Съставът на СККК „Хеброс“ намаля с трима състезатели

Милена Митева
От Милена Митева декември 23, 2016 11:17

Съставът на СККК „Хеброс“  намаля с трима състезатели

Трима състезатели напуснаха отбора по кану-каяк тази година, след последните състезания през есента. Заедно, те бяха едно най-силните гребци.
Тифани Генчева замина за столицата, където се състезава за „Спорт за теб и мен“.
Нейният път последва и Вероника Вълкова, която стана част от „Тракия“ – Пловдив.
Мерт Гюнай, който донесе три медала от индивидуални шампионати отпътува за Германия, където ще продължи да се занимава със спорт.

„В момента в клуба най-силният състезател е Габриела Петрова“, сподели Ивайло Димитров един от треньорите.

Габриела Петрова

Успехите на състезателите показват, че в сравнение с изминалата година клубът е пожънал много повече награди от поставената им цели. С надежди само за 2 медала, гребците положиха труд и завоюваха 6 през 2016-та.

„Липсата на гребна база е основна причина за криза, която доведе клуба до състоянието на най-изоставащ от всички слаби клубове в страната. Условията ни за работа са изключително неприятни, и това отблъсква и малкото проявили интерес за работа деца.“, констатират двамата треньори по кану-каяк Матей Калпаков и Ивайло Димитров.

„За успешното излизане от кризата, в която се намираме си поставихме редица от мерки и задачи, изпълнението на които да доведе до крайно амбициозната цел, а именно връщане в ядрото от водещи отбори в страната. Част от задачите бяха участие в шест състезания от Държавния календар – контролния тест на Ергометър, контролния тест на 3 по 2 000 м, ДОШ за юноши и мъже, ДИШ за юноши, ДИШ за мъже и жени, „Никола Велев“. На тези състезания трябваше да вземат участие повече от 20 състезатели и да спечелим поне един два медала.“, споделя Димитров.
В изпълнение на тези задачи още на 30 януари – 6 гребци – 4 девойки младша възраст и 1 юноша на каяк и 1 мъж заминаха за състезание. Най-добре се представи Габриела Петрова, която стана трета сред девойките младша възраст.
Успешно се класираха и Тифани Генчева, която влезна в 7-та, и Жанета Йорданова – 9-та.
При юношите старша възраст Илиян Гочев се пребори за 6-тото място.
През месец март в Пловдив се проведе информационен тест 3 по 2 км. Там „Хеброс“ участва само с девойки младша възраст. Габриела стана 17-та, Тифани 19-та, а Вероника Вълкова – 21-ва.

След това стана ясно за пореден път, че без гребна база няма резултати.

Това принуди спортистите да потърсят алтернативни водни площи, където да започнат да тренират. Тогава язовира в село Доситеево стана обект за посещение от най-напредналите спортисти.
В началото на месец юни в Пловдив се проведе ДОШ за всички възрасти. На него двадесет и пет състезателя представяха СККК „Хеброс“.
През годината отборът имаше и
участия по състезания с повече от 40 деца,

където печелиха и отборно. На едно от тях, двойката каяк Габриела Петрова и Тифани Генчева са трети на К2- 500, м.и четвърти на 1 000м при девойките младша възраст. Вероника Вълкова и Габриела Милкова са четвърти при момичетата до 14 години на К2- 500м. по-късно на К2 -1000 м. Габриела Милкова и Виктория Ярукова се класираха десети.
Сред децата с каяк – Тончо Георгиев се нареди шести и постави едно обещаващо начало.
„До следващото състезание – ДИШ за юноши и деца оставаха повече от 40 дни . Оставаше ни да спечелим поне още един медал. С най-напредналите спортисти продължихме тренировка на язовира в село Доситеево. С малките и начинаещи деца останахме да работим на малкото останала вода по дъното на реката. Едва, когато всички приключиха учебната година и излезнаха във ваканция се пренесохме да тренираме на язовира с целия отбор. Това доведе до отдръпване на малка част от спортистите и се наложи да участваме в намален състав на индивидуалния шампионат.“, споделя Димитров.
„На ДИШ в Пловдив през юли СККК „Хеброс“ се състезава само с най-качествените 22 състезатели. Понеже участваха и деца за първи път, общият брой на състезатели, представящи клуба ни през 2016 година се повиши на общо 27, една прилична цифра за гребен клуб без гребна база.“, допълва той.
Там седем гребци успяха да се качат на стълбичката, завоювайки 5 медала два сребърни и три бронзови.
Призове спечелиха – четворката каяк при девойките старша възраст Габрела Петрова, Тифани Генчева, Гергана Чанакова, а Татяна Кръстева – трето място.
Вроника Вълкова и Ивет Тодорова на двуместен каяк на 500 м при момичетата до 14 години, взеха сребърен медал. Мерт Гюнай при момчетата до 14 години с едноместно кану на три пъти се качи на почетната стълбица трети на 500 мна 1 000м и втори на 2 000м.
Асен Банков е 4-ти на едноместно кану юноши младша. Девойките младша са 4 на четворка 500 и двойка 1000м. Илиян Гочев е 5 на едноместен каяк 1000м за юноши старша. Тези резултати също за поздрав.
В Пловдив през месец септември се проведе ДИШ за мъже и жени. На това състезание заминаха четирима гребци. Най успешно се представи Ивайло Димитров. Той се класира четвърти на 1 000 м едномесно кану. Даниел Богоев и Илиян Гочев на двойка каяк са пети.
Последното състезание, на което заведоха участници беше, “Никола Велев”. Вероника Вълкова стана 7 на К1- 2 000м

„Отново сме на изходна позиция без елитните си спортисти, без гребна база.

За по- успешната работа се нуждаем от по-добри условия, и възстановяване на бента на реката, който беше разрушен от водната стихия преди две години. Също така имаме нужда от нови лодки, както за начално обучение, така и за високо майсторство“, споделят с надеждата да се предприемат мерки спортисти и треньори на СККК „Хеброс“.

Милена Митева
От Милена Митева декември 23, 2016 11:17
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама