Сенсей Бабамов начело на кудо бойците за още четири години

Сакар нюз
От Сакар нюз март 25, 2018 09:14

Сенсей Бабамов начело на кудо бойците за още четири години

Господин Бабамов, бе преизбран за още един мандат за председател на УС на Българската Кудо федерация. Това стана на последното Общо събрание, което се проведе на 10 март в София. То съвпадна и с подновяването на лиценза на организацията от Министерството на младежта и спорта.
Сенсей Бабамов е председател на спортната федерация от самото създаване и бранш шеф за България.
В БКФ вече членуват 24 спортни клуба от цялата страна. Почти във всички региони на страната е представен спорта кудо, който е един от най-младите, но изключително привлекателен и атрактивен. Тези му качества и активната дейност на привържениците му го направиха популярен за малкото години съществуване в сравнение с по-старите и традиционни бойни спортове.
Този спорт постави началото си в България в град Харманли през 2005 г., когато неговият създател и президент на Световната федерация гостува в града по покана на местния спортен клуб „Будо”. От града тръгна и популяризацията на кудо, за да се разшири организацията до 24 клуба. Интересът е голям и затова този спорт получи и лиценз.
За 12 години Българската кудо федерация е организирала над 30 национални и международни шампионата. Бойци са участвали в Световни и Европейски първенства. Спортно-педагогическите кадри и треньори са дипломирани в НСА със специалност треньор по кудо.

Родината на кудо е Япония и това го прави символ на ред и дисциплина, качества необходими за всеки млад човек. В чисто спортно-технически план този спорт обединява ред други като бокс, джудо, карате, борба. Затова и необходимата физическа подготовка за практикуващите трябва да е на високо ниво. Като динамика и атракция е изключително интересен.

Някои разсъждения на новия стар председател:

Според господин Бабамов организацията трябва да се утвърди и закрепи финансово. За изминалите години този спорт се самофинансира в национален мащаб и не е субсидиран от държавата. Единствено отделните общини подпомагат някои от местните клубове, развиващи този спорт. А 80% от трениращите са деца, които получават качествена подготовка.
Някои неуредици в системата и спортното законодателство извиват ръцете на млади и интересни за младежта спортове. В този смисъл спортните чиновници изостават от пулса на времето. Когато залогът е здравето на нацията, е неудачно да въвеждаш рестриктивни мерки и да поставяш ограничителни условия за спортове, които привличат трениращи. Не е удачно също да се поддържат традиционни спортове непредизвикващи особен интерес сред хората, защото са олимпийски и някога ще донесат медал с цената на милиони. А други, по-интересни, са на границата на оцеляването заради всякакви разрешителни и ограничителни режими.
Още по-неловко звучат думите на един министър да си търсим богати спонсори. Богати спонсори в бедна държава!? Все пак спортове като нашия съществуват заради отдадеността на самите дейци и практикуващите. Защото носят в сърцето си любовта към бойните спортове и силата на бойния дух до преклонна възраст.

Сакар нюз
От Сакар нюз март 25, 2018 09:14
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 544 793 преглеждания