Спасението на евреите от Хасковска област, представиха на изложба

Дияна Атанасова
От Дияна Атанасова октомври 16, 2018 12:14

Спасението на евреите от Хасковска област, представиха на изложба

Акценти

  • Вестник Сакарнюз, #39/118, 12-18 октомври

Свързани публикации

„Хасковските евреи и спасението – 1943“е изложбата, която бе представена във фоайето на НЧ „Братолюбие – 1884“, Любимец. Авторът ѝ д-р Виолета Костова разказа за направените проучвания в хасковския регион, за тежките преживявания и за живота и бита на еврейските семейства по тези земи.
Основна роля в подредбата на изложбата имат историците от Регионален исторически музей – Хасково и Регионалното дружество на евреите „Шалом“.
Експозицията бе открита от областния управител Станислав Дечев. Тя е организирана от Областна администрация Хасково, с подкрепата на Министерски съвет, Регионален исторически музей Хасково, Регионалното дружество на евреите “Шалом” и Държавния архив в Хасково. Инициативата е част от Комуникационната стратегия на Р. България за Европейския съюз и има за цел да представи историята на заселването на еврейски семейства в района, техните традиции и дните на спасението им преди 75 години.
Изложбата ще остане в Любимец до 12 октомври, след което ще гостува в Свиленград.
Събитието бе уважено от кмета на община Любимец Анастас Анастасов, директори от местните училища, учители, читалищни настоятели, общественици и много ученици. Присъстваха зам.-областния управител Стефка Здравкова, г-н Пенко Добрев – директор на РИМ Хасково, д-р Виолета Костова – гл. уредник на РИМ Хасково и др.

Дияна Атанасова
От Дияна Атанасова октомври 16, 2018 12:14
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 285 799 преглеждания