Резултатите след втория тур на местните избори

Стоян Тонев
От Стоян Тонев ноември 9, 2015 07:13

Резултатите след втория тур на местните избори

Официалната част от предизборната кампания, продължила близо 40 дни, вече приключи. Ясно е всичко – победители, загубили, радостните и разочарованите. За избраните започва работата, за да оправдаят доверието, за загубилите – кампанията за следващите, след четири години избори. Ето какви резултати се получиха в община Тополовград след втория тур на местните избори.
За кмет на общината от общо 10 398 регистрирани по постоянен и настоящ адрес избиратели, гласуваха 7 255, а избирателната активност достигна 66%.
Недействителни бяха 335 бюлетини, за разпределение останаха 6 920 гласа.
За кмет на общината за втори пореден мандат бе избран Божин Божинов от местна коалиция „Възраждане”, който получи 4 398 гласа или 63.55% от общия брой.
Втори остана Васил Сяров от ГЕРБ с 2 522 гласа или 36.45% от общия брой действителни гласове. Двамата останали за втория тур кандидати вдигнаха общия брой на избирателите дали доверието си за тях спрямо резултатите от гласуването на
25 октомври. Тогава Божинов получи 3 589 гласа , а Сяров
1 653. И на втория тур Божинов е вдигнал резултата си с 809 гласа, а Сяров с малко повече – 869 гласа, т. е допълнително получените на 1 ноември гласове са се разпределили почти по равно между двамата останали кандидати.
При изборите за кметове на някои населени места, които не бяха избрали свой управник на първи тур, се получи следното:
В с. Българска поляна кмет стана досегашният кметски наместник Станка Стратиева от МК „Възраждане”, в с. Мрамор за кмет бе избран досегашният Васил Василев от МК „ЗА” община Тополовград, в с. Устрем доверието получи Христо Илчев от ГЕРБ, новоизбран, но бил кмет два мандата от 2003 до 2011 г., в с. Радовец за първи път кмет стана Христина Маврева от МК „ЗА” община Тополовград, докато в с. Синапово за втори пореден мандат кмет остана Мария Караиванова от ГЕРБ.
В с. Орлов дол пък своя четвърти пореден мандат спечели Красимир Андронов от МК „Възраждане”.
Равносметката в цифри: В изборите за местна власт в общината бяха регистрирани 9 партии и коалиции. Издигнати бяха 5 кандидати за кмет на общината, общо 73 кандидати за общински съветници и общо 45 кандидати за селски кметове. МК „Възраждане” спечели кмет на общината – Божин Божинов. В новия ОбС коалицията ще разполага с група от 7 съветника, най-много, но не достатъчно за мнозинство, кметове на селата Българска поляна, Орлов дол, Капитан Петко войвода и Срем. ПП „ГЕРБ” – 5 общински съветника и кметове на селата: Устрем, Княжево и Синапово.
МК „ЗА” община Тополовград” – 3 общински съветника и кметове на селата: Хлябово, Орешник, Мрамор и Радовец. АБВ – 1 общински съветник и НФСБ също 1. Това са хората, които ще водят цялостния живот на общината през следващите четири години.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев ноември 9, 2015 07:13
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама