Самодейци от читалище са доволни от постиженията си през годините

Сакар нюз
От Сакар нюз декември 1, 2018 12:18

Самодейци от читалище са доволни  от постиженията си през годините

През периода 2015 – 2018 година читалище „Св. Св. Кирил и Методий 1894” – Тополовград, бяха изградени и действаха следните художествено- творчески състави:
– Театър на комедията „Велко Кънев“ с режисьор Вълчо Янев;
– Мъжка вокална формация с ръководител Стойчо Чобанов;
– Състав за народни танци “Луди млади” с ръководител Тодорка Бурналова;
– Състав за народни танци „Възрожденци” с ръководител Тодорка Бурналова
– Школа за народни танци с ръководител Дарина Терзиева;
– Дамски хор с ръководител Стойчо Чобанов;
– Мажоретен състав „Сияйни звезди” в две възрастови групи с ръководител Йовка Дионисова – Маркова;
– Състав за художествено слово “Сладкодумци” и състав от утвърдени рецитатори с ръководител Тонка Славкова;
– Детски хор “Медени звънчета” с ръководител Людмила Янева;
– Група на художниците с отговорник Петко Дечев и Изложбена зала с отговорник Петко Ятакчиев;
– Клуб „Дар от лозата” с председател Тодор Колев;
– Литературен клуб „Илко Карайчев” с председатели за периода Николай Дялков и Геновева Диманова
Към читалището функционира и Спортно – развлекателен център „Детски свят”.
През изминалите години Театър на комедията „Велко Кънев“ с режисьор Вълчо Янев постави постановката „Нашенци” по Чудомир. Награда за най-добра мъжка поддържаща роля получи Петко Ятакчиев за ролята на Тоньо Петака, а Таня Карапачова – Стамова бе удостоена с награда за най- добра поддържаща женска роля за ролите на Минка, Янка и Бабата.
В края на 2015 година Театърът на комедията „Велко Кънев” участва в турне в Македония, където изнесе два спектакъла в градовете Крива Паланка и Демир Капия.
През 2016 година награда за най-добра главна женска роля бе присъдена на Силвия Демерджиева за ролята на госпожа Министершата, а Стамо Стамов получи приз за най-добра поддържаща мъжка роля за ролите на Чедо и Йово в спектакъла „Госпожа Министершата“ от Бранислав Нушич. Награда на името на Илко Карайчев за театрално постоянство и всеотдайност получи Михо Желев.
През сезон 2016/ 2017 година театърът постави постановката „Добрият доктор” по Нийл Саймън. Награда за най-добра поддържаща мъжка роля получиха Димитър Куманов за ролята на разказвача и Ангел Стамов за ролята на момчето, а Силвия Демерджиева бе удостоена с отличие за най- добра поддържаща женска роля за ролята на Мерчуткина.
Награда на името на Илко Карайчев за театрално постоянство и всеотдайност, осигурена от семейство Карайчеви, бе присъдена на Йорданка Браянова. За театрално постоянство и всеотдайност, осигурена от Министерството на културата, получи театърът на комедията „Велко Кънев“.
През 2017 година съставът гостува в Турция, където изнесе спектакъл в град Люлебургаз.
На 27 април тополовградските театрали бяха специални гости на ХХ юбилейно издание на Националния куклено-театрален фестивал с международно участие в Ямбол „Михаил Лъкатник“, а на 1 май гостува на град Черноморец.
Театърът на комедията имаше спектакли на 5 април в Дома на културата „Средец“ – София, на 6-ти в Димитровград, Сърбия, а на 7 април в град Бела Паланка.
През 2018 година награда за най-добра главна мъжка роля бе присъдена на Стамо Стамов за ролята на Стоян, а награда за най-добра поддържаща мъжка роля получи Петко Браянов за Иван от спектакъла „Женско царство“.
Димитър Куманов бе удостоен с наградата на името на Илко Карайчев.
Тази година Театърът на комедията представи постановката „Женско царство“ в град Болярово и в Пловдив.
На 13 октомври по покана на кмета на Община Люлебургаз театърът гостува на турския град, където бе удостоен с вниманието на Мюзеян Узунова, консул в Генералното консулство на Република България в Одрин.

Мъжка вокална група:

Изключително високо професионално ниво на своите изпълнения поддържа мъжката вокална група (МВГ), групата за стари градски песни „Авролева” и солистите Тодор Николов и Васил Белев.
През 2015 година МВГ завоюва Специалната награда в Националния фестивал за стара градска песен „Красив роман е любовта” в Созопол, а Тодор Николов спечели ІІ място с индивидуалното си участие. За радост МВГ се включиха нови участници. В същото време от участие в групата се отказаха голяма част от утвърдени изпълнители.
През 2016 година групата и солистите Тодор Николов и Васил Белев бяха удостоени с първите награди на фестивала „Ямболска есен“.
През 2017 година МВГ завоюва Втора награда във фестивал на старата градска песен “С мечти и блянове крилати…”. в град Сопот, Васил Белев и Тодор Николов бяха отличени с първа награда за индивидуално изпълнение. Запомнящо се бе участието на групата в церемонията за удостояване със званието „Почетен гражданин на град Тополовград“ големия български актьор Васил Михайлов.
2018 година бе повече от успешна за вокална формация. На фестивалът на старата градска и шлагерна песен „Полъх от минали мечти” – Чепеларе групата завоюва ІІ място, а награда за най- добър съпровод получиха музикантите Стойчо Чобанов и Георги Стойчев.
Участниците в Групата, придружени от Маргарита Георгиева, зам-кмета на община Тополовград, от Красимира Ятакчиева – началник отдел „Хуманитарни и социални дейности“ и Трифон Ламбов- председател на читалището бяха специални гости на Националните хайдушки празници „Капитан Петко войвода“ в град Чепеларе.
На 13 октомври МВГ в XIII Национален празник на старата градска песен „Ямболска есен – 2018“, от където се завърнаха с Голямата награда, с награда за авторска песен „Мъжка молитва“ /текст Добри Денков, музика Георги Киров/, награда за съпровод на Стойчо Чобанов и Георги Стойчев, първо място за индивидуален изпълнител на Васил Белев и Трето място на Тодор Николов.
И през отчетния период Група „Авролева” и дамския хор при читалището бяха домакини на Празника на старата градска песен „В градината на моята душа”, който се превърна в празник на приятелството и любовта към песенното изкуство. Особено очарование на събитието добавиха индивидуалните и групови изпълнения на малките изпълнители от детска вокална група „Кокетки“ с ръководител Людмила Янева.
Славата на песенното изкуство разнасят певицини от дамския хор с ръководител Стойчо Чобанов, чиито участия във всички читалищни и общински прояви винаги са съпроводени с добрата емоция на публиката, която ги слуша.
Трябва да се отбележи достойното участие на състава във всички съвместни прояви с клуб на пенсионера „Топола”, с председател Керанка Кукучева, които всяка година очароват публиката със своите изпълнения не само на Тополовград, но е на съседните общини.

Сакар нюз
От Сакар нюз декември 1, 2018 12:18
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.