Самодейци представиха родния си край на събора в Рожен

Милена Митева
От Милена Митева юли 26, 2016 08:13

Самодейци представиха родния си край на събора в Рожен

Самодейци от Харманли, Доситеево и Бисер се представиха в Рожен. На 15, 16 и 17 юли те участваха със свои изпълнения на Национален събор на народното творчество и животновъдство.
ДФГ „Нашенче“ от НЧ “Архимандрит Доситей-1908“ от село Доситеево се изяви в програмата със „Сурненка“, „Калманкената“ и „Боалийско хоро“. Индивидуалният изпълнител Георги Куртев се представи с „Провикна се Стоян“ и „Иван на Радка думаше“.
Танцьорите от ФК „Загрей“, Харманли, се вихриха на сцената в „Двойно кръстосано“, „Овчаркината“ и „Калгамашката“.
Групата за автентичен фолклор (ГАФ)„Герганин извор“ при НЧ „Пробуда-2009“ от село Бисер изпяха „Иван Рада тихом дума“, „Слънце грее“ и „Провикна се гюзел Руса“ за събралите се. Те отправиха и специален поздрав от сцената в Рожен с песента „Гергана, пиле шарено“.
Според някои участници тази година интересът към събора е намалял от страна на участници и зрители в сравнение с миналата. Като повод за това изтъкват скъпите цени на храните и сувенирите, които се предлагали. „Наемите на местата за търговия също са скъпи“, коментират участниците.
След резултатите от изявите с конкурсен характер стана ясно, че “Герганин извор” взема трета награда в тяхната категория.
Съборът в Рожен бе открит от Валя Балканска, заедно с малката Мария, които изпълниха родопската песен “Излел е Дельо хайдутин”.
Във фолклорния конкурс тази година се изявиха 4 516 участника. Надпяваха се 168 певчески групи и 29 ансамбъла, а танцовите състави бяха 63. От певците 140 бяха индивидуалните изпълнители, а 7 – оркестрите. Присъстващите станаха свидетели и на сценична възстановка на 17 обичая. На четирите сцени се представиха групи от 207 народни читалища. Участваха формации от детски градини, училища, пенсионерски клубове и организации на хора с увреждания.
Цените, на които търговците предлагаха храна и напитки, бяха много високи. Кюфте или кебапче струваха 3 лева, малка минерална вода – 2, голяма 4 лева.

Внушителният български трикольор – символ на обединение и родолюбие, който красеше роженските поляни специално за Събора на народното творчество и животновъдство „Рожен-2016“, ще бъде превърнат в хиляди по-малки знамена. От трибагреника с обща площ 7 800 кв. м, ще бъдат изработени 13 000 знамена с размер 60/90 см.
Те ще се раздават за Деня на независимостта на 22 септември.

Милена Митева
От Милена Митева юли 26, 2016 08:13
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.