Реставрацията на Стария мост в Свиленград завърши

Сакар нюз
От Сакар нюз декември 18, 2016 08:24

Реставрацията на Стария мост в Свиленград  завърши

Общината в Свиленград приключи проекта за реставриране на Стария мост на река Марица. Целта бе превръщането на символа на града в атрактивна туристическа атракция, съобщи svilengrad24.info. Той бе изпълнен за 21 месеца, и струва 1 036 568.46 евро. На заключителната пресконференция бяха представени дейностите, извършени с финансовата подкрепа на Европейско икономическо пространство.
Мостът стана пешеходна зона с места за отдих и с подвижно обзавеждане.
Старият мост на река Марица е паметник на културата от национално значение. Той е дело на известния османски архитект Мимар Синан и е финансиран от султанския везир Мустафа паша. Построен е през 1529 година. Най-мащабният ремонт на каменното съоръжение е било в годините на социализма, когато са поставени и павета върху старата настилка.
До изградената сцена над река Марица вече може да се види умален модел на моста, както и макет на комплекса, част от който той е бил – джамия, кервансарай и хамам.
Зиданият през XVI век паметник на културата, който е с дължина почти 300 метра е напълно осветен. Поставени са пейки за сядане. Бетонни прагове пък ще пазят моста от високи вълни.

Сакар нюз
От Сакар нюз декември 18, 2016 08:24
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.