Само двама в с. Устрем спасяваха кръста на Йордановден

Стоян Тонев
От Стоян Тонев януари 10, 2020 10:59

Само двама в с. Устрем  спасяваха кръста на  Йордановден

Седмокласникът Христиан Христов от местното ОУ „Иван Вазов“ успя първи да стигне до кръста и да го извади от водата на Йордановден в с. Устрем. Той се надпреварваше единствено със своя връстник, 13-годишния Асен Асенов.
В безснежния и студен ден, празникът в селото на Богоявление в най-голямото село в община Тополовград започна с тържествен камбанен звън и шествие от църквата „Св. Димитър Солунски” до местността Топлика. То бе предвождано от архимандрит Амвросий.
В шествието се включи и кметът на селото Христо Илчев – основният организатор на събитието. След преминаването на разстоянието от църквата до Топлика започна и ритуалът по хвърлянето на кръста. Свещеникът отслужи водосвет в съслужие със сестра Серафима от манастира „Света Троица“.
Хвърлянето на кръста във водата на малкия басейн с извираща топла вода с нетърпение очакваха двамата смелчаци от селото, които стоически издържаха на водосвета полуголи, готови за скачане във водата. Когато кръстът пое пътя към водите на малкия басейн, най-съобразителен и бърз се оказа Христиан Христов , който вдигна тържествуващо уловената от него християнска светиня.
След ритуала момчетата, участвали в спасяването на кръста, обикаляха с него домовете на хората в селото, за да получат дарове за спасяването му, след което той бе върнат в църквата. Много от присъствалите на ритуала се редиха пред казана със светената вода, за да си вземат в къщи за здраве през годината.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев януари 10, 2020 10:59
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама