С концерт отбелязват 145 години на читалище „Дружба – 1870” – Харманли

Сакар нюз
От Сакар нюз март 31, 2015 08:05

С концерт отбелязват 145 години на читалище „Дружба – 1870” – Харманли

Самодейци от читалище „Дружба -1870“ – Харманли ще представят концерт по случай 145-годишнината на културната институция. Той ще се състои на 3 април, петък, от 18.00 ч.

То е създадено в началото на 70-те години на XIX век, под влияние на Нестор Марков и Петко Р. Славейков. Първото му име е „Братолюбие”. Главната му задача е да разпространява полезни знания и оформя национално самосъзнание. Заможни и прозорливи българи подаряват книги и списания, които се съхраняват в специален библиотечен шкаф, в стая на училището. Организирани са седянки, сказки, литературни четения, театрални представления.

Първата постановка е „Многострадалната Геновева”/1887 г./.

През 1899 г. читалището приема името „Дружба”.

Висшият читалищен съюз определя работата на читалището като първа в страната за 1938 г. През същата година се закупува киномашина, а киноизкуството оказва огромно влияние върху духовния живот на града.

Лиляна Добрева създава народен хор, който става национален първенец през 1954 и 1955 година. Сформира се и танцов състав.

През 1962 г. се открива красивата, превърнала се в емблема на града, читалищна сграда.

Работят два театрални колектива, реализират се не отделни постановки, а цели театрални сезони.

Под режисурата на Михаил Тошев репертоарът се усложнява, на харманлийска сцена гастролира самият Константин Кисимов.

Хор „Славей” разгръща възможностите си под ръководството на талантливите диригенти: Никола Илиев, Георги Русев, Руси Шишманов, лауреат е на V-ти и VI-ти републикански фестивал.

Забележителни са успехите на АНПТ ”Хорищенци„ под ръководството на Атанас Николов „Заслужил деятел на културата”.

ВИС ”Славяни” става национално разпознаваем, а фондът на библиотеката нараства на 58 521тома.

Цялостната дейност на НЧ ”Дружба” може да се изрази с няколко факта: през 1965 г. то получава званието „Образцово”, през 1970 г. е наградено с орден „Кирил и Методий”-I-ва степен, същият орден, орден „Кирил и Методий”-II-ра степен през 1980г. получава АНПТ ”Хорищенци”, а театралният състав, орден „Кирил и Методий „ –III –та степен. Званието „Представителен„ получават АНПТ ”Хорищенци” и ВИГ ”Славяни”.

И днес читалището осъществява разнообразна дейност, твори богата история. Гордост за институцията е Международният хоров фестивал „Хармония“, три са рок-групите в момента, има Детски хор, Детска вокална група и Група за народни песни са други успешни колективи. Продължава живота на ансамбъл ”Хорищенци”, КВИГ ”Славей” е желан участник на фестивали и концерти и е една от трите най-добри формации в България.

СМТ ”Ритъм” е вълнуващо преживяване за много деца.

Изобразително изкуство, хип-хоп, пиано, акордеон, китара са част от школите към читалището. Фондът на библиотеката съхранява впечатляващо книжовно богатство – над 70 000 тома литература от всички области на знанието и 16-сет периодични издания.

Само преди дни читалището спечели престижна награда за дейността си.

Сакар нюз
От Сакар нюз март 31, 2015 08:05
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама