Съзнателно за несъзнателното: Кармата

Радка Димитрова
От Радка Димитрова март 1, 2017 07:33

Съзнателно за несъзнателното: Кармата

Думата карма в превод от санскрит означава „действие“. Популярно е и определението за нея като „причина-следствие“. Както и сентенцията „ Каквото посееш, това ще пожънеш“. От езотерична гледна точка кармата е един от законите, който действа в духовния/а и в нашия-земния/ свят. И е неотменим. Така както във физическия закона за гравитацията например.

Най- популярният израз, в който участва думата карма
е кармични уроци.

Този факт показва, че кармата не е Светата инквизиция на Духовния свят, а неумолимата връзка между това, което си направил/отдал/ и с което си обогатил или ощетил съвършената Вселена и за което ще бъдеш възнаграден или поставен в сходна, най-често неприятна ситуация, за да усетиш какво си причинил. Урокът се повтаря безкомпромисно дотогава, докато го научиш. Тогава „изпитът“ е взет успешно.
Учението за кармата се базира на идеята за безсмъртието на душата. Ние идваме в настоящия си живот с определена карма, натрупана в предишни съществувания. Тя е три вида: положителна-за извършени добри дела, отрицателна- за лоши и неутрална-когато сме били пасивни и не сме използвали или развили потенциала си и добрите възможности. В сегашния си живот също ежедневно създаваме нова карма, изкупуваме „стара“ или берем урожая. Действията ни днес създават, т.е причина са или са резултат, т.е. следствие. Зависи от изборите които правим и от мотивите. По този начин сме в един непрекъснат процес на еволюция или инволюция, на растеж и развитие нагоре или на деградация надолу, тъй като светът, а и ние самите сме в непрекъсната промяна.
Кармата може да бъде индивидуална, родова или групова. При първата ние си отработваме личните уроци. Част сме от втората, тъй като се свързваме със семейството или рода , в които се прераждаме и които имат сходни на нашите уроци и чисто енергийно ние се допълваме. Семейните отношения най-често са кармични и то най-вече през поколение, например бабите и дядовците с техните внуци. Често ако си причинил вреда на някой близък в минал живот в този той отново е част от семейството и ти изпитваш от него отношение, каквото самия ти си предизвикал. Така се изравняват нещата. Груповата карма се отнася до по-големи общности от хора, които по една или друга причина също са се включили в кармични програми и имат общи задачи за решаване.

Астрологията категорично изхожда от тезата, че има карма.

Рожденният хороскоп съдържа толкова обширна информация за индивида, която не може да се вземе от нищото или самият той да се приеме за чист бял лист хартия, върху който животът започва да пише биографията му, не по рано от мига на раждане. Цялата тази информация е на ниво душа. Тази безсмъртна същност идва във физическия свят всеки път сменяйки обвивката си-тялото, пола и др., а самата тя като невидима нишка преминава от живот в живот. Преди да се въплъти душата избира конкретните уроци, които желае да усвои след направен преди това анализ на изминалия живот. „Идва“ в перфектния и прецизно изчислен момент, място, държава, град, семейство с цел усвояването на уроците за настоящия живот. И това се случва точно когато има такива планетни влияния и конфигурации на небето, подкрепящи избора. От изминалите си животи тя носи определена опитност, която обаче забравя, един вид се нулира, за да може по възможно най-адекватния начин и на чисто да усвои и реши новите си задачи. Като във всеки живот започва отначало да учи някои елементарни знания и умения- като да се храни, говори, смята, пише и т. н. Точно с натрупаните от минали животи пък активи се обясняват заложбите и талантите на гениалните деца, примерите са много- Моцарт, Микеланджело, Едгар Кейси и т.н. Душата обаче това си го знае. Сега идва за нова опитност. Тя винаги е такава, каквато не е била развита- нова и непозната за нея, за да може да придобие цялостност и завършеност.
В плана на тази идея стигаме и до смисъла на „Вселенската концепция“ за кармата. Тъй като нашия живот е изтъкан от действия, ние натрупваме определен потенциал в най-общия смисъл на думата-добрите постъпки- положителен, злите-отрицателен. Тъй като във Вселената всичко е много добре изчислено, премерено и подредено, така и с човешките постъпки се води едни много „строг“ отчет. Нищо не се пропуща и нищо не се губи. Дори и човек да си прави някакви си свои изчисления. Тъй като действията са енергия. И точно тя се натрупва. И сега: когато вършиш добри дела- ти си на плюс, ще ти се даде, имаш да вземаш. Но не и в случаите когато го правиш с умисъл, а както се казва: „Доброто само се хвали“ или „Направи добро и го хвърли зад гърба си“. Когато са отрицателни на минус – ще ти се отнеме, ще загубиш. Не заради наказание, а за да се възстанови баланса. Може да не е веднага, може да не в този живот, но ще се случи. На научен език- „Всяко действие има равно по големина и противоположно по посока противодействие“.
Няма роден човек на тази земя без карма/по-точно са малцина, но те имат друго предназначение/. Често сравняват нашата планета с една от най-желаните дестинации за прераждане, тъй като тук се научават уроци, които на другите планети е невъзможно да се усвоят. А за България се казва, че душите „… се редят на опашка“. Кармата не трябва да се приема фаталистично и е неправилно нейното тълкувание като нещо отрицателно, като наказание и зла участ. Не помним, но ние сами сме си избрали уроците. Колкото са по-трудни , толкова повече карма отмятаме. Колкото сме по-благословени толкова повече заслуги имаме.

Приемането на идеята за кармата е личен избор.

Има достатъчно литература по въпроса. Кармичните опитности обаче можем да ги разпознаем по високата интензивност , с която протичат-например събитията така те завъртат, че не можеш да излезеш от техния коловоз, или изведнъж ти се удава нещо, което никога не си правил, срещаш непознат човек, а имаш усещането, че сте се разделили преди няколко часа, стремиш се към дадена професия и знаеш, че това е твоето призвание или инсайт миговете- прозренията, които те озаряват, а всъщност това е достъп до подсъзнанието-царството на душата и т. н. Тези странни на пръв поглед събития се обясняват в някои случаи с кармата. Душата помни, цялата нейна предишна опитност е в нас, но ние нямаме постоянен достъп до нея.

Въпросът за изкупуването на кармата също е деликатен.

Тя не е като стока, която когато й платиш цената е твоя собственост. Подобно „счетоводство“ не работи. Кармата не трябва да се приема и като някаква тежест и хомот. А с благодарност!? Защото уроците се повтарят докато не се научат. И вместо човек да зацикля е по-добре да приеме ситуацията, да промени подхода, да осъзнае защо му се случва всичко това, за да излезе от водовъртежа и получи различен резултат, за да продължи по нататък. Пътят е дълъг. Тъй като ние идваме с опитности, навици и нагласи от много предишни животи няма как в рамките на един живот да отработим всичко. Не е възможно и не е необходимо.

На езика на психологията миналото, кармата това е подсъзнанието.

А неговият дял е 9/10 от психиката.
Кармични са и някои болести. Обикновено те са в графата с неустановени причини. Изследвания, диагнози, обстойни прегледи и нищо. Кармични са и определени срещи между хората, които имат нещо да довършат, да се „разплатят“. Кармични може да са дадени събития, ситуации, взаимоотношения. Кармично е всичко онова, което ни проверява. Кармата е като въпроса, който съдържа част от информацията, но не цялата. Липсващата информация е в отговора, който дава запитания.
Приемането на идеята за кармата ни прави по-чувствителни и емпатийни към другите хора. Разбираме, че всеки човек е една малка Вселена. Че няма на 100 % лоши или 100% добри хора, че във всеки има по нещо добро и нещо, което трябва да преработи.
Темата за кармата е доста езотерична. Нейното възприемане е трудно от хората атеисти, от прагматиците, критиците, от невярващите в чудеса или в невидимото. Обикновено проверка за едно знание е дали е оцеляло през вековете. Говори ли се и пише ли си за него значи го има. Така е и с темата за кармата. Нейните корени се крият в дълбока древност и колкото и да се технологизираме дискусиите по нея продължават.
В следващия брой темата за кармата ще продължи с кармичните показатели в хороскопа- едно знание, което със сигурност ще възстанови връзката Ви с Вашата душа, ще Ви помогне да си обясните някои странности, съвпадения, случайности, събития, както и да откриете отговорите на вече задавани , но не получили своя отговор въпроси.
Хубава седмица, успешни делници, щастливи мигове и светли преживявания!

Радка Димитрова
От Радка Димитрова март 1, 2017 07:33
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама