Слънчогледите обещават добра реколта. Засега.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев юли 27, 2019 20:08

Слънчогледите обещават добра реколта. Засега.

Посевите от засетите със слънчоглед площи в землищата на селищата от община Тополовград се развиват различно – някъде добре, другаде по-слабо.
През тази стопанска година има засети 15 000 дка с маслодаен слънчоглед по данни на Общинската служба „Земеделие и гори“.
Те са вторите по размер площи със селскостопанска култура, след тези с пшеница. Това го потвърдиха и земеделските производители Иван Увалиев и Панайот Казаков от с. Устрем.
Състоянието на слънчогледовите ниви на различните места е различно. То зависи и от засадените сортове, и от природно-климатичните условия, а до голяма степен и от количествата дъжд, които падат.
Колкото и да са в сравнително добро състояние слънчогледовите посеви, все повече се чувства нуждата от повече влага, тъй като в горните почвени слоеве тя е силно намаляла. А дъжд, слаб или обилен, скоро не е имало.
На този етап от развитието на маслодайната култура никой не се наема да прогнозира какви евентуално ще са добивите, а производителите се надяват и природата да помогне, за да се те по-добри.

Снимка: Интернет

Стоян Тонев
От Стоян Тонев юли 27, 2019 20:08
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.