Слепите напомнят, че са като всички, но се нуждаят от повече внимание и подкрепа

Милена Митева
От Милена Митева октомври 22, 2018 11:15

Слепите напомнят, че са като всички, но се  нуждаят от повече внимание и подкрепа

„Слепите напомнят на обществото, че са хора като всички останали, но се нуждаят от малко повече внимание и подкрепа“. Това сподели Калинка Стайкова, председател на Съюза на слепите в Харманли по повод Международния ден на белия бастун – 15 октомври. На този ден близо 30 човека в неравностойно положение се събраха в клуба на пети квартал, за да отбележат този ден.
Най-напред госпожа Стайкова разказа пред присъстващите как на национално ниво се отразява празника. В навечерието на 15 октомври е подготвен и разпратен текст за функциите и значението на белия бастун до всички организации на Съюза на слепите в България (ССБ). Сред гражданите е разпространена листовка за придвижването на слепите и в какви случаи и как да бъдат те подпомагани от виждащите участници в движението по улиците и пътищата.
На 15 октомври по програма „Хоризонт“ е излъчено интервю със заместник-председателя на ЦС на ССБ Спас Карафезов и кратък текст за мобилността на слепите, а по програма „Христо Ботев“ – концерт на Професионалния хор на слепите.
На 18 октомври националната телевизия излъчи репортаж за живота на слепите.
От 14 октомври в продължение на една седмица в кино „Култура“ се прожектира филм за трудово-професионалната реализация на българските слепи „Редом с нас“. В местния и централен печат са отпечатани материали, посветени на слепите хора.“
Председателят разказа още на присъстващите, че идеята за въвеждане на белият бастун като отличителен белег се дава в Париж през 1930 година. Същата година се популяризира и в Америка. В Европа признаването на белия бастун като помощно средство става през 60-те години.
В знак на уважение от фирма за мляко и млечни продукти “Саяна” раздадоха на членовете на съюза подаръци. В съюза на слепите в Харманли членуват 139 човека.

На 6 октомври 1964 година в САЩ с резолюция на Конгреса, HR753, подписана от президента Линдън Джонсън, 15 октомври е обявен за ден на белия бастун. През 1970 година президентът на Международната федерация на слепите обявява 15 октомври за международен ден на белия бастун. 10 години по-късно – февруари 1980, Президиумът на Световния съвет за благополучие на слепите по предложение на председателя на комитета по рехабилитация взима също решение да препоръча на своите членове да отбелязват 15 октомври като Международен ден на белия бастун.
В изпълнение на решението на Президиума на Световния съвет за благополучие на слепите ръководството на Съюза на слепите в България през месеците септември и октомври на 1980 г. организира редица мероприятия за първото ознаменуване в България на Международния ден на белия бастун.

Милена Митева
От Милена Митева октомври 22, 2018 11:15
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 283 015 преглеждания