Севдалина Митева: „Радостта от ниската цена трае по-кратко от разочарованието от лошото качество!“

Милена Митева
От Милена Митева февруари 29, 2020 11:36

Севдалина Митева: „Радостта от ниската цена трае  по-кратко от разочарованието  от лошото качество!“

Севдалина Митева от Харманли. Занимава се професионално с маникюр от 11 години и има собствен център, който работи от една година в Града на Белоногата.

Какъв човек сте Вие?
Аз съм човек, който не обича застой във всяко едно отношение. Обичам предизвикателствата или общо казано съм авантюрист. В професията си съм много отдадена и се определям като експерт и професионалист.

Какво Ви вдъхнови да станете професионална маникюристка?
Никога не съм мислила, че това ще бъде моята професия. Започна като хоби, но след като разбрах колко много неща не знам, реших, че за да продължа или трябва всичко да знам и да се развивам, или да не се захващам. Избрах първото и продължавам да го правя.

Защо обичате работата си?
Защото ми дава свобода! Аз съм много своенравна и независима и имам силно развито въображение. Тази експлозивна комбинация чудесно пасва на моята професия. Сама управлявам времето си и избора на клиенти, и задоволявам творческото си въображение.

Може ли да се каже, че маникюрът е изкуство?
Разбира се! Той е комбинация от точност, прецизност, въображение, моделиране, рисуване, вкус и стил. Нещо като съчетание между архитект, изобретател, скулптор и моден дизайнер. Резултатът трябва да е красота.

Какво е важно за добрия професионален маникюр?
Семпъл, изчистен, или пълен кич, маникюрът трябва да е с добре подбрано цветово съотношение, да отговаря на стила на клиентката. Една професионална работа си личи отдалеч. По какво? Разбира се по качеството във всяко отношение, било то форма, дизайн и всичко, за което се сетите.

Защо е важно дамите да имат хубав маникюр?
Всяка уважаваща себе си жена държи на своя маникюр. Това винаги и навсякъде прави впечатление. Дали добро, или лошо, зависи от вкуса на дамата и съветът на маникюриста й. Хубавият маникюр не е задължително да има лак, гел или да бъде дълъг. Той може да бъде просто къс, добре оформен, почистен, полиран. Понякога здравословното състояние може да не позволява да бъде третиран нокътят.

Според Вас вредно ли е за подрастващите да се подлагат на процедури за маникюр?
Това е нещо много страшно, с което се сблъсках напоследък. Получавам запитвания от деца, които искат да си правят маникюр, защото всичките им съученички в училище имали. Това е абсурд, защото, според мен, родителите не са осведомени от рисковете, за да предпазят децата си. И аз съм уплашена, че трябва аз да мисля за здравето им. Искам да намеря начин да предупредя майките, ако не посещават такива салони и процедури, и ако не са наясно, че това е опасно за децата. Ако те започнат да си правят тези процедури, не искам да си представя какво може да се случи! Това са нокти още в растеж. Дори да се работи с професионални продукти, хипоалергенни, фактът, че нокътят е фин и мек, и се третира с инструменти, вече е риск да бъдат увредени и докато станат на 18-т, вече ще имат деформации. Това са продукти, които могат да предизвикат алергии дори на голям човек. Хубаво е хората да са запознати. Ако детето иска да си лакира ноктите с дълготраен лак, нека майките да се допитат до професионалист.

Може ли една дама да бъде определена по маникюра?
Според мен да. По маникюра мога да позная дали една дама е супер суетна, дали е бизнес дама, жизнерадостно момиче с весел нрав, дали е домакиня и майка. Понякога и професията ѝ мога да позная.

