Що е то позитивно възпитание и какъв е подходът?

Сакар нюз
От Сакар нюз декември 7, 2018 10:58

Що е то позитивно възпитание и какъв е подходът?

Акценти

  • Позитивното възпитание е подход към децата, който педагозите на запад горещо препоръчват.

Свързани публикации

Позитивното възпитание е подход към децата, който педагозите на запад горещо препоръчват. Основава се на взаимно уважение, изслушване и най-вече насърчване на доброто поведение, като родителите се фокусират върху постиженията и не пропускат възможност да похвалят детето. Позитивното възпитание се обявява против шамарите и повишаването на тон, защото смята, че по този начин караш детето да се чувства несигурно и му всяваш страх, а не респект.
Важно е да се уточни, че въпреки по-мекия подход към децата, родителите не бива да губят контрол върху тях, но ако се стигне до провинение и съответно до наказание, да изберат подходящото такова – някое, което да учи децата на нещо. Например, ако детето е разляло сок на пода, наказанието е да почисти; ако е получило ниска оценка в училище, наказанието е да чете определена книга.
Позитивното възпитание цели да научи детето да спазва правила, да споделя, да бъде съпричастно и да проявява открито емоция.
Какви са принципите на позитивното възпитание?
– Давай личен пример – не може да очакваш детето да спазва определени правила, ако ти самият не го правиш.
– Запази спокойствие – независимо от провинението на детето, опитай се да запазиш самообладание и да контролираш тона си. То ще чуе и приеме думите ти по-добре, ако говориш с равна интонация и ползваш кратки, конкретни изречения.
– Действай бързо – не чакай да се приберете вкъщи, за да водиш разговор къде е сбъркало детето навън. Реагирай на момента – когато видиш, че прави нещо нередно, дръпни го настрани и му обясни как е правилно.
– Бъди настоятелен – позитивното възпитание не означава възпитание без правила. Те обаче са зададени от ранна възраст, не подлежат на дискусии и се спазват стриктно.
– Подреди си приоритетите – прецени за какво си заслужава да водиш сериозни разговори, да правиш забележка и да налагаш граници и за кое може да си затвориш очите.
– Поощрявай доброто – винаги насърчавай добрите прояви. Когато детето се е справило само с някаква задача, когато е използвало вълшебна думичка, когато е направило нещо, както родителите са го учили, то винаги заслужава да чуе „Браво“.
– Приемай грешките – позитивното възпитание смята, че няма лоши деца, а само добро и лошо поведение. Ако детето е сбъкрало и си е взело поука, не го дръж отговорно за минали грешки.

Източник: rozali.com

Сакар нюз
От Сакар нюз декември 7, 2018 10:58
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.