Семейство Пееви от с. Мрамор – 30 години в услуга на хората

Стоян Тонев
От Стоян Тонев декември 23, 2020 07:26

Семейство Пееви от с. Мрамор – 30 години в услуга на хората

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, # 47/931 година XVII, 11 - 17 декември 2020 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Едва ли има човек в общината, който да не познава семейство Пенка и Михаил Пееви от с. Мрамор. Вече цели тридесет години много от хората, производители на домашна ракия, ползват техните услуги.
С тази си дейност двамата се заемат преди почти тридесет години, когато остават без работа, след т.нар. „демократични промени“ , започнали през 1989 г., Пенка като шивачка, а Мишо като шофьор на автобус. Нещо трябва да се прави, за да се преживява е това, което ги занимава в тези дни и месеци, както голяма част от населението на страната, изпаднало в съвършено непозната ситуация.
По това време ракиеният казан в селото, все още работещ, се държи от бащата на Михаил – бай Христо Пеев, но вече пенсионер и в напреднала възраст. Пенка и Мишо решават да поемат тази работа от него и така да се спасяват в настъпващите кризисни години. Отначало в ракийницата работят с три казана, клиенти дал Бог – лозя в землищата на Мрамор, Капитан Петко войвода, Орешник и Тополовград, колкото щеш и материал за ракия предостатъчно. Постепенно, с ликвидирането на РПК – Тополовград, се затварят и казаните за варене на ракия в много от околните села и клиентите се увеличават. В тяхна услуга Михаил решава да осигури и транспорт на материала от дома на стопаните до ракийницата, която междувременно ремонтират – както сградата, така и казаните, и то няколко пъти. Впоследствие, с правените неведнъж законови промени, с които непрекъснато трябва да се съобразяват, казаните биват редуцирани до два, а третият превръщат във фурна. Те продължават напред и закупуват и помпа за източване на материала от бидоните, с които клиентите го транспортират.
В разрастващата се работа много им помагат синът им Христо и внуците от дъщеря им – Георги и Михаил. В определени моменти се налага да наемат и работник. С работата си и отношението към многобройните си клиенти, те спечелват доверието им и все повече стават тези, които експедират материала от дома си и след това отиват само да си приберат ракията и заплатят за услугата. Клиентите им са от цялата община, ракия се прави и от грозде и от различни плодове и дейността им е целогодишна с изключение на два-три месеца в които сем. Пееви прави профилактика на съоръженията си.
Тази година за съжаление обстановката на казана е повече делова, поради създалата се епидимична обстановка и мерките, свързани с борбата срещу Ковид-19.
В предходните години на ракиения казан на Пенка и Михаил Пееви са ставали многобройни и чудесни компании с много настроение и вкусни мезета на скара с жар и двамата се надяват това да се възвърне отново, когато обстановката се нормализира.
В крайна сметка сем. Пееви от с. Мрамор с много труд и постоянство успяха да развият и съхранят един добър семеен бизнес в тези трудни, преходни години, въпреки всички трудности и проблеми и се надяват да продължават все така.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев декември 23, 2020 07:26
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Панов декември 23, 14:16

    Браво! Живи и здрави !

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 250 134 преглеждания