Що е то позитивно възпитание и какъв е подходът?

Сакар нюз
От Сакар нюз декември 7, 2018 10:58

Що е то позитивно възпитание и какъв е подходът?

Акценти

  • Позитивното възпитание е подход към децата, който педагозите на запад горещо препоръчват.

Свързани публикации

Позитивното възпитание е подход към децата, който педагозите на запад горещо препоръчват. Основава се на взаимно уважение, изслушване и най-вече насърчване на доброто поведение, като родителите се фокусират върху постиженията и не пропускат възможност да похвалят детето. Позитивното възпитание се обявява против шамарите и повишаването на тон, защото смята, че по този начин караш детето да се чувства несигурно и му всяваш страх, а не респект.
Важно е да се уточни, че въпреки по-мекия подход към децата, родителите не бива да губят контрол върху тях, но ако се стигне до провинение и съответно до наказание, да изберат подходящото такова – някое, което да учи децата на нещо. Например, ако детето е разляло сок на пода, наказанието е да почисти; ако е получило ниска оценка в училище, наказанието е да чете определена книга.
Позитивното възпитание цели да научи детето да спазва правила, да споделя, да бъде съпричастно и да проявява открито емоция.
Какви са принципите на позитивното възпитание?
– Давай личен пример – не може да очакваш детето да спазва определени правила, ако ти самият не го правиш.
– Запази спокойствие – независимо от провинението на детето, опитай се да запазиш самообладание и да контролираш тона си. То ще чуе и приеме думите ти по-добре, ако говориш с равна интонация и ползваш кратки, конкретни изречения.
– Действай бързо – не чакай да се приберете вкъщи, за да водиш разговор къде е сбъркало детето навън. Реагирай на момента – когато видиш, че прави нещо нередно, дръпни го настрани и му обясни как е правилно.
– Бъди настоятелен – позитивното възпитание не означава възпитание без правила. Те обаче са зададени от ранна възраст, не подлежат на дискусии и се спазват стриктно.
– Подреди си приоритетите – прецени за какво си заслужава да водиш сериозни разговори, да правиш забележка и да налагаш граници и за кое може да си затвориш очите.
– Поощрявай доброто – винаги насърчавай добрите прояви. Когато детето се е справило само с някаква задача, когато е използвало вълшебна думичка, когато е направило нещо, както родителите са го учили, то винаги заслужава да чуе „Браво“.
– Приемай грешките – позитивното възпитание смята, че няма лоши деца, а само добро и лошо поведение. Ако детето е сбъкрало и си е взело поука, не го дръж отговорно за минали грешки.

Източник: rozali.com

Сакар нюз
От Сакар нюз декември 7, 2018 10:58
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама