Със 7% на година намалява балканската популация на Египетския лешояд за последните 30 години

Сакар нюз
От Сакар нюз февруари 23, 2015 07:47

Със 7% на година намалява балканската популация на Египетския лешояд за последните 30 години

Акценти

  • Основни заплахи за птиците са:
  • отровните примамки, нарочно поставени за други видове животни
  • необезопасените електрически мрежи
  • нелегалната търговия с редки животни.

Свързани публикации

Нова научна публикация за статуса на египетския лешояд на Балканите за последните 30 години излезе наскоро в научното списание Bird Conservation International. За това съобщиха от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП).

Специалисти по вида в България, Сърбия, Албания, Турция и Македония изследват и обобщават цялата информация за египетския лешояд от Балканския полуостров от 1980 до 2013 г. От изследването става ясно, че популацията на вида от 600 двойки през 1980 г. е спаднала до по-малко от 100 през 2013 г. или спадът е със 7% на година!

За този период египетските лешояди не само намаляват числово, но и изчезват напълно от цели страни и региони. Документираният спад е само продължение на този, започнал десетилетия преди началото на систематичното броене на лешоядите. Преди египетският лешояд се е срещал в Украйна, Румъния, Босна и Херцеговина, Черна Гора, Сърбия, а в Гърция и Албания няколкото останали двойки са на ръба да изчезнат завинаги.

В рамките на LIFE+ проекта „Помощ за египетския лешояд“ се извършват редица проучвания за причините, довели до този спад и оказващи влияние и днес. Те могат да се търсят, както на Балканския полуостров, така и по дългия миграционен път, който видът всяка година изминава, и в местата за зимуване в Африка. Основни заплахи са отровните примамки, нарочно поставени за други видове животни, необезопасените електрически мрежи, нелегалната търговия с редки животни. Ключово постижение в дългата борба за спасението на вида е обезопасяването на изключително смъртоносната за египетските лешояди електрическа линия в Судан, за което съвсем наскоро Българското дружество за защита на птиците спечели наградата за добри практики от Renewable Grid Initiative.

Статията е озаглавена: „Спад в популацията и свиване на ареала на разпространение на египетския лешояд (Neophron percnopterus) на Балканския полуостров“.

БДЗП организира международна работна среща, на която ще присъстват над 50 представители на институции, учени, изследователи и специалисти от поне 25 страни. Срещата ще се проведе от 5 до 8 юли в София, като основната й цел е разработването на План за действие за опазване на балканската, кавказката и централно-азиатската
популация на египетския лешояд по миграционния му път и в местата за зимуване.

Снимки: БЗДП/ Йордан Христов

Сакар нюз
От Сакар нюз февруари 23, 2015 07:47
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.