Ще се повиши ли цената на рибата за Никулден?

Милена Митева
От Милена Митева декември 5, 2017 09:35

Ще се повиши ли цената на рибата за Никулден?

Цената на живата риба за Никулден няма да се повиши. Това обеща търговец от Града на Белоногата, който от десет години се занимава с тази дейност. В момента на пазара се предлагат над десет вида риби. Най-ниска е цената на каракудата – от 1,50 лв. до 3,50 лв. Жив толстолоб може да се намери за 3,00 лв., котлетът от него е на цена 5,50 лв., а филето – 6,50 лв. Парчета от този вид речна риба, нарязана с кост, е изложен на цена 2,00 лв.
На 6 декември, сряда, празничният шаран ще бъде от 6,00 лв./кг. Той ще бъде изложен наред с други големи риби цените на които ще бъдат от 6,00 до 10,00лв./кг. Бялата риба и щуката ще бъдат предлагани на 8,00 лв. Белият амур и сомът ще се продават на цена от по 10,00 лв.
„В момента пазарът на риба е слаб, така както е през цялата година. Очаква се скок на продажбите единствено на Никулден. Хората са свикнали да си купуват за тази цена на свинско месо и кайма и не са научени да консумират риба”, обясни продавач-консултант.
Като опасения постоянните търговци изтъкват, че за празника винаги има нелегална търговия, която изкушава с по-ниски цени без сертификат и гаранция за качество.
В Билла от 3 до 6 декември ще предлагат цял български шаран за 4,79 лв., скумрия изчистена без глава на стойност 5,99 лв. и ципура за 12,99 лв.
В Лидл се предлага разнообразие от замразени риби и рибни деликатеси.
В Харманли има няколко неуспешни опита за създаване на магазини за търговия с риба. Последният обект затвори преди няколко месеца. Той се намираше до ВиК.

В Тополовград на петъчния пазар имаше няколко продавачи на прясна риба. Шаранът се продаваше между 5 и 6 лева, в зависимост от големината. Сомът бе 10 лева, щуката – 7 лева, 8 лева любимчанин продаваше риба, с името весла нос.

Мястото където се продава целогодишно риба в региона е в квартал „Гебран“ – Свиленград. В резервоарите на крайпътния обект плуват различни видове риби: сом, толстолоб, шаран, раци.

Шаранът в момента се продава за 5,80 лв./кг, сомът за 12 лв./кг, толстолобът за 3 лв./кг., а есетрата 15 лв/кг.

На място по желание на клиента, продавачът изчиства и нарязва рибата. Така спестява досадната за много домакини операция.

 

Милена Митева
От Милена Митева декември 5, 2017 09:35
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.