Специалисти обучават педагози за терапевти

Милена Митева
От Милена Митева октомври 29, 2018 14:05

Специалисти  обучават педагози за терапевти

Специалистите от “Карин дом” консултираха педагози от Центъра за специална образователна подкрепа – Харманли (ЦСОП), как да се преквалифицират в терапевти.
Звезделина Атанасова, директор на обучителен център във Варна, и кинезитерапевтът Андреас Андреу бяха два дни в ЦСОП „П.Р. Славейков“. Те предадоха част от опита си на работещи в него и им дадоха професионални съвети и насоки за работата с децата.
На срещите госпожа Атанасова и господин Андреу разясниха, че организацията, за която работят, първа въвежда „семейно-ориентиран подход при работата с деца и семейства“ в страната. Гостите споделиха, че семействата трябва да бъдат достатъчно активни и отговорни да вземат решения за своите деца и тяхното развитие. В разговорите наблегнаха, че работата между деца, родители и терапевти трябва да бъде в екип, за да бъдат ефективни резултатите.
За обучението си учителите получават квалификационен кредит, който им е необходим за повишаване на квалификацията им като педагогическите специалисти.
Идеята за посещението на специалистите бе на директора Георги Бакалов, които смята, че е безценно най-големите специалисти да дадат съвети за работата на екипа му.
На 17 и 18 декември ще се състои конференция в “Карин дом” с международно участие с лектори от Великобритания и САЩ. Там Бакалов ще изнесе презентация за това как екипът на ЦСОП е успял да достигне до добрите резултати.

Звезделина Атанасова: „ЦСОП в Харманли има потенциал да бъде модел за добра практика“

Звезделина Атанасова повече от 20 години споделя знанията и опита си с колеги, специалисти, родители и работи за повишаване качеството на живот на децата със специални нужди. Автор и съавтор е на специализирани ръководства и наръчници за работа с деца със специални образователни потребности. Разработва програмите за всички обучения, провеждани от Карин дом. Обучава специалисти от страната и чужбина, родители, студенти и др.

Какво мислите за ЦСОП в Харманли? Каква беше Вашата цел?

ЦСОП е сред най-големите центрове за специална образователна подкрепа и в него има най-много деца. В него те са с различни диагнози и състояния. Това представлява трудност на този етап за колегите да преминат в друга роля като терапевти, отколкото само специални педагози, каквато е била основната им роля, когато са били училище.
Ние ги подпомагаме, за да може процесът на тяхната работа да бъде още по-ефективен и да могат да подпомагат децата после и в приобщаването им към общообразователните училища.
В България трябва да има центрове, които да бъдат европейски модели. ЦСОП в Харманли има потенциал да бъде модел за добра практика.

Това е второто Ви посещение, какво забелязвате при него?
Имат чудесна база, което е много добра предпоставка и добра основа за по-нататъшна резултатна терапевтична работа. Ние им дадохме малко насоки за нея. Сега вече виждаме, че това, което сме провели като обучения в няколко поредни посещения вече са започнали да го прилагат. В процеса на работа са възникнали много въпроси, на които ние се опитваме да отговорим.

Каква помощ търсят от Вас колегите Ви? Какви съвети бихте дали на други техни колеги?
Интересното е, че споделят с нас предизвикателни ситуации и казуси, каквито са са по-тежките случаи. Ние се опитваме да дадем адекватни отговори. Консултирахме семейства и деца. Има терапевтични сесии с деца. Това, което виждаме, е, че наученото колегите прилагат на практика. И сме впечатлени, че има и креативност.
Следваща стъпка на по-късен етап е общообразователните училища също да се обърнат към нас за обучения, защото това, което се случва тук, не трябва да остане изолирано. Този подход може да се прилага по детски градини и училища, ако искаме да има приобщаващо образование в България.

Милена Митева
От Милена Митева октомври 29, 2018 14:05
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.