Съборът в с. Синапово тази година ще бъде в памет на кмета

Стоян Тонев
От Стоян Тонев юли 28, 2019 17:11

Съборът в с. Синапово тази  година ще бъде в памет на кмета

Мария Караиванова, кмет на с. Синапово от 2011 г., си отиде от този свят на 18 юли, на 62 г. Това стана само две седмици преди традиционния Илинденски събор в селото.
Жителите на селото, роднините и най-вече хората, които я познаваха, искрено съжаляват за загубата й.
Вечна й памет на тази добра, трудолюбива, отзивчива жена, много добър човек и управленец.
Скръбната вест постави пред местните хора дилемата дали да се проведе, или не традиционният Илинденски събор в селото. Той се организира винаги на 1 и 2 август, независимо в какви дни от седмицата се падат те. Накрая местното общество реши това да стане и да бъде посветено и в памет на кмета Мария Караиванова. Така че събор в началото на август в селото ще има.
Програмата му ще бъде скромна, като освен традиционните сергии, се предвижда вечерта на 1 август от 20:00 часа на площада да има концертна програма на оркестър „Мечта“ от Хасково.
Смъртта на кмета на селото породи казус, свързан с прилагането на Изборния кодекс или по-точно на ЗМСМА /Закона за местното самоуправление и местната администрация/. Там, в чл. 42, ал. 1, т. 13, е казано, че пълномощията на кмет на населено място се прекратяват при смърт, а в чл. 42, ал. 7 е уточнено, че когато след прекратяване на пълномощията на кмет до края на мандата остава по-малко от година, частични избори не се произвеждат. Общинския съвет избира временно изпълняващ длъжността до полагане на клетва от новоизбрания кмет. Изпълнявайки законите Кмета на общината вече е уведомил ОИК /Общинската избирателна комисия/ за настъпилата ситуация и за прекратяване на пълномощията на кмета на Синапово. Престои на следващото заседание на ОбС да се избере временно изпълняващ длъжността кмет на с. Синапово.

снимка: Архив

Стоян Тонев
От Стоян Тонев юли 28, 2019 17:11
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 258 401 преглеждания