Специалисти от ВМА не са установили масови зарази при бежанците в Харманли

Сакар нюз
От Сакар нюз ноември 22, 2016 18:13

Специалисти от ВМА не са установили масови зарази при бежанците в Харманли

Специалисти от ВМА оенно медицинска академия) не са открили масова зараза сред бежанците в РПЦ (Регистрационно приемателен център) в Харманли. Това се казва в съобщение от пресцентъра на здравното заведение. Прегледите са извършени на 18 и 19 ноември.

Медицинският екип е включвал полк. доц. Георги Попов от Клиниката по инфекциозни болести, д-р Весел Кантарджиев – началник на Клиниката по дерматология и венерология, и д-р Айлин Шеф – дерматолог.
Прегледани са били общо 128 заболели бежанци – 91 мъже, 16 жени и 21 деца. По-голямата част от пациентите са били от афганистански произход – 106, 12 от които са сирийци, 8 – иракчани и 1 – иранец.
Най-често диагностицираните заболявания са били пиодермия – 36 случая, скабиес (краста) – 26, варицела – 18, основно деца от 1 до 8 години. Остра вирусна инфекция е установена при 15 бежанци, а дерматит – при 16.
Според заключението на специалистите единственият случай със суспекция за лайшманиоза – кожна форма, не представлява епидемиологичен риск.
„Нежеланието на бежанците да съдействат на административните органи в центъра води до разпространение на заболяването от скабиес и усложнени форми на протичане“, уточняват от ВМА. Съвместно с директора на Регистрационно-приемателния център са били набелязани адекватни противоепидемични и терапевтични мерки.
Прегледите са се провели в медицинския пункт на бежанския център със съдействието на директора на центъра Димитър Захариев, се казва в съобщението от ВМА.„

снимка: ВМА

Сакар нюз
От Сакар нюз ноември 22, 2016 18:13
Напиши коментар

2 коментара

  1. харманлиец ноември 23, 22:23

    А сега ще се извини ли на читателите си за неверните твърдения.

    Отговори на този коментар
  2. fftr ноември 23, 16:58

    Ква стана тя сега,оная спечената журналистка успя да направи на глупаци цял град.

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.