Съветник – словотворец

Сакар нюз
От Сакар нюз март 18, 2006 11:10

Вълчо Стаматов

Помните ли продължителната обсада на кметския кабинет и превземането му с луд щурм? Помните ли какви яки закани хвърчаха за нови избори и какви определения, че кметицата е некадърна, и какви твърдения, че предишният зам.кмет Борис Борисов манипулирал търговете? Ами, помните ли кои бяха бабаитите, разигравали дълго и неуморно този политически водевил?
Помните, нали? Че как няма да помните! Сега, пък да ви запитам: Знаете ли под чия диктовка текат всички конкурси в общината?
Не мога да отгатна какъв е отговорът ви, затова ще река, че тези умници се занимават и с други, не по-малко съдбоносни за тополовградската общественост теми, отколкото разбиването на врати. Защото, ако беше само последното, с мед да ги нахраниш и безукорно да издумаш : Безсребърници същи! Но не би! Всеки един от тях участва или председателства конкурсни комисии, което им носи допълнителни приходи. Което пак не е лошо, ако за някои това не е скрит мерак – участието им в комисиите да бъде смятано за равностойно на интелект.
Преди време, трима от тях кацнаха в студиото на една кабелна телевизия, полъгани от грешната сметка, че ще се отъркат в популярност и слава, а след това в градчето ни всеки срещнат да им казва с почитание „Евалла!“ и прави метани до земи. И пак, заради този пусти мерак да изглеждат високообразовани, цитираха членове и параграфи от някакъв закон. Само преди няколко дни, обаче, на един от тях образователната му юридическа мощ рухна в правописен прахоляк. Ще попитате: Ама, какво е станало?
В края на миналия месец един от СКАТ-аните герои участвал в комисията по избор на управител на МБАЛ. Присъствието му на конкурса щяхме да отминем с повдигане на рамене, ако не бяхме развеселени от правописа му. Дотолкова се възторгнал от проектопрограмата на кандидатката за управител, та решил, че началната буква от неговата фамилия трябва да намери подобаващо място в историята на правописа като я вмъкне в думата, определяща заключението. И така – вместо „оценка- 5.75, нашият съветник написал „оТценка-5.75“! Прочитайки това словотворчество, човек може да възкликне: „Бре, да не би професор Стефан Данаилов, който преди време беше написал „Сбогом…“ със „З“ да е изпаднал в творческа пустота и невежие, та сега се появи нов словотворец?! Така е – ще отвърнем ние – природата не търпи празно място. Винаги ще се намери някой, който да го запуши. А на нас какво ни остава? Ами, да се радваме! Щото, току виж момчето е задминало професора и станало академик. Винаги съществуват условия за това. То и в закона на Питър и писано: „Всеки се стреми да се издигне до нивото на своя некомпетентност“.

Сакар нюз
От Сакар нюз март 18, 2006 11:10
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.