С концерт отбелязват 145 години на читалище „Дружба – 1870” – Харманли

Сакар нюз
От Сакар нюз март 31, 2015 08:05

С концерт отбелязват 145 години на читалище „Дружба – 1870” – Харманли

Акценти

  • В началото културната институция се е казвала "Братолюбие"

Свързани публикации

Самодейци от читалище „Дружба -1870“ – Харманли ще представят концерт по случай 145-годишнината на културната институция. Той ще се състои на 3 април, петък, от 18.00 ч.

То е създадено в началото на 70-те години на XIX век, под влияние на Нестор Марков и Петко Р. Славейков. Първото му име е „Братолюбие”. Главната му задача е да разпространява полезни знания и оформя национално самосъзнание. Заможни и прозорливи българи подаряват книги и списания, които се съхраняват в специален библиотечен шкаф, в стая на училището. Организирани са седянки, сказки, литературни четения, театрални представления.

Първата постановка е „Многострадалната Геновева”/1887 г./.

През 1899 г. читалището приема името „Дружба”.

Висшият читалищен съюз определя работата на читалището като първа в страната за 1938 г. През същата година се закупува киномашина, а киноизкуството оказва огромно влияние върху духовния живот на града.

Лиляна Добрева създава народен хор, който става национален първенец през 1954 и 1955 година. Сформира се и танцов състав.

През 1962 г. се открива красивата, превърнала се в емблема на града, читалищна сграда.

Работят два театрални колектива, реализират се не отделни постановки, а цели театрални сезони.

Под режисурата на Михаил Тошев репертоарът се усложнява, на харманлийска сцена гастролира самият Константин Кисимов.

Хор „Славей” разгръща възможностите си под ръководството на талантливите диригенти: Никола Илиев, Георги Русев, Руси Шишманов, лауреат е на V-ти и VI-ти републикански фестивал.

Забележителни са успехите на АНПТ ”Хорищенци„ под ръководството на Атанас Николов „Заслужил деятел на културата”.

ВИС ”Славяни” става национално разпознаваем, а фондът на библиотеката нараства на 58 521тома.

Цялостната дейност на НЧ ”Дружба” може да се изрази с няколко факта: през 1965 г. то получава званието „Образцово”, през 1970 г. е наградено с орден „Кирил и Методий”-I-ва степен, същият орден, орден „Кирил и Методий”-II-ра степен през 1980г. получава АНПТ ”Хорищенци”, а театралният състав, орден „Кирил и Методий „ –III –та степен. Званието „Представителен„ получават АНПТ ”Хорищенци” и ВИГ ”Славяни”.

И днес читалището осъществява разнообразна дейност, твори богата история. Гордост за институцията е Международният хоров фестивал „Хармония“, три са рок-групите в момента, има Детски хор, Детска вокална група и Група за народни песни са други успешни колективи. Продължава живота на ансамбъл ”Хорищенци”, КВИГ ”Славей” е желан участник на фестивали и концерти и е една от трите най-добри формации в България.

СМТ ”Ритъм” е вълнуващо преживяване за много деца.

Изобразително изкуство, хип-хоп, пиано, акордеон, китара са част от школите към читалището. Фондът на библиотеката съхранява впечатляващо книжовно богатство – над 70 000 тома литература от всички области на знанието и 16-сет периодични издания.

Само преди дни читалището спечели престижна награда за дейността си.

Сакар нюз
От Сакар нюз март 31, 2015 08:05
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.