Самодейци от читалище са доволни от постиженията си през годините

Сакар нюз
От Сакар нюз декември 1, 2018 12:18

Самодейци от читалище са доволни  от постиженията си през годините

През периода 2015 – 2018 година читалище „Св. Св. Кирил и Методий 1894” – Тополовград, бяха изградени и действаха следните художествено- творчески състави:
– Театър на комедията „Велко Кънев“ с режисьор Вълчо Янев;
– Мъжка вокална формация с ръководител Стойчо Чобанов;
– Състав за народни танци “Луди млади” с ръководител Тодорка Бурналова;
– Състав за народни танци „Възрожденци” с ръководител Тодорка Бурналова
– Школа за народни танци с ръководител Дарина Терзиева;
– Дамски хор с ръководител Стойчо Чобанов;
– Мажоретен състав „Сияйни звезди” в две възрастови групи с ръководител Йовка Дионисова – Маркова;
– Състав за художествено слово “Сладкодумци” и състав от утвърдени рецитатори с ръководител Тонка Славкова;
– Детски хор “Медени звънчета” с ръководител Людмила Янева;
– Група на художниците с отговорник Петко Дечев и Изложбена зала с отговорник Петко Ятакчиев;
– Клуб „Дар от лозата” с председател Тодор Колев;
– Литературен клуб „Илко Карайчев” с председатели за периода Николай Дялков и Геновева Диманова
Към читалището функционира и Спортно – развлекателен център „Детски свят”.
През изминалите години Театър на комедията „Велко Кънев“ с режисьор Вълчо Янев постави постановката „Нашенци” по Чудомир. Награда за най-добра мъжка поддържаща роля получи Петко Ятакчиев за ролята на Тоньо Петака, а Таня Карапачова – Стамова бе удостоена с награда за най- добра поддържаща женска роля за ролите на Минка, Янка и Бабата.
В края на 2015 година Театърът на комедията „Велко Кънев” участва в турне в Македония, където изнесе два спектакъла в градовете Крива Паланка и Демир Капия.
През 2016 година награда за най-добра главна женска роля бе присъдена на Силвия Демерджиева за ролята на госпожа Министершата, а Стамо Стамов получи приз за най-добра поддържаща мъжка роля за ролите на Чедо и Йово в спектакъла „Госпожа Министершата“ от Бранислав Нушич. Награда на името на Илко Карайчев за театрално постоянство и всеотдайност получи Михо Желев.
През сезон 2016/ 2017 година театърът постави постановката „Добрият доктор” по Нийл Саймън. Награда за най-добра поддържаща мъжка роля получиха Димитър Куманов за ролята на разказвача и Ангел Стамов за ролята на момчето, а Силвия Демерджиева бе удостоена с отличие за най- добра поддържаща женска роля за ролята на Мерчуткина.
Награда на името на Илко Карайчев за театрално постоянство и всеотдайност, осигурена от семейство Карайчеви, бе присъдена на Йорданка Браянова. За театрално постоянство и всеотдайност, осигурена от Министерството на културата, получи театърът на комедията „Велко Кънев“.
През 2017 година съставът гостува в Турция, където изнесе спектакъл в град Люлебургаз.
На 27 април тополовградските театрали бяха специални гости на ХХ юбилейно издание на Националния куклено-театрален фестивал с международно участие в Ямбол „Михаил Лъкатник“, а на 1 май гостува на град Черноморец.
Театърът на комедията имаше спектакли на 5 април в Дома на културата „Средец“ – София, на 6-ти в Димитровград, Сърбия, а на 7 април в град Бела Паланка.
През 2018 година награда за най-добра главна мъжка роля бе присъдена на Стамо Стамов за ролята на Стоян, а награда за най-добра поддържаща мъжка роля получи Петко Браянов за Иван от спектакъла „Женско царство“.
Димитър Куманов бе удостоен с наградата на името на Илко Карайчев.
Тази година Театърът на комедията представи постановката „Женско царство“ в град Болярово и в Пловдив.
На 13 октомври по покана на кмета на Община Люлебургаз театърът гостува на турския град, където бе удостоен с вниманието на Мюзеян Узунова, консул в Генералното консулство на Република България в Одрин.

Мъжка вокална група:

Изключително високо професионално ниво на своите изпълнения поддържа мъжката вокална група (МВГ), групата за стари градски песни „Авролева” и солистите Тодор Николов и Васил Белев.
През 2015 година МВГ завоюва Специалната награда в Националния фестивал за стара градска песен „Красив роман е любовта” в Созопол, а Тодор Николов спечели ІІ място с индивидуалното си участие. За радост МВГ се включиха нови участници. В същото време от участие в групата се отказаха голяма част от утвърдени изпълнители.
През 2016 година групата и солистите Тодор Николов и Васил Белев бяха удостоени с първите награди на фестивала „Ямболска есен“.
През 2017 година МВГ завоюва Втора награда във фестивал на старата градска песен “С мечти и блянове крилати…”. в град Сопот, Васил Белев и Тодор Николов бяха отличени с първа награда за индивидуално изпълнение. Запомнящо се бе участието на групата в церемонията за удостояване със званието „Почетен гражданин на град Тополовград“ големия български актьор Васил Михайлов.
2018 година бе повече от успешна за вокална формация. На фестивалът на старата градска и шлагерна песен „Полъх от минали мечти” – Чепеларе групата завоюва ІІ място, а награда за най- добър съпровод получиха музикантите Стойчо Чобанов и Георги Стойчев.
Участниците в Групата, придружени от Маргарита Георгиева, зам-кмета на община Тополовград, от Красимира Ятакчиева – началник отдел „Хуманитарни и социални дейности“ и Трифон Ламбов- председател на читалището бяха специални гости на Националните хайдушки празници „Капитан Петко войвода“ в град Чепеларе.
На 13 октомври МВГ в XIII Национален празник на старата градска песен „Ямболска есен – 2018“, от където се завърнаха с Голямата награда, с награда за авторска песен „Мъжка молитва“ /текст Добри Денков, музика Георги Киров/, награда за съпровод на Стойчо Чобанов и Георги Стойчев, първо място за индивидуален изпълнител на Васил Белев и Трето място на Тодор Николов.
И през отчетния период Група „Авролева” и дамския хор при читалището бяха домакини на Празника на старата градска песен „В градината на моята душа”, който се превърна в празник на приятелството и любовта към песенното изкуство. Особено очарование на събитието добавиха индивидуалните и групови изпълнения на малките изпълнители от детска вокална група „Кокетки“ с ръководител Людмила Янева.
Славата на песенното изкуство разнасят певицини от дамския хор с ръководител Стойчо Чобанов, чиито участия във всички читалищни и общински прояви винаги са съпроводени с добрата емоция на публиката, която ги слуша.
Трябва да се отбележи достойното участие на състава във всички съвместни прояви с клуб на пенсионера „Топола”, с председател Керанка Кукучева, които всяка година очароват публиката със своите изпълнения не само на Тополовград, но е на съседните общини.

Сакар нюз
От Сакар нюз декември 1, 2018 12:18
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама