Спортът колабира заради извънредното положение в страната

Милена Митева
От Милена Митева април 23, 2020 12:09

Спортът колабира заради  извънредното положение в страната

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“ # 15/899 година XVII, 17 - 23 април 2020 г.

Свързани публикации

Стотици спортисти в Харманли са лишени от възможността да покоряват челни места на Европейски и национални състезания, турнири, и спорни мероприятия.

За СКЛА „Хеброс” – Харманли 

сътресенията от извънредното положение ще бъдат големи. Поради социалната изолация, кипящите тренировки за най-важните състезания в страната и чужбина приключиха. Радостта от награждаването с тежките медали бе кратка, защото трескавата подготовка за нови отличия бе стопирана.
„В момента спортистите поддържат форма в домашна обстановка”, казва треньорът Димитър Карамфилов. Той допълва, че това не е подходящо за тях, защото липсват условия за крос на дълги и къси разстояния. Дългият и висок скок също не могат да бъдат упражнявани, тъй като тренировките на открито и закрито са забранени.
Няколко национални турнира, за които спортистите поддържаха висок тонус, са отменени.
Божидар Саръбоюков няма да има възможността да участва на Балканските игри през лятото.
„Пропуските в този спорт не могат да бъдат наваксани”, допълва с разочарование господин Карамфилов.

Хокеистите от СК „Хеброс”

няма да вземат участие в Държавните финали в зала до 16 – 18 години на състезанието „Александър Дяков” за 12,14 и 16 години на турнира за купата на ректора на НСА, в София, на друг, за купата на Чепинци за юноши и девойки, както и да присъстват на сборен лагер в Бяла до 14 години.

„Спортистите от КХТ „Вълците”

няма да се състезават в: Държавно първенство за мъже в Камчия, в турнира за купата на ректора на Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“ за мъже, в този за купата на „Славия“ за мъже, в детския фестивал „Лъвчетата” в София, в състезание по хокей за купата на Харманли, в турнир за купата на ректора на НСА ”Васил Левски”, в състезанието „Александър Дяков” и в турнира по случай Ден на детето.
„Надявам се скоро всичко да свърши и да тренираме отново”, сподели треньорът Валентин Георгиев.
„Всичко за което сме готвили в продължение 2 – 3 месеца – държавните първенства и клубните турнири в голяма степен ще се е загубило. Точно бяхме влезнали във форма децата спечелиха Държавното първенство в зала до 12 години, а при 14- годишните станахме втори, а децата до 12 години спечелиха и един турнир и настъпи тази пандемия. За съжаление няма печалби през времето на социална изолация, а само загуби. С повечето деца поддържаме връзка онлайн и на когото му се тренира, правим тренировки в домашни условия, за да поддържат физическа активност”, допълва той.

Повече от месец, откакто започна извънредното положение в страната, футбол в областта не се играе.

Забранени са дори и тренировките, а изгледи да бъдат подновени поне през следващия месец няма. Няма и отговор от БФС на регионално ниво как и дали въобще ще бъде завършен полусезонът, а съответно и сезон 2019 – 2020 г.
„Сакарнюз“ припомня, че малките футболисти на ФК „Хеброс – 1921”, водени от треньора Пейко Петков, завършиха есенния полусезон на второ място без загуба, с три равни мача и четири победии се класираха след отбора на ФК „Свиленград“. Те имаха актив от 15 точки, с една по-малко от водача във временното класиране.
След края на есенния дял на първенството почивка за малките футболисти нямаше. Желанието им да си върнат първото място след края на сезона беше огромно, като през зимните месеци тренираха така, сякаш не бе предсезонна подготовка. Присъствието им на тренировката не бе задължително, но почти всички от децата бяха там, с изключение на болните или контузени играчи.
За началото на пролетния дял възпитаниците на треньора Пейко Петков бяха във върхова форма. Изиграха няколко контроли, в които тотално надиграха своите противници както с игра, така и с физическа подготовка. Желанието и амбицията да си върнат челното място в класирането беше факт, подготовката също. Седмица преди началото на мачовете, дойде заповедта на министър Ананиев за спиране на всякакви спортни мероприятия и социално дистанциране, която нанесе сериозен удар по амбициите на малките футболисти.
Според треньора Пейко Петков пандемията ще нанесе тежък удар върху спорта.
„Всички спортисти, не само футболистите, губят ! Да си затворен у дома, без възможност за нормална тренировка, ти действа на психиката, а от това губиш не с дни, а с часове и всичко после трябва да започне от начало! Най-много ми е тъжно за децата, за труда, който положиха по време на предсезонната подготовка, за готовността им да се борят докрай и изведнъж… всичко свърши, просто ей така!”, споделя той.
Треньорът не е убеден, че ако през другия месец разрешат да завърши шампионатът, ще успеят с възпитаниците му да наваксат, за да приключат сезона: „За да се влезе в оптимална форма, не само при футболистите, при всички спортисти, е необходимо поне месец, месец и половина, а като гледам какво става, едва ли ще се играе футбол поне до август, дано да греша…“
По време на пандемията господин Пейков поддържа телефонна връзка със своите ученици. Той обясни, че коментират някои упражнения, по които разбира кой „прави домашното по футбол”.

Милена Митева
От Милена Митева април 23, 2020 12:09
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама