Специалисти от ВМА не са установили масови зарази при бежанците в Харманли

Сакар нюз
От Сакар нюз ноември 22, 2016 18:13

Специалисти от ВМА не са установили масови зарази при бежанците в Харманли

Специалисти от ВМА оенно медицинска академия) не са открили масова зараза сред бежанците в РПЦ (Регистрационно приемателен център) в Харманли. Това се казва в съобщение от пресцентъра на здравното заведение. Прегледите са извършени на 18 и 19 ноември.

Медицинският екип е включвал полк. доц. Георги Попов от Клиниката по инфекциозни болести, д-р Весел Кантарджиев – началник на Клиниката по дерматология и венерология, и д-р Айлин Шеф – дерматолог.
Прегледани са били общо 128 заболели бежанци – 91 мъже, 16 жени и 21 деца. По-голямата част от пациентите са били от афганистански произход – 106, 12 от които са сирийци, 8 – иракчани и 1 – иранец.
Най-често диагностицираните заболявания са били пиодермия – 36 случая, скабиес (краста) – 26, варицела – 18, основно деца от 1 до 8 години. Остра вирусна инфекция е установена при 15 бежанци, а дерматит – при 16.
Според заключението на специалистите единственият случай със суспекция за лайшманиоза – кожна форма, не представлява епидемиологичен риск.
„Нежеланието на бежанците да съдействат на административните органи в центъра води до разпространение на заболяването от скабиес и усложнени форми на протичане“, уточняват от ВМА. Съвместно с директора на Регистрационно-приемателния център са били набелязани адекватни противоепидемични и терапевтични мерки.
Прегледите са се провели в медицинския пункт на бежанския център със съдействието на директора на центъра Димитър Захариев, се казва в съобщението от ВМА.„

снимка: ВМА

Сакар нюз
От Сакар нюз ноември 22, 2016 18:13
Напиши коментар

2 Коментара

  1. харманлиец ноември 23, 22:23

    А сега ще се извини ли на читателите си за неверните твърдения.

    Отговори на този коментар
  2. fftr ноември 23, 16:58

    Ква стана тя сега,оная спечената журналистка успя да направи на глупаци цял град.

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама