Снежана Захариева: „Когато децата ни успешно се реализират, това означава, че мисията ни е била изпълнена“

Милена Митева
От Милена Митева май 16, 2020 14:09

Снежана Захариева: „Когато децата ни успешно се реализират, това означава, че мисията ни е била изпълнена“

Акценти

  • Регионален вестник, # 19/903 година XVII, 15 - 21 май 2020 г. излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Снежана Захариева работи 30 години в сферата на
образованието. От 1990 – 2000 година е учител в НУ „Алеко Константинов“ – Харманли., а от 2000 година
до сега тя е негов успешен ръководител.

Госпожо Захариева, споделете каква е емоцията в продължение на 20 години да бъдете директор на НУ „Алеко Константинов“?
През януари 2000 г. бях назначена за директор на НУ “Алеко Константинов“, като 10 години преди това бях учител в същото училище. С моето назначаване като директор бяха въведени и делегираните бюджети в училищата.
През всичките тези години се научих да бъда мениджър и финансист, и да насочвам тези средства за подобряване на материалната база и обезпечаване на учебния процес с необходимата техника. Така разчупихме стереотипа на обучението в клас, въвеждайки интерактивно преподаване. Сега целта ни е да въведем класна стая 1:1, където всяко дете да притежава собствено устройство, което да използва за усвояване на учебното съдържание.
През тези години децата са били в центъра на вниманието ни както на мен, така и на целия педагогически и непедагогически персонал в училище. Стремим се да развиваме индивидуалните им способности, да оправдаваме очакванията им, да се радваме на успехите им и да стимулираме израстването им като членове на обществото ни.
Ако трябва да обобщя с едно изречение, през последните 20 години и в бъдеще ще продължавам усилено да работя за децата на Харманли, това е моето призвание.

На какво Ви научи опитът?
Опитът ме научи на търпение, толерантност, стремеж нещата да се случват така, че да бъдем в крак с предизвикателствата на новото време. Пример за това е дистанционното обучение, което се провежда в момент на извънредно положение. 100% децата ни са обхванати в дистанционно обучение, всички учители работят онлайн, създавайки електронни ресурси и ползвайки готови. Опит се придобива, когато не спираш да се развиваш, това правя аз и колегите ми.

Забелязвате ли промяна в учениците, когато започнахте работа като директор и сега? Каква е тя?
Правейки сравнение на децата от началото на педагогическата ми кариера и днес, не мога да не отбележа, че деца днес растат в свят на технологиите. Стандартният начин на преподаване, който беше преди 20 години, вече не е интересен за съвременните деца. Това изисква учебното съдържание да се предлага по един по-интересен и завладяващ начин. Ние се стремим да им предложим иновативен и разчупен модел на преподаване, защото общата ни цел е положителният резултат от обучението.

Поемат ли по правилния път поколенията на Щастливеца?
Алеко Константинов – Щастливеца е обичал и възпявал красотите на България извън пределите на Европа. Първото, което учим възпитаниците ни, е да обичат и отдават заслуженото на природата ни. Учим ги да пазят и съхраняват традициите ни, да не се огъват пред трудностите, а да ги преодоляват. Да си поставят високи цели и да ги постигат, да приемат предизвикателствата на живота, за да доведат нещата до успешен край. Удовлетвореността ни е, когато децата ни успешно се реализират, това означава, че мисията ни е била изпълнена.

Какъв съвет бихте им дали?
Скъпи ученици, Вие сте началото, за което си заслужава да се борим. Бъдете достойни последователи на патрона на нашето училище Алеко Константинов – Щастливеца. Щастието е да знаеш, да можеш, да успееш. Не пестете сили и енергия по пътя към успеха. Ние сме тези, които ще ви подкрепяме и ще споделяме радостта от вашите успехи. Вие сте част от голямото семейство на НУ “Алеко Константинов“, Харманли.

Поздравителен адрес за празника

Уважаеми учители и служители на НУ “Алеко Константинов“, щастлива съм, че дълги години съм част от този прекрасен колектив. Ценя високо Вашата човечност, непримиримост, новаторство и професионализъм.
Желая Ви здраве и вдъхновение, лични и професионални успехи. Пожелавам Ви да продължавате да съхранявате и да предавате творческия си дух и ентусиазъм, да следвате добрите традиции, утвърдени в 110-годишната история на нашето училище и да откривате нови перспективи за неговото утвърждаване като водещо учебно заведение за учениците от начален етап. Бъдете професионалисти в работата и учители в живота.
Уважаеми учители, дерзайте и смело вървете по пътя, който сте поели, и нека всички усмихнати лица са награда за достойния труд, който полагате. Вие сте новатори, доказахте го през последните месеци на извънредно положение, не оставихте възпитаници ни, а преодолявайки трудностите, дадохте всичко от себе си учебната година да завърши успешно за нашите деца. Гордея се с професионализма Ви, бъдете здрави!
Скъпи ученици,
Бъдете достойни последователи на патрона на нашето училище Алеко Константинов – Щастливеца. Поставяйте си високи цели и ги реализирайте. Вие сте надеждата ни, че усилията ни да създадем достойни хора на обществото не са били напразни. Скъпи деца, бъдете здрави и силни, живейте с убедеността, че Вие сте началото. Съхранете в сърцата си хубав спомен от този паметен ден – 11 май 2020 г.
Честит юбилей на НУ “Алеко Константинов“!

Милена Митева
От Милена Митева май 16, 2020 14:09
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама