Само двама в с. Устрем спасяваха кръста на Йордановден

Стоян Тонев
От Стоян Тонев януари 10, 2020 10:59

Само двама в с. Устрем  спасяваха кръста на  Йордановден

Седмокласникът Христиан Христов от местното ОУ „Иван Вазов“ успя първи да стигне до кръста и да го извади от водата на Йордановден в с. Устрем. Той се надпреварваше единствено със своя връстник, 13-годишния Асен Асенов.
В безснежния и студен ден, празникът в селото на Богоявление в най-голямото село в община Тополовград започна с тържествен камбанен звън и шествие от църквата „Св. Димитър Солунски” до местността Топлика. То бе предвождано от архимандрит Амвросий.
В шествието се включи и кметът на селото Христо Илчев – основният организатор на събитието. След преминаването на разстоянието от църквата до Топлика започна и ритуалът по хвърлянето на кръста. Свещеникът отслужи водосвет в съслужие със сестра Серафима от манастира „Света Троица“.
Хвърлянето на кръста във водата на малкия басейн с извираща топла вода с нетърпение очакваха двамата смелчаци от селото, които стоически издържаха на водосвета полуголи, готови за скачане във водата. Когато кръстът пое пътя към водите на малкия басейн, най-съобразителен и бърз се оказа Христиан Христов , който вдигна тържествуващо уловената от него християнска светиня.
След ритуала момчетата, участвали в спасяването на кръста, обикаляха с него домовете на хората в селото, за да получат дарове за спасяването му, след което той бе върнат в църквата. Много от присъствалите на ритуала се редиха пред казана със светената вода, за да си вземат в къщи за здраве през годината.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев януари 10, 2020 10:59
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.