С Анчо Калоянов може само напред!

Сакар нюз
От Сакар нюз декември 20, 2020 15:22

С Анчо Калоянов може само напред!

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, # 47/931 година XVII, 11 - 17 декември 2020 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Николай Христов

Гостувах на писателя Анчо Калоянов в родното му село Бъзовец в община Две могили точно в Деня на народните будители.
Не само жива легенда, а десетилетия вече народен будител, който не знае умора. Съсредоточен в подготовката на шестата книга от поредицата „Славянското православие”, пак не измени на старото правило да посреща гостите си с професорска баница. След гостуването при любимия на стотици студенти университетски професор, който от 5-6 години е в пенсия и не преподава фолклор във Великотърновския университет, озаглавих моя публикация в социалните мрежи „До Бъзовец и напред”. Анчо Калоянов си остава неуморен български писател и изследовател и като изслушах плановете му за пролетта на следващата година, които включват и посещение на Тополовград, обещах си да съм с него, че да си навестя приятелите от Сакара.
Анчо така разказва за исторически факти и процеси, че за сетен път се убеждавам: От талантливи писатели, които влизат в дълбините на историята, в съдбините на българското слово през средновековието и в недрата на славянското православие, всички четящи могат да научат повече, отколкото от историците! Нищо лично! Въпрос на усещане и на способност да доказваш тезите си.
И за книгата „Див огън” си говорихме. Не го питах има ли представа колко негови някогашни студентки и студенти искат див огън, но отговора го открих в неговия разказ за всичко, което се е случило и не се е случило през тези 3-4 десетилетия между двете последни издания на романа. Дивият огън ходи само там, където могат да го опитомят!
Спомням си, че в разказа на Анчо за събития във Велики Преслав, когато е бил столица на България, стана дума и за необяснени още от науката неща, за книги, за книжовници, за тайна небесна закрила. Затова ще ходим напролет и там – той да търси още, а аз да заснема пътеките му и местата, откъдето изплуват подробности за описаните от писателя събития. А поредицата „Славянското православие“ хвърля нова светлина и преобръща досегашните знания и за мястото на Сакар, Ямбол, Харманли и Тополовградско в съдбовните години на 11-12 в. Анчо Калоянов е категоричен – в петия том има много сериозни негови проучвания, които доказват, че много по на юг от Странджа, Сакар и Ямбол е минавала границата на България. Хората от този край, които са посветени на археологията и историята, са наясно с мястото на областта Загора в историческите събития, в битките на местното население от конкретни селища за отстояване на границите на България. Редно е проучванията да стигнат до повече родолюбиви българи и усещането за родова памет да ни сплотява в трудни времена.
С Анчо наистина може само напред! И чакаме пролетта с тихата надежда, че няма да има никакви щабове, ограничения за срещи и отложени пътувания. Професорът беше любезен да отправи чрез вестника и своите пожелания за хубави празници в навечерието на Рождество Христово и Нова година на някогашните си студенти и на читателите на неговите книги.

Сакар нюз
От Сакар нюз декември 20, 2020 15:22
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама