Ремонтират покрива на храма в с. Върбово

Сакар нюз
От Сакар нюз юли 19, 2020 07:09

Ремонтират покрива на храма в с. Върбово

Акценти

  • Регионален вестник, # 29/913 година XVII, 24 - 30 юли 2020 г. излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Започнаха ремонта на покрива на църквата „Успение Богородично“ в село Върбово.
Това стана с благословията на Старозагорския митрополит Киприан. Средствата за това са осигурени от дарения от жители на селото и бизнесмени. Те се включиха в каузата за спасение на храма по инициатива на кметa на с. Върбово Мария Тодорова и председателя на храма отец Максим.
Ремонтът трябва да приключи предстоящата седмица.
Цялостното обновяването на храма започна с възстановяването на електрическото захранване, което липсва повече от 10 години. Поставени на местата са автентичните полилеи. Предстоят още дейности по подмяна на прозорците и вратата, боядисване на вътрешните стени и реставриране на външната чешма.
На 15 август ще бъде отбелязан храмовият празник и 88 години от създаването на църквата „Успение Богородично“, с. Върбово.
Историята на храма започва още през 1928 г., когато сред селяните се заговорило за постройка на малък храм /параклис/. Скоро след това те започнали да приготвят и превозват камъни, пръст и дървен материал до мястото, където сега е построен храма – бивша градина на заможен турчин, изселил се и подарил градината си на селото за тази цел.
През 1932 г. храмът бива построен по инициативата на свещ. Михаил Х. Иванов, обслужващ селото и енорийски свещеник на с. Княз Борисово, сега Славяново, със съдействието на Георги Вълканов, тогавашен кмет на с. Върбово. Храмът е построен по формата на днешните базилики от камък и с размери: 12 метра дължина, 9 метра /вътрешно/ ширина.
До преди освещаването, храмът е бил посветен на „Рождество Богородично“, а след направата на иконите, поставянето им в храма и освещаването му е вече „Успение Богородично“.

Източник: Община Харманли

Сакар нюз
От Сакар нюз юли 19, 2020 07:09
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама