Съборът в с. Устрем ще се проведе след Димитровден

Стоян Тонев
От Стоян Тонев октомври 20, 2018 14:44

Съборът в с. Устрем ще се проведе  след Димитровден

Традиционният Димитровденски събор в село Устрем тази година ще бъде на 27 октомври – събота, един ден след  християнския празник. Както увери кметът Христо Илчев, са се постарали да подготвят разнообразна програма за жителите и гостите на селото. Тя ще започне в 11:00 часа с традиционната вече футболна среща на стадиона, между ветерани и младежи за наградата на кмета, която е 300 лв.
Според участници в тези срещи, всяка година става все по-интересно и все повече ветерани идват специално за мача и за вечерта на банкета, защото спомените от някогашните напрегнати и интересни футболни срещи и случки в тях са достатъчни, за да се изкара забавно и весело чак до сутринта.
От 13:30 часа в центъра на селото започва празничният концерт на оркестър „Настроение” от Раднево, с ръководител устремеца Атанас Лимберов и солист съпругата му Милена Лимберова. Тържественото откриване и официалните приветствия и поздравления към жители и гости на Устрем ще бъдат от 15:30 часа, пак на същия площад.
Във втората част на концертната програма, освен оркестър „Настроение”, ще участват Мажоретният състав „Сияйни звезди” от Тополовградското читалище, с ръководител Йовка Дионисова – Маркова и женска фолклорна група при читалище „Пробуда”, с ръководител Пенка Загорчева.
Програмата ще завърши в 18:30 часа с празнична заря, а след това идва времето за гостуването по домовете на домакините от селото.
На другия ден, 28 октомври, неделя, тук очакват на посещение Агатополския епископ Йеротей, на когото от кметството в селото са отправили специална покана. Повод за това е освен Димитровден и традиционния събор, е желанието на много устремци да дадат курбан за здраве и живот този ден.
Негово Високопреосвещенство (НВП) се очаква първо да отслужи Божествена света литургия в местния храм „Свети Димитър Солунски” и след това да освети курбана.
До редакционното приключване на вестника все още не беше потвърдено дали владиката ще посети селото.
Агатополския епископ Йеротей беше гост и преди година в Устрем, когато в местния храм извърши Свето кръщение на около 80 човека от Устрем и Мрамор, а намерение за ново такова мащабно свято дело отново има в Устрем, като предстои да разберем кога ще стане това.

Все още не е сигурно дали Архангеловския събор в село Мрамор ще се проведе. Кметът на селото Васил Василев каза пред представителя на вестника, че все още не е взел решение дали той ще се състои.
В продължение на десетина години мраморци бяха свикнали със събора и го очакваха с нетърпение, за да се видят с роднини, близки, приятели и други гости.

 

Стоян Тонев
От Стоян Тонев октомври 20, 2018 14:44
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.