Рушаща се колона застрашава православен храм от срутване

Милена Митева
От Милена Митева юли 27, 2019 07:22

Рушаща се колона застрашава православен храм от срутване

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, #28/157, 26 юли – 1 август 2019 г.

Свързани публикации

Православният храм в село Орешец „Св. Св. Константин и Елена“ се нуждае спешно от ремонт.
От години той е в окаяно състояние. Покривът и стените тънат в разруха, а дворът е обрасъв в храсти. Възможно е част от храма да се срути, ако не започнат ремонтни дейности по реставрацията му.
Кметът на селото Величка Митева е обезпокоена от този проблем. Жената сподели, че отключва църквата само по празници и лично се грижи за поддръжката й.
В селото са започнали кампания за набиране на средства, но до момента събраната сума е минимална.
Пред „Сакарнюз“ архиерейският наместник отец Живко Петров обясни, че за да бъдат отпуснати средства от вероизповеданието, трябва църковното настоятелство да се събере и да изготви протокол, в който да е описано какви ремонтни дейности се налагат, както и необходимата сума. Няколко месеца по-късно в обратен отговор ще стане ясно дали сумата ще бъде предоставена.
На територията на община Харманли има 18 храма. В три от тях не се проповядва. Те се намират в селата Орешец, Върбово и Овчарово.

История на църквата „Св. Св. Константин и Елена“

Като най-стар паметник за селото от преди Освобождението на България от Османско владичество е сегашната черква „Св. Константин и Елена“, строена през 1870 година. Тя е изградена по стопански начин по инициатива на на Георги Трендафилов /Якчето/.
Той бил заплашван от турската власт и викан в Любимец да се откаже от постройката. Но Трендафилов се отличавал с голямата си упоритост и твърдост и лично ходил в Одрин да се оплаква на гръцкия владика. Последният се намесил и се разрешил строежа на черквата. Тя била построена на местото на малката черквичка „Ай Константинос ки Еленки“, преведено от гръцки език „Свети Константин и Елена“ и върху част от старите гробища, които се намирали сред селото. /Преди това гробищата били преместени на мястото, където се намират сега/.
Според обичая съседните села, като Малко Градище, Белица и др., подарили икони на новата черква. За свещеник бил назначен архимандрит Константин. Селяните изградили помещение, което се използвало за училищна стая. Там свещеникът учил децата на гръцки език.
В 1900 година е била направена камабанарията на черквата по инициатива на Русю Димитров Патяков, баща на Паун Русев, бивш секретар – бирник на селото.
През 1903 – 1908 г. у нас се установява II Стамболийски режим, известен с груби насилия и жестока експлоатация над трудещите се. Българска буржоазия, обхваната от бeсен национализъм и за да отвлече вниманието на народните маси от тежкото му положение, организирала погром над гръцкото население, особено по Причерноморието. При такава обстановка в Орешец пристигнала една делегация от Харманли, състояща се от няколко души, между които и двама свещеници, качени на коне.
Това било през август 1906 г., през най- работния сезон за селяните. Бързо се свикало общоселско събрание в черковния двор. На селяните било предложено черквата да мине под ръководството на българската екзархия. Постигнало се съгласие и още същия ден била изпратена молба до Светия Синод в София. От тогава в храма се въвело черковно-славянско богослужение. Дотогавашният гръцки свещеник Константин Тодоров бил изпратен в митрополията в Ст. Загора за 10 месеца, да изучи черковната служба на черковно-славянски език. До края на живота си /1916 г./ той служил като български свещеник.
До 1906 г. на свещениците се плащало в натура – по 2 крини жито на венчило. Черквата и до сега съществува, но е в много окаяно състояние.
Източник: “Кратка история на Орешец” от К. Калайджиев

Милена Митева
От Милена Митева юли 27, 2019 07:22
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.