„Розите на България“ събра танцуващи хо̀ра по площадите

Ива Вангелова
От Ива Вангелова май 20, 2018 06:28

„Розите на България“ събра  танцуващи хо̀ра по площадите

Празнично хоро се изви в подкрепа на инициативата „Розите на България“. На него в Деня на Светите равноапостоли Кирил и Методий, 11 май, в Харманли се хванаха родители, ученици и учители от всички училища. Под звуците на емблематичната “Празнична сюита“ площад „Възраждане“ се изпълни с танцуващи млади хо̀ра.
Някои от участниците бяха облечени с народни носии, а други в бели тениски с националния трикольор.
Ученици и преподаватели от ПГЕТ „Захари Стоянов“ – Харманли, също играха на “Празнична сюита”, но в двора на училището си.
По този начин Градът на Белоногата стана част от каузата за обединение на всички българи по света в Деня на Светите братя Кирил и Методий.
Ивайловградчани също се присъединиха към инициативата. Възпитаниците на училищата СУ „Христо Ботев” – Ивайловград, и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – с. Железино, заедно с учителите си извиха кръшно хоро.
„Розите на България“ е организирана от Министерството на образованието и науката, съвместно с българските общности зад граница, с участието на организации, към които функционират български неделни училища в чужбина. Изразява се в организирането навсякъде в страната, деца, учители и родители да изпълняват заедно право хоро.

Идеята за инициативата на МОН в Деня на Светите братя Кирил и Методий е десетки хиляди българи на пет континента да се обединят от българските традиции и култура, за да извият красиво българско хоро.
„Розите на България“ е първото по рода си честване, посветено на българския език, на българската азбука и култура, както и на българите по света.

Ива Вангелова
От Ива Вангелова май 20, 2018 06:28
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.