С изложба и дефиле на народни носии стартираха празниците в Харманли

Ива Вангелова
От Ива Вангелова април 22, 2019 10:20

С изложба и дефиле на народни носии стартираха празниците в Харманли

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, #15/144 19-25 април 2019 г.

Свързани публикации

Тематичната етнографска изложба „Традиционното народно облекло в Харманли и региона“ даде официален старт на програма за Празника на града. Тя се проведе на 11 април в Изложбената зала на Културния център и бе дело на Историческия музей – Харманли. Представена бе от главния уредник на отдел „Етнография“ – Татяна Димитрова.
Културното събитие бе съпроводено и от дефиле на автентичните народни носии от региона. Свои народни костюми, наследство от прародители, представиха възпитаници от училищата НУ „Алеко Константинов“, ОУ „Иван Вазов“, СУ „Неофит Рилски“, НУ „Отец Паисий“ и ПГЕТ „Захари Стоянов“.
Притежатели на автентична носия също имаха възможност да се включат в дефилето, като по този начин показаха, че традициите са живи.
Публиката отблизо разгледа традиционните народни шевици, присъщи за близките села, сред които Българин, Овчарово, Иваново, Лешниково, Черепово, Бисер, Черна могила, Надежден и други. Беше представена традиционна сватбена носия, както и такива на повече от 100 години.
На своеобразния празник на харманлийските носии присъстващите успяха да се запознаят със символиката и силата на народното облеклото – съвкупност от вековна история, бит и култура.
Танцът „Две невести“, представен от танцов състав „Алековци“ при НУ „Алеко Константинов“, с ръководител Наталия Василева, беше завършекът на събитието.

Ива Вангелова
От Ива Вангелова април 22, 2019 10:20
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.