Симеоновградчани се оплакват на НОВА tv за водните си неволи

Милена Митева
От Милена Митева август 17, 2019 18:51

Симеоновградчани се оплакват на НОВА tv за водните си неволи

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, #31/160, 16 август – 5 септемвври 2019 г.

Свързани публикации

В Симеоновград страстите продължават да бъдат нажежени заради липсата на вода в жегите“, предаде НОВА телевизия. В понеделник, 12 август – сутринта, неин репортер предаваше на живо от града. Мястото беше пред единствената водоноска, която се оказа празна.
Пред камерата местните хора споделиха какви трудности и лишения търпят заради водния проблем.
„Дванадесет години водата в града е забранена за пиене. Нямаме вода при 40 градуса“, сподели Недялка Тодорова.
Най-много трудности безводието създава на семействата с малки деца и възрастни хора. Споделиха още, че водоноската, която е поставена, за да бъде в помощ на симеоновградчани, по-често е празна, отколкото пълна. Не пропуснаха да кажат, че когато все пак има вода, тя е черно-жълта и за нищо не може да се ползва.
От името на Инициативния кометет Даниела Лачева сподели: “Изпратихме жалба до всички държавни институции. След отговор от Президентството поставиха водоноска. Тя е с вместимост 1 200 литра и би трябвало да обслужва 6 000 души, което е невъзможно!“.
Представителят на ВиК Николай Каракехайов обясни, че отклоненията от нормалното водоснабдяване са наложили поставянето на водоноска и е въпрос на организация да се напълни.
Той обясни, че възникват аварии и заради голямата консумация на вода през юли и август, което усложнява още повече проблема.
Кметът на община Симеоновград също се включи в разговора: “Говори се, че няма и достатъчно вода в кладенците. Ако е така, ще обявя режим на водата, но задължително трябва да ме уведомят кога, колко и какъв е дебитът и ще може ли да се захранва градът. След това ще можем да направим график, според който водата да е максимално справедливо разпределена”.

От ВиК публикуваха и графика на водния режим:
– от 20:00 до 8:00 ч. без вода ще са кварталите „Злати дол“, „Йорданово“ и „Акарджа махала“.
– от 8:00 до 20:00 ч. без вода ще бъдат останалите квартали на града.

С цел своевременно преодоляване на създалата се ситуация гражданите трябва да ограничат ползването на вода за поливни цели, препоръчват от ВиК.
Въпреки ограниченията, които търпят симеоновградчани повече от десетилетие, и усилията им да получат съдействие от ралични институциии, безводието си остава един от най-големите неразрешени проблеми за града и изход засега не се вижда. Въпросът на водещата от студиото, която искаше да разбере кога ще приключат 12-годишните неволи на хората от Симеоновград, не получи отговор.
От съобщение на ВиК става ясно, че заради аварии без вода са останали Преславец, Поляново, Овчарово, Тянево, Богомил, Коларово, Черна Могила, Лешниково и Смирненци.

През последните две седмици водата на Харманли бе на принципа „тука има, тука няма“. На различни места в града тя прекъсваше заради аварии, а на други поради подмяната на водопроводната мрежа от фирма “Люник“. ВиК служителите работиха по отстраняването на авариите, а специалистите сменяха тръби по улица „Александър Стамболийски“. Липсата на координация между двете фирми доведе до хаос във водоснабдяването, а липсата на вода се превърна в ад за хората от града през летните жеги. Те очакваха ремонтите, започнали в началото на месец май, да приключат за 80 дни, както бе договорено с фирмата изпълнител. Той обаче е удължен, така че неволите на харманлийци продължават.

Милена Митева
От Милена Митева август 17, 2019 18:51
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама