С културни и спортни прояви в Свиленград отбелязаха Трети март

Сакар нюз
От Сакар нюз март 5, 2018 10:46

С културни и спортни прояви в Свиленград отбелязаха Трети март

Акценти

  • На 5 март от 10.00 ч. в Спортната зала ще се играе турнир по бадминтон за купа "3-ти март".

Свързани публикации

С няколко културни прояви и спорни състезания бе отбелязан националния празник и 140-та годишнина от Освобождението в Свиленград .На площад „5 октомври” на 3 март в тържеството се включиха много жители и гости на града
Присъстващите аплодираха изпълненията на представителния духов оркестър „Костадин Манов”, с диригент Васил Василев, танцьорите от състав „Илинден”, детски танцов състав „Свиленче” с хореорграф Галина Христова, и децата от школата по актьорско майсторство към НЧ „Просвета – 1870”.
В словото си пред събралите се, уредникът от Историческия музей на Свиленград д-р Стефан Димитров направи историческа оценка на събитията отпреди 140 години, възвърнали България на картата на света. Той отбеляза, че на 20 януари 1878 година Свиленград е освободен от войската на ген. Струков. Но след Берлинския договор от юли същата година този район е върнат в пределите на османската империя до окончателното освобождение през Балканската война от 1912 година.
Панихида за героите, отдали живота си за свободата на България, отслужиха отец Георги и отец Димитър.
След едноминутно мълчание в памет на борците за национално освобождение бяха поднесени венци и цветя на паметника на героите от войните от община Свиленград.
Веднага след общо-градското тържество в салона на читалище „Просвета – 1870” започна празничен музикално-поетичен спектакъл „България – красиво съществително“, с участието на ученици от СУ „Д-р Петър Берон“.
На спортна площадка „Изгрев” се проведоха финалът и награждаването на традиционния за Свиленград турнир по футбол на малки вратички за купа „3-ти март”. По същото време в Спортна зала – Свиленград се състоя турнир по шахмат за купа „3-ти март“. Още една спортна проява в чест на националния празник ще се проведе на 5 март от 10.00 ч. в Спортната зала, където ще се играе турнир по бадминтон за купа „3-ти март“.
Тържествената програма започна в навечерието на празника, на 2 март от 18.00 ч. с голям празничен концерт. Публиката изпълни салона на НЧ „Просвета – 1870”, за да гледа концерт-спектакъла на хорова школа „Свиленград“ – „Българийо, в сърцата си ни ти!”, с диригент Кирил Търпов, с участието на детски хор при ОУ „Иван Вазов“, фолклорна група „Лъчи от Тракия“, с ръководител Кичка Славова, ученици от СУ „Д-р Петър Берон“.

Сакар нюз
От Сакар нюз март 5, 2018 10:46
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.