Сметищата – необходимо зло или потребност?

Стоян Тонев
От Стоян Тонев октомври 14, 2017 11:13

Сметищата – необходимо зло или потребност?

Нерегламентирани сметища. Така властите наричат спонтанно или традиционно възникнали и съществуващи места, където хората от населените места си изхвърлят боклуците. Тези, които не стигат до казаните и контейнерите и не отиват в така наречените оторизирани, регионални депа.
Нерегламентираните сметища са много, има ги по всички краища на Тополовград и селата от общината и няма справяне с тях. Нито наредби, нито санкции и заплахи от глоби и наказания не помагат. Нито кметовете, нито управите могат да се справят с тях. Дори и пазачи на всяко едно от тях да бъдат сложени, справяне пак няма да има. Не че не се полагат усилия, приети са съответните наредби. Сложени са табели, че е забранено хвърлянето на отпадъци, непрекъснато се подменят съдовете за събирането им, обаче народът обича да хвърля боклуците си, където му падне или където му е най близко.
По време на акцията „Да почистим България за един ден” участващите в нея можаха да се нагледат и да събират какво ли не и къде ли не. Но почистеното в този ден само за една седмица бе заменено от други боклуци. Така не става, но и коя ли ще е тази сила, която може да принуди, накара или дисциплинира хората да хвърлят боклука там, където е определено мястото за това – казаните и контейнерите. Такава май няма. Не помагат нито призивите, нито опитите за въздействие върху съзнанието на жителите на града и селата.
Така май е и в цяла България. И като няма друг начин остава общини и кметства периодично да пробутват, засипват, маскират тези сметища, което въобще не решава проблема, а само го замазва временно. Това сметище на снимката е покрай пътя между селата Устрем и Планиново. Поне четири пъти годишно кметът на Устрем, който и да е той, се опитва чрез пробутване да го изчисти и така вече десетки години и пъти. И всеки път то се възобновява. Отново и отново. Не помагат никакви европейски директиви и национални разпоредби. Защото никой не иска и не може да държи боклуците и отпадъците в дома си.
Сметища ще има винаги, но все пак е по добре да са осъзната потребност, а не необходимо зло. А въпросът с решаването на проблема все пак вероятно опира до съзнанието, възпитанието и културата на хората. Как да намери решение на проблема с боклуците. Няма да стане за един ден или с една кампания. Само с упорита, дълготрайна и ефективна работа и дано някой ден да видим положителен резултат от нея.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев октомври 14, 2017 11:13
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 508 383 преглеждания