Седмокласник облича скафандър специално за космически лагер

Милена Митева
От Милена Митева май 14, 2019 09:30

Седмокласник облича  скафандър специално за космически лагер

Седмокласник от Харманли облича скафандър и заминава за лагер на НАСА*. Мисията на Павел Кръстев да бъде част от “Space Camp Turkey“ (www.spacecamp.cct.bg/) се осъществява благодарение на изпълнителния директор на фирма „Димана“ АД – Харманли – Иван Лозанов. Той осигурява сумата от 1 250 $, за да може възпитаникът на СУ „Неофит Рилски“ да участва в този обучителен лагер.
Павел Kръстев бе един от 100-те ученици, одобрени в конкурса, след като написа есе на тема „Изненада! Аз съм извънземно!“. В него възпитаникът на гимназията е описал защо смята, че е възможно съществуването на извънземни. Пред „Сакарнюз“ Павел обясни, че е предпочел тази тема пред другите – „Екзо-планетите – нови светове“ и „Промени ли NASA света за 60 години?“.
По време на пребиваването си на международния космически лагер, намиращ се в град Измир, участниците обличат скафандри, тренират на реални тренажори за подготовка на астронавти, изпробват движенията в безтегловна среда, упражняват се в предната палуба на совалка, проектират колония на Марс.
След преминаване на програмите Павел ще получи сертификати, които са високо ценени в голям брой училища и университети по света.
* Национално управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство, НАСА (англ. National Aeronautics and Space Administration, NASA) е американска правителствена агенция, отговорна за националната програма за космически изследвания. Създадена е през 1958 г.

Милена Митева
От Милена Митева май 14, 2019 09:30
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Georgi май 14, 12:36

    Много ми е интересно какви скафандри ще им дадат да обличат? 😀

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама