С културни и спортни прояви в Свиленград отбелязаха Трети март

Сакар нюз
От Сакар нюз март 5, 2018 10:46

С културни и спортни прояви в Свиленград отбелязаха Трети март

Акценти

  • На 5 март от 10.00 ч. в Спортната зала ще се играе турнир по бадминтон за купа "3-ти март".

Свързани публикации

С няколко културни прояви и спорни състезания бе отбелязан националния празник и 140-та годишнина от Освобождението в Свиленград .На площад „5 октомври” на 3 март в тържеството се включиха много жители и гости на града
Присъстващите аплодираха изпълненията на представителния духов оркестър „Костадин Манов”, с диригент Васил Василев, танцьорите от състав „Илинден”, детски танцов състав „Свиленче” с хореорграф Галина Христова, и децата от школата по актьорско майсторство към НЧ „Просвета – 1870”.
В словото си пред събралите се, уредникът от Историческия музей на Свиленград д-р Стефан Димитров направи историческа оценка на събитията отпреди 140 години, възвърнали България на картата на света. Той отбеляза, че на 20 януари 1878 година Свиленград е освободен от войската на ген. Струков. Но след Берлинския договор от юли същата година този район е върнат в пределите на османската империя до окончателното освобождение през Балканската война от 1912 година.
Панихида за героите, отдали живота си за свободата на България, отслужиха отец Георги и отец Димитър.
След едноминутно мълчание в памет на борците за национално освобождение бяха поднесени венци и цветя на паметника на героите от войните от община Свиленград.
Веднага след общо-градското тържество в салона на читалище „Просвета – 1870” започна празничен музикално-поетичен спектакъл „България – красиво съществително“, с участието на ученици от СУ „Д-р Петър Берон“.
На спортна площадка „Изгрев” се проведоха финалът и награждаването на традиционния за Свиленград турнир по футбол на малки вратички за купа „3-ти март”. По същото време в Спортна зала – Свиленград се състоя турнир по шахмат за купа „3-ти март“. Още една спортна проява в чест на националния празник ще се проведе на 5 март от 10.00 ч. в Спортната зала, където ще се играе турнир по бадминтон за купа „3-ти март“.
Тържествената програма започна в навечерието на празника, на 2 март от 18.00 ч. с голям празничен концерт. Публиката изпълни салона на НЧ „Просвета – 1870”, за да гледа концерт-спектакъла на хорова школа „Свиленград“ – „Българийо, в сърцата си ни ти!”, с диригент Кирил Търпов, с участието на детски хор при ОУ „Иван Вазов“, фолклорна група „Лъчи от Тракия“, с ръководител Кичка Славова, ученици от СУ „Д-р Петър Берон“.

Сакар нюз
От Сакар нюз март 5, 2018 10:46
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 667 754 преглеждания