Славеят от Харманли Татяна Вълканова участва на престижен фламенко форум

Милена Митева
От Милена Митева ноември 1, 2015 19:00

Славеят от Харманли Татяна Вълканова участва  на престижен фламенко форум

Татяна Вълканова е една от участничките в Международния проект „Еструна”, където заедно с участието на хор „Нови български гласове” бяха част от септемврийския фестивал в Севиля, Испания. Тогава за пръв път български певци се представиха в столицата на фламенко музиката, а сред тях и изпълнителка, родом от Харманли.
„През септември имах удоволствието да присъствам на най-големия фламенко фестивал в света La bienal de flamenco, който се проведе в Испания, Севиля. Публиката беше на крака, впечатлена от новаторството и красивото съчетание на различни култури в Еструна.“, възхитена е Татяна.
Тя е студент в Нов български университет в столицата, със специалност финанси.
Започва да се занимава с пеене в първи клас, когато ходи на уроци при известния тракийски народен певец Жеко Ангелов. На 9-годишна възраст прави първите си стъпки в изучаването на пиано и солфеж при Стелия Георгиева, диригент на смесен хор „Славей“.
„И двамата са безкомпромисни професионалисти и прекрасни хора, които много обичам“, сподели талантът.
„След 7. клас бях изправена пред труден избор между две мечти – дали да уча в музикално училище, или в природоматематическа гимназия. Избрах първото, за да осъществя музикалната си мечта. Завърших народно пеене в НУФИ „Филип Кутев“, град Котел, с преподавател Чонка Чалъкова. Изключително щастлива съм, че имам възможността през годините да развивам пианистичните си заложби с преподавателя ми по пиано г-жа Ваня Ангелова (пианото е най-голямата ми страст ). Зад себе си имам стотици концерти с музикалното училище и още повече с хора на училището с диригент Катя Барулова, а по-късно и с г-жа Димитринка Динева. Освен участията в България, посещавам Коста Рика и Литва. Участвам в международни проекти по обмен с Испания и Италия.
Нямам възможност да спомена всички препо- даватели, на които съм благодарна, обичам ги и те го знаят. Впрочем, друга моя страст е любителското писане на стихове, имам някоя и друга награда и по този повод“, гордее се славеят.
„Завърших средното си образование като отличник на випуска и реших да сбъдна и втората си мечта, свързана с математиката. И ето ме, уча успешно Финанси в Нов български университет. Познавам се с доц. Георги Петков, който е диригент на „Фолк-джаз формация“ към НБУ, в която започвам да пея. Благодарение на него и по негова покана съм част от уникалния проект “Еструна“, споделя госпожица Вълканова.
„Мисля, че избрах перфектната комбинация за себе си. Между музиката и икономиката има връзка – правят ме щастлива по различни начини. А имам и трета мечта, която обаче е тайна. Не спирам да се занимавам с музика, въпреки че нямам възможност да й отделям времето, което заслужава. Скоро ще имам щастието да прекарвам повече време с моята най-голяма любов (смее се) – пианото.
За участието си в „Еструна“ Татяна сподели:
„Имам честта и удоволствието да участвам в “Еструна” заедно с хор „Нови български гласове“, под диригентството на доц. Георги Петков. Всички колеги сме професионалисти, по-голямата част от нас са завършили музикални училища и сега продължаваме образованието си с различни специалности в НБУ“, допълни изпълнителката.
Госпожица Вълканова коментира и усещането след слизането си от по-диума:
„Чувството да се докоснеш до гениалността на музиканти от световно величие като фламенко певеца Арканхел, етно-джаз китариста Антонио Форчоне, перкусиониста Агустин Диасера, контрабасиста Йелси Ередия, концертиращи по цял свят, да бъдеш част от красивата симбиоза между български фолклор, фламенко и етно джаз, е несравнимо.“
Гласът на талантът от Харманли звучи в богата програмата на проекта “Еструна”, където са включени емблематични песни като „Рофинка болна легнала“, „Лале ли си, зюмбюл ли си“, преплетени с испански фламенко мотиви. В репертоара са включени изпълнения на испански парчета, чийто солист е популярният фламенко певец Арканхел.
Според нея българският фолкор е най-интересен, а хората в Испания са възхитени от него.
Татяна сподели, че на 5 декември “Еструна” ще има концерт и в България, в зала 1 на НДК.
„Вълнението е голямо, нямаме търпение да споделим музиката си на наша сцена. Отправям покана към всички, които харесват естетичната и автентична музика. Все още се продават билети на касите на НДК“, добави тя.
„Щастлива съм, че съм част от “Еструна” и от магията на този уникален международен проект, свързващ културата на България, Испания, Великобритания и Франция. Щастлива съм, че моят музикален път продължава успешно, ръка за ръка с другата ми голяма страст -икономиката“, допълва Татяна Вълканова.

татяна (1)12179862_1210744428941648_11337283_n

Милена Митева
От Милена Митева ноември 1, 2015 19:00
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама