Сезонът за археолозите ще бъде горещ

Милена Митева
От Милена Митева август 21, 2014 10:04

Сезонът за археолозите ще бъде горещ

Акценти

  • В местността Шиханов бряг се очакват наблюдения от комисия
  • Очертават се три съвсем сигурни разкопки.

Свързани публикации

“Имаме подписан договор с министерството на културата за финансиране на разкопки на „Кастра Рубра“ , но парите ги няма още. “ Това съобщи доц. Тошо Спиридонов, директор на Историческия музей – Харманли. Според него причината вероятно е заради смяната на министрите и необходимата направата на спесимен.

„Трябва да изчакаме малко, но сме започнали някаква предварителна подготовка. Очакваме скоро да дойдат парите, защото трябва да се закупуват неща и да се доставят, за да могат археолозите да работят пълноценно. Подготвяме мястото за спане в село  Изворово. Изчистили сме обекта до колкото е възможно, разбира се“, обясни още той.

В края на септември в землището на Изворово в местността Йоргови могили, работа трябва да започне и друг техен колега Борислав Бориславов. Прогнозите са,  там да се копае селище вероятно и могили.  До сега финанси за там също не са отпуснати, тъй като те минават през археологическия институт, обясни господин Спиридонов.

В местността Шиханов бряг, на изхода на Харманли към с. Българин, също се очакват наблюдения от комисия. Там са се появили някакви арехеологичеси структури и е изпратено писмо за комисия, която ще опреди дали ще има разкопки.

Това лято се очертават три съвсем сигурни разкопки, четвъртата е под въпрос. В общи линии през този сезон ще се състоят най-богатите археологически проучвания през последните 5 години, е убеден доц. Спиридонов.

„В предишните години не е имало толкова много разкопки, всичко, което се случва сега е свързано с инфраструктурните проекти за магистралата и разширението на жп линията. Важното е, че има разкопки, че има някакъв материал“, заяви щастливо директорът на музея. Според него се очертава доста богата година за музея и културното наследство. Освен работата, която предстои да свършат археолозите в региона, господин Спириодонов сподели, че е важно Историческият музей  в Харманли да получи очаквано одобрение от министерството на земеделието по линия на Местната инициативна група (МИГ), за започване на наложителен ремонт. Той обясни, че ако това одобрение се получи през средата на следващия месец, музеят ще затвори врати, за да се отвори фронт на строителната бригада за извършването на необходимите дейности.

Снимка: Архив

 

Милена Митева
От Милена Митева август 21, 2014 10:04
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 282 059 преглеждания