Румяна Георгиева: „Трябваше да затворят границите изцяло“

Стоян Тонев
От Стоян Тонев април 21, 2020 11:58

Румяна Георгиева: „Трябваше да затворят границите изцяло“

Представител на ЕТ „Кера Георгиева“ – търговия на едро и дребно
с хранителни стоки

Госпожо Георгиева, какво се случи след въвеждане на извънредното положение /ИП/ на 13 март? Как това се отрази на работата в търговията на едро и дребно във фирмата, която представлявате?
Още в първите дни, дали хората бяха излъгани или сами се излъгаха и заблудиха за извънредното положение, и се забеляза едно масово презапасяване с хранителни стоки. Аз знам какво пазаруват тези хора всеки ден – пакет захар, брашно, други хранителни продукти за максимум до седмица време.
Изведнъж се втурнаха да пазаруват количества, които ще им стигнат за половин – една година. Това все пак премина в рамките на 4-5 дни, но след това пък намаляха силно клиентите като цяло. Това се отрази на стокооборота, приходите. Започна да се чувства и недостигът на средства у хората. Все повече стават тези, които се молят да ги записваме, било до пенсия, заплата или някакъв друг доход, макар че не виждам от къде ще дойде.
Ето вече започнахме втора тетрадка със записване. /показва я/. Това разбирам, че е положението и при другите колеги от разговори с тях. Силно при нас намаля и търговията на едро – не работят заведенията, намаля търсенето. По същото време и стоките започнаха да идват с нови цени – брашното с 30% по-скъпо, захарта с от 10 до 15% и т.н. А в същото това време започнаха да падат цените на горивата и къде е цялата логика в тази работа, ако можеш разбери. Чудя се как още не се е вдигнала цената на хляба.

Как възприемате като цяло въвежданите и променяните постоянно мерки за борба срещу разпространението на коронавируса?
Каквито и да са те, ние ги спазваме, но за мен те не бяха правилно започнати. Най-напред трябваше да затворят границите. Никой да не може да влиза или излиза от страната. Кой където се е хванал, там да стои, освен в недай си боже тежки случаи. Не ми стана ясно защо изцяло затвориха заведенията, които в голямата си част ще пострадат икономически, финансово. Според мен трябваше да се въведе някакъв допълнителен режим за тях – редуциране на местата, намаляване на половина или повече с указания как точно да се работи при спазване на мерките.
Повечето от тези заведения разчитат само на това, цели семейства са заети и разчитат на тях. Повечето имат и заеми, отделно другите задължения. С нещо реално да им помогна държавата, защото това 60/40 така и не сработи. Защо и как се случи всичко това не знам, но сигурно има и нещо, което вероятно никога няма да разберем – някаква голяма световна игра.
Ако бяха затворили границите и да кажат примерно този ресторант от 40 места може да работи само с 10 при спазване на мерките или от 140 места на 40 и т.н, то всеки ще прецени дали може така. Но това все пак е някаква възможност.
А сега какво – хората на борсата и колко и докога ще издържи така и държавата. Има хора, които и сами си затвориха обектите, прецениха, че е по-добре така, отколкото да зареждат и след това да изхвърлят стока, плодове, зеленчуци.

Как виждате от така да се каже нивото на обикновения, средностатистически търговец, бизнесмен и човек изхода от положението. Какво трябва лека – полека да се прави, за да се тръгне и стигне към нормализация?
Трябва да започне отпускане на мерките и да започнат малко по-малко да работят предприятия, фирми, заведения, пазари и всичко, което формира икономиката и доходите на хората. Ето „Язаки“ не работи, една част от обектите в ”Марица Изток” като цяло и това веднага удари търговските обекти в общината, които работят с ваучери на техните работници.
Цели семейства на практика останаха без работа и доходи и не се знае докога ще продължи това положение. Но и след неговото премахване нещата никак няма да са по-лесни, ще трябва много време икономиката и всичко, свързано с нея, да заработи както трябва.
Споменах, че спазваме всички заповеди, наредби, мерки, макар че с много от тях не сме съгласни. Някои пък са направо объркващи и противоречиви: маските са задължителни, после не са, още по-после пак стават задължителни; затваряме кафе автоматите, след два дена ги отваряме; разрешаваме пазарите, затваряме ги и т.н. На ден по три пъти променят някои неща.
Според мен горе в щаба /НОЩ/ нямат единно мнение и най-напред те трябва да се разберат вътре в него. Най-много страда народът и ние търговци, производители и т.нар. малък и среден бизнес, а това няма как да не рефлектира върху държавата като цяло – икономически и за хората. А повечето и в бизнеса, и в семействата са със заеми. Как ще ги изплащат? Предлагат им безлихвени кредити, но нали и те трябва да се връщат.
Положението няма да се оправи скоро, ще трябват поне 3-4 години, ако не дойде някакво друго извънредно положение. Ето, чу се, че в Китай вирусът повтарял, така чухме, колко е вярно, не знам. Дано наистина да отмине всичко, свързано с този Ковид – 19 и всичко произтичащо от него, и нещата да се успокоят и нормализират. Дано по-малко хора да загубят живота си и повечето да запазят здравето си, нервите и спокойствието и съществуването си.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев април 21, 2020 11:58
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама