Създателят на „Тесла“ обяви по-евтини батерии и коли

Сакар нюз
От Сакар нюз септември 22, 2020 20:42

Създателят на „Тесла“  обяви по-евтини батерии и коли

Основателят на „Тесла“ Илон Мъск обяви, че притежават технология, която според него ще направи батериите на автомобилите по-евтини и по-мощни, и възможността за напълно автономна кола на цена от 25 хил. долара до „около три години“. Но новостите, обявени по време на т. нар. „Ден на батерията“, изглежда не успяха да развълнува достатъчно инвеститорите и над 50 млрд. долара бяха заличени от стойността на компанията на борсата.

Основното съобщение бяха новите по-големи цилиндрични батерии, които трябва да осигурят пет пъти повече енергия, шест пъти повече мощност и 16% по-голям пробег – но обявената технология вероятно ще отнеме години, за да бъде внедрена.

Четири поредни тримесечия на растеж помогнаха на цената на акциите на „Тесла“ да скочи и сега тя е най-скъпата автомобилна компания в света. Пазарната капитализация на компанията спадна с 20 млрд. долара само за два часа след затварянето на борсата във вторник, докато Мъск и други ръководители на „Тесла“ представяха новите си стратегии за батерии и производство. Акциите затвориха при спад от 5.6% и паднаха с още 6.9% след това.

„Нищо от това, която Мъск обещава за батериите, не е направено“, каза анализаторът на Roth Capital Partners Крейг Ъруин пред „Ройтерс“. „Нямаше никакъв осезаем напредък.“

Инвеститорите очакваха две важни съобщения по време на често рекламирания „Ден на батерията“ на Мъск – разработването на батерия за „един милион мили“, с живот от 10 години или повече, и конкретна цел за намаляване на разходите – изразена в долари за киловатчас – която най-накрая да намали цената на електрическо превозно средство под тази на кола с двигател с вътрешно горене.
Мъск не предложи нито едното, нито другото. Вместо това той обеща през следващите няколко години да намали с 50% разходите за батерията с нови технологии и процеси и да достави „достъпен“ електрически автомобил.

„Тесла“ представи и нов Model S Plaid – седан с обхват от 830 км, който може да достигне максимална скорост до 320 км/ч, като доставките започват през 2021 г. Plaid се продава на цена от близо 140 000 долара.

Новите по-големи цилиндрични клетки на „Тесла“ ще осигурят пет пъти повече енергия, шест пъти повече мощност и далеч по-голям обхват на движение, каза Мъск, добавяйки, че пълното производство ще започне след около три години. За да спомогне за намаляване на разходите, компанията планира да рециклира клетките на батериите в своята „гигафабрика“ в Невада, като същевременно намали използването на кобалт – един от най-скъпите материали за батерии – до почти нула. Също така планира да произвежда собствени акумулаторни клетки в няколко силно автоматизирани фабрики по целия свят.

Компанията се стреми бързо да увеличи производството на батерии през следващите години до 3 тераватчаса годишно или 3000 гигаватчаса – приблизително 85 пъти по-голям от капацитета на завода в Невада. От „Тесла“ допускат, че може да започнат да доставят батерии на други компании.

Тъй като автомобилните производители преминават от конски сили към киловати, за да се съобразят с по-строгите екологични разпоредби, инвеститорите търсят доказателства, че компанията може да задържи лидерската си позиция в технологиите в сравнение с установените автомобилни производители, които генерират по-голямата част от продажбите и печалбите си от автомобили с двигатели с вътрешно горене.

Въпреки че средните цени на електрическите превозни средства са намалели през последните години благодарение на промените в състава на батериите, те все още са по-скъпи от конвенционалните автомобили, като батерията се оценява на четвърт до една трета от цената им.

През 2019 г. батерийните пакети на „Тесла“ струват 156 долара kWh, според консултантската компания за електрически превозни средства Cairn Energy Research Advisors.

Източник: Дневник

Сакар нюз
От Сакар нюз септември 22, 2020 20:42
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.