Съветници гласуваха за увеличение на такса „битови отпадъци“

Милена Митева
От Милена Митева декември 23, 2019 07:19

Съветници гласуваха за увеличение на такса „битови отпадъци“

Акценти

 • Вестник „Сакарнюз“, #47/176, 20 декември 2019 г. – 9 януари 2020 г.

Свързани публикации

Общинският съвет на Харманли прие увеличение в размера на такса „битови отпадъци“ за следващата 2020 година. Това стана на последната сесия на местния парламент за тази година.
Увеличението се налага заради нарастване разходите на общината за предоставяне на услугата „сметосъбиране“ и завишените разходи за депониране, които скачат на 95 лв. на тон.
„Осем години не е променяна тази такса. Искам да кажа, че данъците в община Харманли не се вдигат, а само таксата за “битови отпадъци”. Община Харманли споделя тежестта на гражданите с 235 000 лв. от общинския бюджет, а в съседни общини нито стотинка не се финансира. Всеки един от нас години наред знае, че в един момент ще се стигне до депонирането на 95 лв на тон. С тази цел се направи сепарираща и компостираща инсталация за разделното събиране, за да намалим тази такса. Целта е да се намали отпадъка, който не се оползотворява“, каза Киркова.
Съветникът от БСП Минка Стоянова отправи питане към нея откъде ще дойдат тези 235 000 лв. „споделени от община Харманли“ през 2020 година и те няма ли да бъдат събирани пак от гражданите. Тя се заинтересува за източника на средствата, като спомена, че ако няма такъв, това е подвеждане на гражданите.
„Знаете формирането на всички приходи на една Община по какъв начин става. Тези 235 000 лв. ще бъдат не само от моя, но и от вашия, но и от джоба на всеки един, който си плаща стриктно данъците. Няма как 235 000 лв. да дойдат отнякъде, знаете как се формира бюджета на една Община. Няма смисъл да говорим откъде ще ги взема, точно от там, откъдето се вземат всички приходи на общината. Въпросът е, че ще бъдат отделени за разходи за “битови отпадъци“, обясни кметът.
В друга точка от дневния ред се предлагаше да се отпуснат 2 130 лв. за поставянето на на охранителни камери на спортния комплекс „Хеброс“. Емил Димитров попита: „Отпуснаха се едни милиони за изграждането му, в тях нямаше ли предвидени средства за това. Моето предложение е фирмата, която направи комплекса, да дари тези средства, а тези от бюджета да отидат за инвитро процедури.“
„Има правила и закони. Няма как фирмата, която е спечелила обществена поръчка и е упоменато какво да прави, ние да я задължим да прави още нещо“, отговори му Мария Киркова.
Михаил Лисков попита дали има разрешение на ползването на стадиона и от коя дата. Минка Стоянова също зададе въпрос дали при проектирането е нямало възможност да се включат разходите за камерите и кой ще поеме тази отговорност.
„Не може да се изисква това, което не е в проекта. Стадионът още не е пуснат в експлоатация“, уточни градоначалникът.
Николай Георгиев от „Възраждане“ предложи фирмата да бъде глобена за нередности и от там да бъде осигурена сумата за камерите.
„На мен не ми е известно да има някакви нередности към момента на изграждане на стадиона“, добави в заключение Киркова.

Емил Димитров зае мястото на Петя Бонева в ОбС – Харманли. Също така той влезе и като член на Бюджетната комисия и Комисия за предотвратяване и установяване конфликт на интереси.

Милена Митева
От Милена Митева декември 23, 2019 07:19
Напиши коментар

2 коментара

 1. Gosho декември 24, 11:39

  Това е ГЕРБ, само данъци и нищо друго !
  Ако може и данък да вуздуха да сложат , пък после и да го двигнат , “евала” .
  Нали трябва да има пари за общински заплати, средна заплата в общината 1000лв, кмет, зам.кмет, председател на общ.съвет -2000лв

  Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

 • 9 445 867 преглеждания