Славеят от Харманли Татяна Вълканова участва на престижен фламенко форум

Милена Митева
От Милена Митева ноември 1, 2015 19:00

Славеят от Харманли Татяна Вълканова участва  на престижен фламенко форум

Татяна Вълканова е една от участничките в Международния проект „Еструна”, където заедно с участието на хор „Нови български гласове” бяха част от септемврийския фестивал в Севиля, Испания. Тогава за пръв път български певци се представиха в столицата на фламенко музиката, а сред тях и изпълнителка, родом от Харманли.
„През септември имах удоволствието да присъствам на най-големия фламенко фестивал в света La bienal de flamenco, който се проведе в Испания, Севиля. Публиката беше на крака, впечатлена от новаторството и красивото съчетание на различни култури в Еструна.“, възхитена е Татяна.
Тя е студент в Нов български университет в столицата, със специалност финанси.
Започва да се занимава с пеене в първи клас, когато ходи на уроци при известния тракийски народен певец Жеко Ангелов. На 9-годишна възраст прави първите си стъпки в изучаването на пиано и солфеж при Стелия Георгиева, диригент на смесен хор „Славей“.
„И двамата са безкомпромисни професионалисти и прекрасни хора, които много обичам“, сподели талантът.
„След 7. клас бях изправена пред труден избор между две мечти – дали да уча в музикално училище, или в природоматематическа гимназия. Избрах първото, за да осъществя музикалната си мечта. Завърших народно пеене в НУФИ „Филип Кутев“, град Котел, с преподавател Чонка Чалъкова. Изключително щастлива съм, че имам възможността през годините да развивам пианистичните си заложби с преподавателя ми по пиано г-жа Ваня Ангелова (пианото е най-голямата ми страст ). Зад себе си имам стотици концерти с музикалното училище и още повече с хора на училището с диригент Катя Барулова, а по-късно и с г-жа Димитринка Динева. Освен участията в България, посещавам Коста Рика и Литва. Участвам в международни проекти по обмен с Испания и Италия.
Нямам възможност да спомена всички препо- даватели, на които съм благодарна, обичам ги и те го знаят. Впрочем, друга моя страст е любителското писане на стихове, имам някоя и друга награда и по този повод“, гордее се славеят.
„Завърших средното си образование като отличник на випуска и реших да сбъдна и втората си мечта, свързана с математиката. И ето ме, уча успешно Финанси в Нов български университет. Познавам се с доц. Георги Петков, който е диригент на „Фолк-джаз формация“ към НБУ, в която започвам да пея. Благодарение на него и по негова покана съм част от уникалния проект “Еструна“, споделя госпожица Вълканова.
„Мисля, че избрах перфектната комбинация за себе си. Между музиката и икономиката има връзка – правят ме щастлива по различни начини. А имам и трета мечта, която обаче е тайна. Не спирам да се занимавам с музика, въпреки че нямам възможност да й отделям времето, което заслужава. Скоро ще имам щастието да прекарвам повече време с моята най-голяма любов (смее се) – пианото.
За участието си в „Еструна“ Татяна сподели:
„Имам честта и удоволствието да участвам в “Еструна” заедно с хор „Нови български гласове“, под диригентството на доц. Георги Петков. Всички колеги сме професионалисти, по-голямата част от нас са завършили музикални училища и сега продължаваме образованието си с различни специалности в НБУ“, допълни изпълнителката.
Госпожица Вълканова коментира и усещането след слизането си от по-диума:
„Чувството да се докоснеш до гениалността на музиканти от световно величие като фламенко певеца Арканхел, етно-джаз китариста Антонио Форчоне, перкусиониста Агустин Диасера, контрабасиста Йелси Ередия, концертиращи по цял свят, да бъдеш част от красивата симбиоза между български фолклор, фламенко и етно джаз, е несравнимо.“
Гласът на талантът от Харманли звучи в богата програмата на проекта “Еструна”, където са включени емблематични песни като „Рофинка болна легнала“, „Лале ли си, зюмбюл ли си“, преплетени с испански фламенко мотиви. В репертоара са включени изпълнения на испански парчета, чийто солист е популярният фламенко певец Арканхел.
Според нея българският фолкор е най-интересен, а хората в Испания са възхитени от него.
Татяна сподели, че на 5 декември “Еструна” ще има концерт и в България, в зала 1 на НДК.
„Вълнението е голямо, нямаме търпение да споделим музиката си на наша сцена. Отправям покана към всички, които харесват естетичната и автентична музика. Все още се продават билети на касите на НДК“, добави тя.
„Щастлива съм, че съм част от “Еструна” и от магията на този уникален международен проект, свързващ културата на България, Испания, Великобритания и Франция. Щастлива съм, че моят музикален път продължава успешно, ръка за ръка с другата ми голяма страст -икономиката“, допълва Татяна Вълканова.

татяна (1)12179862_1210744428941648_11337283_n

Милена Митева
От Милена Митева ноември 1, 2015 19:00
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.