Рев на резачки и удари от брадви огласят Тополовград

Стоян Тонев
От Стоян Тонев октомври 23, 2018 08:00

Рев на резачки и удари от брадви огласят Тополовград

Всеки ден в Тополовград се чува рева на моторни триони и удари от брадви. По това се разбира, че жителите се готвят за предстоящите студени дни.
Обикновено това се извършва от млади мъже и момчета, срещу заплащане, като много от тях вече са се специализирали в тази дейност и дори работят заедно. Рязането върви около 5 лв. за кубик, а цепенето – от 4 до 5 лв. Един от най-търсените резачи на дърва в Тополовград и околните села е Павлин Парасков, който е известен с бързото и качествено рязане на дървата за огрев
Към началото на седмицата записаните за дърва в Държавно ловно стопанство (ДЛС), Тополовград, са около 1 100, като изпълнените заявки са около половината. Един пространствен кубик дърва за огрев от вида дъб в ДЛС се продава за цена от 48 лв. с ДДС.
Едновременно с това – стопанството усилено върви добивът и продажбата на дърва.
Основно в община Тополовград отоплението е на твърдото гориво, най-вече дърва за огрев, с които се отопляват над 90% от хората в населените места на общината, като в селата процентът стига и до 100. Другите възможности са въглища, пелети и ел. енергия, но те са сравнително слабо застъпени в общината.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев октомври 23, 2018 08:00
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.