Синдром на раздразненото дебело черво

Сакар нюз
От Сакар нюз септември 12, 2018 06:51

Синдром на раздразненото дебело черво

Акценти

  • Синдромът на раздразненото дебело черво е гастроентерологичен проблем, който за щастие не причинява трайно увреждане.

Свързани публикации

Ако често изпитвате болки в корема, ходите нередовно до тоалетна, но изследванията ви сочат, че нямате никакъв проблем, тогава най-вероятно страдате от СРДЧ – синдром на раздразненото дебело черво.

Какво представлява СРДЧ?

Синдромът на раздразненото дебело черво е гастроентерологичен проблем, който за щастие не причинява трайно увреждане, но изисква вземане на определени мерки, за да не се влоши.
Изразява се в „неразбирателство“ и лоша комуникация между мозъка и стомаха, тоест макар физически няма видими белези за промяна в здравето ви, но всъщност сигналите, които мозъкът ви изпраща на стомаха, са интерпретирани и разчетени погрешно.
Обикновено по-застрашени от СРДЧ са млади хора, на възраст до 35 години, предимно жени, както и такива, които имат подобни случаи в семейството. Като цяло обаче заболяването е строго индивидуално и се влияе и протича различно.

Причини и симптоми на синдром на раздразненото дебело черво

Причините за поява на синдром на раздразненото дебело черво могат да са различни – от фамилна анамнеза до лош хранителен режим, стрес или друг проблем на нервната система.
Симптомите най-често се изразяват в болки в корема, наподобяващи тези по време на цикъл, подуване, газове, болка при изхождане, диария или запек. Болката се появява само през деня, обикновено след хранене и не е концентрирана на едно място, а по-скоро по цялата коремна област.

Лечение на синдрома

Синдромът на раздразненото дебело черво се лекува с диета и медикаменти, възможно е предписване на терапия, ако е предизвикан от нервен срив. Избягват се храни като шоколад, мляко, царевица, цитрусови плодове, кафе, продукти, съдържащи захар или глутен.
Като за начало лекарите пускат изследвания, които да елиминират другите възможни варианти за заболявания със сходни симптоми. След като диагнозата се потвърди, се изписва контролна диета и пробиотик за нормализиране на чревната флора.

Източник: rozali.com

Сакар нюз
От Сакар нюз септември 12, 2018 06:51
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама