
От Милена Митева декември 22, 2016 08:18
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама