Снежана Захариева: „Когато децата ни успешно се реализират, това означава, че мисията ни е била изпълнена“

Милена Митева
От Милена Митева май 16, 2020 14:09

Снежана Захариева: „Когато децата ни успешно се реализират, това означава, че мисията ни е била изпълнена“

Акценти

  • Регионален вестник, # 19/903 година XVII, 15 - 21 май 2020 г. излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Снежана Захариева работи 30 години в сферата на
образованието. От 1990 – 2000 година е учител в НУ „Алеко Константинов“ – Харманли., а от 2000 година
до сега тя е негов успешен ръководител.

Госпожо Захариева, споделете каква е емоцията в продължение на 20 години да бъдете директор на НУ „Алеко Константинов“?
През януари 2000 г. бях назначена за директор на НУ “Алеко Константинов“, като 10 години преди това бях учител в същото училище. С моето назначаване като директор бяха въведени и делегираните бюджети в училищата.
През всичките тези години се научих да бъда мениджър и финансист, и да насочвам тези средства за подобряване на материалната база и обезпечаване на учебния процес с необходимата техника. Така разчупихме стереотипа на обучението в клас, въвеждайки интерактивно преподаване. Сега целта ни е да въведем класна стая 1:1, където всяко дете да притежава собствено устройство, което да използва за усвояване на учебното съдържание.
През тези години децата са били в центъра на вниманието ни както на мен, така и на целия педагогически и непедагогически персонал в училище. Стремим се да развиваме индивидуалните им способности, да оправдаваме очакванията им, да се радваме на успехите им и да стимулираме израстването им като членове на обществото ни.
Ако трябва да обобщя с едно изречение, през последните 20 години и в бъдеще ще продължавам усилено да работя за децата на Харманли, това е моето призвание.

На какво Ви научи опитът?
Опитът ме научи на търпение, толерантност, стремеж нещата да се случват така, че да бъдем в крак с предизвикателствата на новото време. Пример за това е дистанционното обучение, което се провежда в момент на извънредно положение. 100% децата ни са обхванати в дистанционно обучение, всички учители работят онлайн, създавайки електронни ресурси и ползвайки готови. Опит се придобива, когато не спираш да се развиваш, това правя аз и колегите ми.

Забелязвате ли промяна в учениците, когато започнахте работа като директор и сега? Каква е тя?
Правейки сравнение на децата от началото на педагогическата ми кариера и днес, не мога да не отбележа, че деца днес растат в свят на технологиите. Стандартният начин на преподаване, който беше преди 20 години, вече не е интересен за съвременните деца. Това изисква учебното съдържание да се предлага по един по-интересен и завладяващ начин. Ние се стремим да им предложим иновативен и разчупен модел на преподаване, защото общата ни цел е положителният резултат от обучението.

Поемат ли по правилния път поколенията на Щастливеца?
Алеко Константинов – Щастливеца е обичал и възпявал красотите на България извън пределите на Европа. Първото, което учим възпитаниците ни, е да обичат и отдават заслуженото на природата ни. Учим ги да пазят и съхраняват традициите ни, да не се огъват пред трудностите, а да ги преодоляват. Да си поставят високи цели и да ги постигат, да приемат предизвикателствата на живота, за да доведат нещата до успешен край. Удовлетвореността ни е, когато децата ни успешно се реализират, това означава, че мисията ни е била изпълнена.

Какъв съвет бихте им дали?
Скъпи ученици, Вие сте началото, за което си заслужава да се борим. Бъдете достойни последователи на патрона на нашето училище Алеко Константинов – Щастливеца. Щастието е да знаеш, да можеш, да успееш. Не пестете сили и енергия по пътя към успеха. Ние сме тези, които ще ви подкрепяме и ще споделяме радостта от вашите успехи. Вие сте част от голямото семейство на НУ “Алеко Константинов“, Харманли.

Поздравителен адрес за празника

Уважаеми учители и служители на НУ “Алеко Константинов“, щастлива съм, че дълги години съм част от този прекрасен колектив. Ценя високо Вашата човечност, непримиримост, новаторство и професионализъм.
Желая Ви здраве и вдъхновение, лични и професионални успехи. Пожелавам Ви да продължавате да съхранявате и да предавате творческия си дух и ентусиазъм, да следвате добрите традиции, утвърдени в 110-годишната история на нашето училище и да откривате нови перспективи за неговото утвърждаване като водещо учебно заведение за учениците от начален етап. Бъдете професионалисти в работата и учители в живота.
Уважаеми учители, дерзайте и смело вървете по пътя, който сте поели, и нека всички усмихнати лица са награда за достойния труд, който полагате. Вие сте новатори, доказахте го през последните месеци на извънредно положение, не оставихте възпитаници ни, а преодолявайки трудностите, дадохте всичко от себе си учебната година да завърши успешно за нашите деца. Гордея се с професионализма Ви, бъдете здрави!
Скъпи ученици,
Бъдете достойни последователи на патрона на нашето училище Алеко Константинов – Щастливеца. Поставяйте си високи цели и ги реализирайте. Вие сте надеждата ни, че усилията ни да създадем достойни хора на обществото не са били напразни. Скъпи деца, бъдете здрави и силни, живейте с убедеността, че Вие сте началото. Съхранете в сърцата си хубав спомен от този паметен ден – 11 май 2020 г.
Честит юбилей на НУ “Алеко Константинов“!

Милена Митева
От Милена Митева май 16, 2020 14:09
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.