Спасението на евреите от Хасковска област, представиха на изложба

Дияна Атанасова
От Дияна Атанасова октомври 16, 2018 12:14

Спасението на евреите от Хасковска област, представиха на изложба

„Хасковските евреи и спасението – 1943“е изложбата, която бе представена във фоайето на НЧ „Братолюбие – 1884“, Любимец. Авторът ѝ д-р Виолета Костова разказа за направените проучвания в хасковския регион, за тежките преживявания и за живота и бита на еврейските семейства по тези земи.
Основна роля в подредбата на изложбата имат историците от Регионален исторически музей – Хасково и Регионалното дружество на евреите „Шалом“.
Експозицията бе открита от областния управител Станислав Дечев. Тя е организирана от Областна администрация Хасково, с подкрепата на Министерски съвет, Регионален исторически музей Хасково, Регионалното дружество на евреите “Шалом” и Държавния архив в Хасково. Инициативата е част от Комуникационната стратегия на Р. България за Европейския съюз и има за цел да представи историята на заселването на еврейски семейства в района, техните традиции и дните на спасението им преди 75 години.
Изложбата ще остане в Любимец до 12 октомври, след което ще гостува в Свиленград.
Събитието бе уважено от кмета на община Любимец Анастас Анастасов, директори от местните училища, учители, читалищни настоятели, общественици и много ученици. Присъстваха зам.-областния управител Стефка Здравкова, г-н Пенко Добрев – директор на РИМ Хасково, д-р Виолета Костова – гл. уредник на РИМ Хасково и др.

Дияна Атанасова
От Дияна Атанасова октомври 16, 2018 12:14
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.