Съборът в с. Устрем ще се проведе след Димитровден

Стоян Тонев
От Стоян Тонев октомври 20, 2018 14:44

Традиционният Димитровденски събор в село Устрем тази година ще бъде на 27 октомври – събота, един ден след  християнския празник. Както увери кметът Христо Илчев, са се постарали да подготвят разнообразна програма за жителите и гостите на селото. Тя ще започне в 11:00 часа с традиционната вече футболна среща на стадиона, между ветерани и младежи за наградата на кмета, която е 300 лв.
Според участници в тези срещи, всяка година става все по-интересно и все повече ветерани идват специално за мача и за вечерта на банкета, защото спомените от някогашните напрегнати и интересни футболни срещи и случки в тях са достатъчни, за да се изкара забавно и весело чак до сутринта.
От 13:30 часа в центъра на селото започва празничният концерт на оркестър „Настроение” от Раднево, с ръководител устремеца Атанас Лимберов и солист съпругата му Милена Лимберова. Тържественото откриване и официалните приветствия и поздравления към жители и гости на Устрем ще бъдат от 15:30 часа, пак на същия площад.
Във втората част на концертната програма, освен оркестър „Настроение”, ще участват Мажоретният състав „Сияйни звезди” от Тополовградското читалище, с ръководител Йовка Дионисова – Маркова и женска фолклорна група при читалище „Пробуда”, с ръководител Пенка Загорчева.
Програмата ще завърши в 18:30 часа с празнична заря, а след това идва времето за гостуването по домовете на домакините от селото.
На другия ден, 28 октомври, неделя, тук очакват на посещение Агатополския епископ Йеротей, на когото от кметството в селото са отправили специална покана. Повод за това е освен Димитровден и традиционния събор, е желанието на много устремци да дадат курбан за здраве и живот този ден.
Негово Високопреосвещенство (НВП) се очаква първо да отслужи Божествена света литургия в местния храм „Свети Димитър Солунски” и след това да освети курбана.
До редакционното приключване на вестника все още не беше потвърдено дали владиката ще посети селото.
Агатополския епископ Йеротей беше гост и преди година в Устрем, когато в местния храм извърши Свето кръщение на около 80 човека от Устрем и Мрамор, а намерение за ново такова мащабно свято дело отново има в Устрем, като предстои да разберем кога ще стане това.

Все още не е сигурно дали Архангеловския събор в село Мрамор ще се проведе. Кметът на селото Васил Василев каза пред представителя на вестника, че все още не е взел решение дали той ще се състои.
В продължение на десетина години мраморци бяха свикнали със събора и го очакваха с нетърпение, за да се видят с роднини, близки, приятели и други гости.

 

Стоян Тонев
От Стоян Тонев октомври 20, 2018 14:44
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама