Сметищата – необходимо зло или потребност?

Стоян Тонев
От Стоян Тонев октомври 14, 2017 11:13

Сметищата – необходимо зло или потребност?

Акценти

  • Вестник Сакарнюз, брой 39/70, 13-19 октомври 2017

Свързани публикации

Нерегламентирани сметища. Така властите наричат спонтанно или традиционно възникнали и съществуващи места, където хората от населените места си изхвърлят боклуците. Тези, които не стигат до казаните и контейнерите и не отиват в така наречените оторизирани, регионални депа.
Нерегламентираните сметища са много, има ги по всички краища на Тополовград и селата от общината и няма справяне с тях. Нито наредби, нито санкции и заплахи от глоби и наказания не помагат. Нито кметовете, нито управите могат да се справят с тях. Дори и пазачи на всяко едно от тях да бъдат сложени, справяне пак няма да има. Не че не се полагат усилия, приети са съответните наредби. Сложени са табели, че е забранено хвърлянето на отпадъци, непрекъснато се подменят съдовете за събирането им, обаче народът обича да хвърля боклуците си, където му падне или където му е най близко.
По време на акцията „Да почистим България за един ден” участващите в нея можаха да се нагледат и да събират какво ли не и къде ли не. Но почистеното в този ден само за една седмица бе заменено от други боклуци. Така не става, но и коя ли ще е тази сила, която може да принуди, накара или дисциплинира хората да хвърлят боклука там, където е определено мястото за това – казаните и контейнерите. Такава май няма. Не помагат нито призивите, нито опитите за въздействие върху съзнанието на жителите на града и селата.
Така май е и в цяла България. И като няма друг начин остава общини и кметства периодично да пробутват, засипват, маскират тези сметища, което въобще не решава проблема, а само го замазва временно. Това сметище на снимката е покрай пътя между селата Устрем и Планиново. Поне четири пъти годишно кметът на Устрем, който и да е той, се опитва чрез пробутване да го изчисти и така вече десетки години и пъти. И всеки път то се възобновява. Отново и отново. Не помагат никакви европейски директиви и национални разпоредби. Защото никой не иска и не може да държи боклуците и отпадъците в дома си.
Сметища ще има винаги, но все пак е по добре да са осъзната потребност, а не необходимо зло. А въпросът с решаването на проблема все пак вероятно опира до съзнанието, възпитанието и културата на хората. Как да намери решение на проблема с боклуците. Няма да стане за един ден или с една кампания. Само с упорита, дълготрайна и ефективна работа и дано някой ден да видим положителен резултат от нея.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев октомври 14, 2017 11:13
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.