Симптоми и лечение на алергия към никел

Ива Вангелова
От Ива Вангелова юни 15, 2019 10:12

Симптоми и лечение на алергия към никел

Акценти

  • Една от по-необичайните и рядко срещани алергии е тази към никел

Свързани публикации

Една от по-необичайните и рядко срещани алергии е тази към никел. Въпреки че не е животозастрашаваща, все пак алергията към никел предизвиква дразнене и дискомфорт. Вижте какви са симптомите и какво е лечението на заболяването.

Причини и симптоми на алергия към никел
Алергията към никел е една от възможните причини за развиване на контактен дерматит. Изразява се в обичайните симптоми за този тип кожни заболявания – зачервяване, обрив, сърбеж, дразнене, суха кожа, мазоли.
Признаците за алергия към никел се проявяват от 6 до 24 часа след като сте били в контакт с алергена, а реакцията може да продължи от 2 до 4 седмици, като не е задължително да обхваща само местата, които са се докоснали от метала. Имайте предвид, че потенето влошава проблема и разпространява обрива.
Причините за развиване на алергия към никел остават неустановени. Все още лекарите не са напълно сигурни какво убеждава имунната система да разпознае никела като потенциално опасен за организма и да изгради антитела срещу него, за да се защити.
Може да е наследствено, може да е резултат от продължителен контакт с метала. По-важното е, че след като веднъж развиеш алергия към никел, тя остава за цял живот и единствено може да се грижиш да потискаш симптомите.
Сред застрашените от развиване на алергия към никел са:
– медицински сестри и работници;
– постоянно с пари (касиери, счетоводители);
– професии, обвързани с работа с метали и инструменти;

От какво да се пазите при алергия към никел
Повечето хора свързват алергията към никел с реакция към бижута и аксесоари (обеци, пръстени, висулки, колиета, пиърсинг). Контактът с никел обаче не се ограничава само до там.
Той може да се съдържа в материал, от който са изработени ципове на панталони, закопчалки на сутиени, тока или катарама на колан, верижка на часовник, рамки на очила. Никел откриваме при някои монети, ключове, а също и в техника (лаптоп, таблет, телефон).
Малко хора знаят, че следи от никел може да има и в някои хранителни продукти – шоколад, овес, соево мляко, черен чай, броколи, спанак, аспержи, банани, круши.

Как се лекува алергия към никел?
Алергията към никел няма окончателно лечение, което да ви избави от проблема, но може да предприемете някои мерки, които да ограничат симптомите на заболяването и да намалят проявите му.
Носете само бижута, за които сте сигурни, че не съдържат никел – може да са изработени от чисто сребро, 18, 22 или 24-каратово злато, платина, стомана или от антиалергичен материал. Ако установите, че цип или закопчалка ви правят проблеми, минете ги отгоре с прозрачен лак за нокти – така създавате бариера между дразнителя и кожата. Използвайте калъф за телефон и таблет, носете часовник с кожена каишка, избягвайте храните, които могат да съдържат алергена.
Лекар може да ви предпише кортикостероидни кремове или хапчета, които да облекчат симптомите, както и антихистаминови таблетки, за да контролирате алергичните пристъпи.

Източник: rozali.com

Ива Вангелова
От Ива Вангелова юни 15, 2019 10:12
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.