Кои са най-честите грешки, които се допускат при избора на човек, който да се грижи за ръцете ни?
Вие, като жена, как мислите? Аз също съм била клиент и имам мои наблюдения. Първо – грешка е да идем при приятелка да ни прави маникюр, осъзнавайки, че има пропуски, но все пак го правим да не се разсърди.
Второ – отивам ей тука наблизо, че ми е по-удобно.
Трето – една позната работи много бързо и евтино, но вкъщи.
Четвърто – ходя там, защото ми слагат един прах и ноктите ми издържат 40 дни.
Пето – много ме рисува и не ми взима много пари.
Шесто – ходя, защото ме взима късно вечер, даже и в неделя.
Никой не казва: „Ходя, защото работи качествено, всичко е стерилно и дезинфекцирано, чисто е, почти не виждам прах, ноктите ми са лакирани перфектно, заравнени са, оформени са супер, кожичките ми са почистени, има много голяма цветова гама. Цената не ме интересува, важно е качеството, което получавам!“.

Откъде черпите вдъхновение за креативните идеи, които предлагате в Yellow nail art center?
Идеи мога да черпя отвсякъде, колкото и да съм изморена. Дори от блузката или шала на клиента, от обувките дори. Тя самата може да ми подскаже, дори ей така, докато си говорим. Много ми помагат в идеите новите продукти, които излизат на пазара. Веднага си представям какво мога да постигна с тях.

Защо според Вас услугите на професионалист са все по-предпочитани пред домашното поддържане на маникюра?
В това не съм убедена. Защото според мен, не всеки, който работи тази професия, е професионалист. Хората ходят масово на маникюр, но къде? Не е професионално да работиш в замърсена и непроветрена среда, не е професионално да използваш едни и същи инструменти без да ги стерилизираш. Не е професионално да работиш в къщи в хола на масата за 10 лв., не е професионално да работиш с продукти от китайски сайтове, не е професионално да не си цениш времето и труда. Не е професионално да правиш неща, за които не си обучен и сертифициран.
Ходенето на маникюр, където и да е, вместо вкъщи, съвсем не значи, че се ходи при професионалисти. При професионалиста е абсолютно противоположното на по-горе изброеното. За мен да си професионалист е да се определиш като по-висока класа от масовката.
Добре е все повече дамите да започнат да разбират и да се насочат към услугите на професионалиста. Той гарантира високо качество с професионални продукти с ясен произход, подхожда индивидуално към всеки клиент и носи отговорност за здравето му. На кого бихте се доверили, знаейки това? Радостта от ниската цена трае по-кратко от разочарованието от лошото качество.

Какви ще бъдат топ тенденциите при цветовете в маникюра за пролет/лято?
Ооо, идва на власт един много стилен и интересен цвят – турско синьо. А по петите му върви един веселяк за лятото – всички нюанси на оранжевото. Хит на пазара са глитери, акварелни капки, така нашумелите, с метален ефект. Пигментите, които винаги за били актуални независимо от сезона, котешкото око като лакове, гелове, пигменти, капки, също са все още модерни.

А коя ще бъде най-актуалната форма и има ли нови техники и декорации, които ще навлязат този сезон?
Най-актуалната форма е тази, която ти отива. Масово в момента се налагат късите нокти с лек овал. При дългите продължават да водят тенденциите като бадем и руски бадем. Нови техники има и винаги ще има. Сложните декорации вече не са водещи. Новите тенденции са по-абстрактни, бързи и ефектни. Предпочита се блясъкът на глитерите, брокатите и пигментите.
Все по-голям интерес предизвикват акварелните капки с метален ефект в комбинация с глитери и декорации с тънки фини линии, нежни и ефирни. 3D-обемният дизайн продължава да участва в новите тенденции. Като цяло, имам богат материал, за да развихря фантазията си да създам нови авторски техники и дизайн.

Какво е било най-странното желание за маникюр, което сте получавала?
Не ми се е случвало, но съм чувала, че има.

Колко капризна е била най-капризната Ви клиентка, от 1 до 10?
Капризна в смисъл взискателна или такава, която не знае какво иска. В първия смисъл – да, имам една клиентка, до 3 точки. При втория – повечко са – около две-три, но една от тях води класацията с 10.

