Реставрацията на Стария мост в Свиленград завърши

Сакар нюз
От Сакар нюз декември 18, 2016 08:24

Реставрацията на Стария мост в Свиленград  завърши

Акценти

  • Вестник Сакарнюз, брой 30/ 16-22 декември 2016 година

Свързани публикации

Общината в Свиленград приключи проекта за реставриране на Стария мост на река Марица. Целта бе превръщането на символа на града в атрактивна туристическа атракция, съобщи svilengrad24.info. Той бе изпълнен за 21 месеца, и струва 1 036 568.46 евро. На заключителната пресконференция бяха представени дейностите, извършени с финансовата подкрепа на Европейско икономическо пространство.
Мостът стана пешеходна зона с места за отдих и с подвижно обзавеждане.
Старият мост на река Марица е паметник на културата от национално значение. Той е дело на известния османски архитект Мимар Синан и е финансиран от султанския везир Мустафа паша. Построен е през 1529 година. Най-мащабният ремонт на каменното съоръжение е било в годините на социализма, когато са поставени и павета върху старата настилка.
До изградената сцена над река Марица вече може да се види умален модел на моста, както и макет на комплекса, част от който той е бил – джамия, кервансарай и хамам.
Зиданият през XVI век паметник на културата, който е с дължина почти 300 метра е напълно осветен. Поставени са пейки за сядане. Бетонни прагове пък ще пазят моста от високи вълни.

Сакар нюз
От Сакар нюз декември 18, 2016 08:24
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама