„Розите на България“ събра танцуващи хо̀ра по площадите

Ива Вангелова
От Ива Вангелова май 20, 2018 06:28

„Розите на България“ събра  танцуващи хо̀ра по площадите

Празнично хоро се изви в подкрепа на инициативата „Розите на България“. На него в Деня на Светите равноапостоли Кирил и Методий, 11 май, в Харманли се хванаха родители, ученици и учители от всички училища. Под звуците на емблематичната “Празнична сюита“ площад „Възраждане“ се изпълни с танцуващи млади хо̀ра.
Някои от участниците бяха облечени с народни носии, а други в бели тениски с националния трикольор.
Ученици и преподаватели от ПГЕТ „Захари Стоянов“ – Харманли, също играха на “Празнична сюита”, но в двора на училището си.
По този начин Градът на Белоногата стана част от каузата за обединение на всички българи по света в Деня на Светите братя Кирил и Методий.
Ивайловградчани също се присъединиха към инициативата. Възпитаниците на училищата СУ „Христо Ботев” – Ивайловград, и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – с. Железино, заедно с учителите си извиха кръшно хоро.
„Розите на България“ е организирана от Министерството на образованието и науката, съвместно с българските общности зад граница, с участието на организации, към които функционират български неделни училища в чужбина. Изразява се в организирането навсякъде в страната, деца, учители и родители да изпълняват заедно право хоро.

Идеята за инициативата на МОН в Деня на Светите братя Кирил и Методий е десетки хиляди българи на пет континента да се обединят от българските традиции и култура, за да извият красиво българско хоро.
„Розите на България“ е първото по рода си честване, посветено на българския език, на българската азбука и култура, както и на българите по света.

Ива Вангелова
От Ива Вангелова май 20, 2018 06:28
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама