Социално подпомагане приема молби за целева помощ за първокласници

Милена Митева
От Милена Митева август 20, 2016 09:09

Социално подпомагане приема молби за целева помощ за първокласници

До 15 октомври родителите на бъдещите първокласници могат да подават молби за целева помощ в Дирекциите на Социално подпомагане по места.
За да се вземе сумата от 250 лева най-важното условие е през последните 12 месеца средно месечният доход да не надхвърля 350 лева, а след 1 юли 2016 г. – 400 лева на член от семейството.
За да кандидатстват за отпускането на тези средства, родителите е необходимо да са записали предварително детето в първи клас. При случай, че първокласникът трябва да повтаря учебната година, той няма право да получи сумата.
„Критериите за отпускането на помощта не се вземат предвид в случаите, когато детето е с трайно увреждане, е с един жив родител или е настанено в приемно семейство или в семейство на роднини или близки“, уточнява Законът.
Еднократна целева помощ за ученици се отпуска въз основа на заявление-декларация по образец, към което трябва да се приложат:
– лична карта,
– удостоверение за раждане на детето,
– удостоверение за записване в първи клас и удостоверение за доходите на семейството през последните 12 месеца, предхождащи месеца, през който е подадено заявлението.
Директорът на институцията в Харманли припомни, че сумата ще бъде изплатена поне месец по-късно и ето защо е добре родителите да предвидят срока, в който ще подадат своите документи.
През месец юли в Дирекцията са подадени 86 молби за целева помощ. Към справка от първите осем дни на този месец молбите са 92.
До крайния срок в институцията все още очакват прием на молби, които да бъдат разгледани.
През изминалата година целевата помощ е била в полза на 191 първокласника и техните родители.

Милена Митева
От Милена Митева август 20, 2016 09:09
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама