Рев на резачки и удари от брадви огласят Тополовград

Стоян Тонев
От Стоян Тонев октомври 23, 2018 08:00

Рев на резачки и удари от брадви огласят Тополовград

Всеки ден в Тополовград се чува рева на моторни триони и удари от брадви. По това се разбира, че жителите се готвят за предстоящите студени дни.
Обикновено това се извършва от млади мъже и момчета, срещу заплащане, като много от тях вече са се специализирали в тази дейност и дори работят заедно. Рязането върви около 5 лв. за кубик, а цепенето – от 4 до 5 лв. Един от най-търсените резачи на дърва в Тополовград и околните села е Павлин Парасков, който е известен с бързото и качествено рязане на дървата за огрев
Към началото на седмицата записаните за дърва в Държавно ловно стопанство (ДЛС), Тополовград, са около 1 100, като изпълнените заявки са около половината. Един пространствен кубик дърва за огрев от вида дъб в ДЛС се продава за цена от 48 лв. с ДДС.
Едновременно с това – стопанството усилено върви добивът и продажбата на дърва.
Основно в община Тополовград отоплението е на твърдото гориво, най-вече дърва за огрев, с които се отопляват над 90% от хората в населените места на общината, като в селата процентът стига и до 100. Другите възможности са въглища, пелети и ел. енергия, но те са сравнително слабо застъпени в общината.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев октомври 23, 2018 08:00
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 445 930 преглеждания