Самодейци представиха родния си край на събора в Рожен

Милена Митева
От Милена Митева юли 26, 2016 08:13

Самодейци представиха родния си край на събора в Рожен

Самодейци от Харманли, Доситеево и Бисер се представиха в Рожен. На 15, 16 и 17 юли те участваха със свои изпълнения на Национален събор на народното творчество и животновъдство.
ДФГ „Нашенче“ от НЧ “Архимандрит Доситей-1908“ от село Доситеево се изяви в програмата със „Сурненка“, „Калманкената“ и „Боалийско хоро“. Индивидуалният изпълнител Георги Куртев се представи с „Провикна се Стоян“ и „Иван на Радка думаше“.
Танцьорите от ФК „Загрей“, Харманли, се вихриха на сцената в „Двойно кръстосано“, „Овчаркината“ и „Калгамашката“.
Групата за автентичен фолклор (ГАФ)„Герганин извор“ при НЧ „Пробуда-2009“ от село Бисер изпяха „Иван Рада тихом дума“, „Слънце грее“ и „Провикна се гюзел Руса“ за събралите се. Те отправиха и специален поздрав от сцената в Рожен с песента „Гергана, пиле шарено“.
Според някои участници тази година интересът към събора е намалял от страна на участници и зрители в сравнение с миналата. Като повод за това изтъкват скъпите цени на храните и сувенирите, които се предлагали. „Наемите на местата за търговия също са скъпи“, коментират участниците.
След резултатите от изявите с конкурсен характер стана ясно, че “Герганин извор” взема трета награда в тяхната категория.
Съборът в Рожен бе открит от Валя Балканска, заедно с малката Мария, които изпълниха родопската песен “Излел е Дельо хайдутин”.
Във фолклорния конкурс тази година се изявиха 4 516 участника. Надпяваха се 168 певчески групи и 29 ансамбъла, а танцовите състави бяха 63. От певците 140 бяха индивидуалните изпълнители, а 7 – оркестрите. Присъстващите станаха свидетели и на сценична възстановка на 17 обичая. На четирите сцени се представиха групи от 207 народни читалища. Участваха формации от детски градини, училища, пенсионерски клубове и организации на хора с увреждания.
Цените, на които търговците предлагаха храна и напитки, бяха много високи. Кюфте или кебапче струваха 3 лева, малка минерална вода – 2, голяма 4 лева.

Внушителният български трикольор – символ на обединение и родолюбие, който красеше роженските поляни специално за Събора на народното творчество и животновъдство „Рожен-2016“, ще бъде превърнат в хиляди по-малки знамена. От трибагреника с обща площ 7 800 кв. м, ще бъдат изработени 13 000 знамена с размер 60/90 см.
Те ще се раздават за Деня на независимостта на 22 септември.

Милена Митева
От Милена Митева юли 26, 2016 08:13
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.