Ще се повиши ли цената на рибата за Никулден?

Милена Митева
От Милена Митева декември 5, 2017 09:35

Ще се повиши ли цената на рибата за Никулден?

Цената на живата риба за Никулден няма да се повиши. Това обеща търговец от Града на Белоногата, който от десет години се занимава с тази дейност. В момента на пазара се предлагат над десет вида риби. Най-ниска е цената на каракудата – от 1,50 лв. до 3,50 лв. Жив толстолоб може да се намери за 3,00 лв., котлетът от него е на цена 5,50 лв., а филето – 6,50 лв. Парчета от този вид речна риба, нарязана с кост, е изложен на цена 2,00 лв.
На 6 декември, сряда, празничният шаран ще бъде от 6,00 лв./кг. Той ще бъде изложен наред с други големи риби цените на които ще бъдат от 6,00 до 10,00лв./кг. Бялата риба и щуката ще бъдат предлагани на 8,00 лв. Белият амур и сомът ще се продават на цена от по 10,00 лв.
„В момента пазарът на риба е слаб, така както е през цялата година. Очаква се скок на продажбите единствено на Никулден. Хората са свикнали да си купуват за тази цена на свинско месо и кайма и не са научени да консумират риба”, обясни продавач-консултант.
Като опасения постоянните търговци изтъкват, че за празника винаги има нелегална търговия, която изкушава с по-ниски цени без сертификат и гаранция за качество.
В Билла от 3 до 6 декември ще предлагат цял български шаран за 4,79 лв., скумрия изчистена без глава на стойност 5,99 лв. и ципура за 12,99 лв.
В Лидл се предлага разнообразие от замразени риби и рибни деликатеси.
В Харманли има няколко неуспешни опита за създаване на магазини за търговия с риба. Последният обект затвори преди няколко месеца. Той се намираше до ВиК.

В Тополовград на петъчния пазар имаше няколко продавачи на прясна риба. Шаранът се продаваше между 5 и 6 лева, в зависимост от големината. Сомът бе 10 лева, щуката – 7 лева, 8 лева любимчанин продаваше риба, с името весла нос.

Мястото където се продава целогодишно риба в региона е в квартал „Гебран“ – Свиленград. В резервоарите на крайпътния обект плуват различни видове риби: сом, толстолоб, шаран, раци.

Шаранът в момента се продава за 5,80 лв./кг, сомът за 12 лв./кг, толстолобът за 3 лв./кг., а есетрата 15 лв/кг.

На място по желание на клиента, продавачът изчиства и нарязва рибата. Така спестява досадната за много домакини операция.

 

Милена Митева
От Милена Митева декември 5, 2017 09:35
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама