Самодейци от Радовец пак спечелиха първи награди в Сладун

Стоян Тонев
От Стоян Тонев май 15, 2017 07:29

Самодейци от Радовец пак спечелиха първи награди в Сладун

Акценти

  • Вестник Сакарнюз, брой 18/48 5-11 май 2017

Свързани публикации

В седмото издание на Националния фолклорен фестивал „С песните на Кичка Савова” в свиленградското село Сладун на 29 и 30 април, четирите формации на читалище „Васил Левски – 1934”, с. Радовец, спечелиха няколко приза. Те за трети път получиха Голямата награда и паричната премия от 200 лв., а за втори път получиха наградата за цялостно участие.
На фестивала в Сладун се представиха всички самодейни групи от читалището – ЖФГ, Коледарската група, квартет „Радовец” и Дамска формация „Надежда”.
В присъствието на патрона Кичка Савова, и тя, и журито, останаха възхитени от изпълненията, майсторството и автентичността на участниците от Радовец. Техните постижения са още по-впечатляващи на фона на останалите участници певчески групи и индивидуални певци от Южна България и дори от Софийско.
Христина Маврева – кмет на Радовец:
„С голяма радост съобщавам на всички, които обичат фолклора и традициите в Радовец, че първо място на Националния фолклорен фестивал „С Песните на Кичка Савова“ уважаемото жури отреди на читалище „Васил Левски – 1934“ за цялостно представяне! Гордея се, че съм жител и кмет на Радовец! Гордея се, че съм самодеец в нашето читалище и имам честта да съм близо до тези прекрасни хора с големи сърца! Специално благодаря на читалищното ръководство в лицето на Желязка Попова – председател, и Мария Тончева-читалищен секретар за техния огромен труд и ценен принос за тези успехи – поклон пред всички вас и продължавайте все така!”
Мария Тончева – секретар на читалище „Васил Левски – 1934”:
„Мегданът в Сладун бе пълен с радост и настроение. Докато журито заседаваше, на площада се виеше няколко ката хоро. Хората се веселяха, а и времето бе чудесно. Празник имаше и на мегдана в Радовец, който се изпълни преди да тръгнем. Над 30 самодейци, пременени и докарани с цветовете на дъгата в местните народни носии, много настроение, много изпращачи. Заминахме тринадесет коли, все едно като на сватба, така че празник стана и на мегдана в Радовец.

Златен медал и парична премия 50 лв. на участието и представянето си на седмия Национален фолклорен фестивал „С песните на Кичка Савова” в с. Сладун извоюваха самодейките от Женската фолклорна група при читалище „Пробуда 1928” и Клубът на пенсионера в с. Устрем.                     Там те се представиха с обичая „Лазаруване”, който силно впечатли журито и многобройните посетители на  фестивала, който все повече се превръща в едно голямо фолклорно събитие с участието на състави и изпълнители от все повече области в България.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев май 15, 2017 07:29
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.