На какви цени работите спрямо предложенията на пазара? По какъв начин се определя тази цена? Защо според Вас има такъв голям диапазон в ценоразписите на различните професионалисти?
Цените ми са калкулирани адекватно спрямо качеството и цените на продуктите, с които работя, и осреднени спрямо пазара. В цената ми влиза труд, време, сложност, също така е съгласувано с центъра по професионално обучение, към който имам преподавателски ангажимент. Отделно, доколкото съм запозната, има колеги в града и региона, които работят на цени като моите, независимо, че използват друг клас продукти.                                                                                                  Официалната версия е, че моите цени са високи. Да, това е така, защото качеството, което предлагам, плюс скъпите брандове, с които работя, са равни на тази цена. Калкулацията не е трудна, но не всеки я прави. Всеки продукт има среден разход, който дава в зависимост от количеството за един маникюр. Изчисляваме колко продукта ползваме: база, цвят, свързващи продукти, де-зинфектанти, еднократни кърпи, живот на фрезите, пилите на колко време сменяме, лампи и инструменти. Всичко това се изчислява – количество, цена колко нанасяния дава като разход и колко маникюра може да обслужи от всеки един от горе изброените. Малко математика и изчисляваме себестойността на един маникюр, който също включва: наем, осигуровки, заплати, ток, вода, данъци и такси. И като ударим чертата, трябва да оценим и своя труд, време и професионализъм.
Не можем да работим всички на едни цени. Един купува евтино и работи в къщи, няма хигиена и безопасна среда. Нормално е да не носи отговорност за здравето на клиента, защото или вероятно не му пука, или не е информиран. Тези маникюристи сами определят себе си като непрофесионалисти. Това се нарича невежество и безотговорност, но те нямат никаква вина.
Всичко е въпрос на личен избор. Човек сам решава дали иска да е запознат с процедурите и рисковете при грижата за своята красота. Не можем да се сърдим на хората, намерили ниша в професията и си изкарват хляба някак си. Отговорност носят тези, които им се доверяват, а те го правят, защото са неосведомени. Това е така, защото не им хрумва да питат, не искат да знаят или няма кой да им каже. А кой трябва да обясни на клиента? Маникюристът! Защо не го прави? Защото самият той не знае или не смята за важно да го обясни. Кое е вярното? Аз обяснявам на клиентите си всичко и те са изумени от своето невежество до сега.

Каква е цената, която плащат клиентите на салони в сивия сектор?
Цената може да бъде много висока. Може и да не платят такава, ако имат повече късмет, но цената би била много висока, защото заболявания по ноктите се лекуват много трудно, много дълго и могат да останат травми завинаги.

Има ли колегиалност между професионалистите?
Зависи от гледната точка. Да, между професионалистите, които аз познавам и смело мога да ги нарека такива, има колегиалност между нас. Тези, които не се държат колегиално, автоматично определят себе си като непрофесионалисти.

Защо решихте да започнете да предавате своя опит на тези, които желаят да практикуват вашата професия? На какво учите своите ученици?
Не съм го решавала. То се случи от само себе си. Добрата работа се само- рекламира. Започна запитване дали мога да обучавам, мълвата се понесе, а питащите се увеличиха. Започнаха покани за участия в семинари.
Ходих, плащах, учих. Още дипломи, сертификати, надграждащи обучения, докато достигна до нивото на преподавател. Пътят е дълъг, колкото си го направиш. Бях амбициозна и още съм. Сега съм доволна, че мога да предам знанията си на моите ученици. Отдадена съм и искам да извлека най-доброто от тях и да им го покажа, да ги амбицирам и да ги накарам да вярват в себе си. Искам да създавам не просто маникюристи, а професионалисти. Вече разбрахте каква е разликата, нали!

Колко често е добре да се посещават обучения?
В зависимост от това колко си амбициозен. Аз все още посещавам такива. Не съм спирала. За да си актуален, трябва да се актуализираш непрекъснато. Спреш ли, се превръщаш в посредствен маникюрист.

Какви други процедури предлагате в Yellow nail art center?
Предлагам миглопластика и микроблейдинг, ноктопластика, педикюр.

Какво ще пожелаете на Вашите клиенти?
Да бъдат разумни в избора си.

Милена Митева
От Милена Митева февруари 29, 2020 11:36
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.